用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我女今日派左數學卷, 竟然做漏2版!
go

我女今日派左數學卷, 竟然做漏2版! [複製鏈接]

我女今日派左數學卷, 竟然做漏2版!, 不過其實佢跟本都無時間覆卷, 佢唔計個2版, 都仲有一個圖同埋一條文字題做唔晒, 點算呀, 現在先P.2, 佢係識做, 做左個D係岩晒, 但唔夠時間, 係咪要買D補充比佢操下呢? 我之前無比補充佢做. 想C呀我
   0    0    0    0

原帖由 connieckyip 於 11-6-21 00:12 發表
我女今日派左數學卷, 竟然做漏2版!, 不過其實佢跟本都無時間覆卷, 佢唔計個2版, 都仲有一個圖同埋一條文字題做唔晒, 點算呀, 現在先P.2, 佢係識做, 做左個D係岩晒, 但唔夠時間, 係咪要買D補充比佢操下呢? 我之前無比 ...

你囡囡做數可能太完美主義:花時間做得靚靚;或者欠自信:花時間做得額外小心.觀察一下先,要對症下藥,盲目去操補充有乜意思?

兩頁?好多喎!比著我係你,我都冇心機!係識,但係做漏!真係好唔抵囉!

做漏兩頁都依然冇時間覆卷?真係速度慢左d!

唯有訓練佢快手d!

回復 2# redkoni 的帖子

妳講得岩呀, 佢同我講, 佢擦左好多次, 不過唔係想靚,係佢驚自己d字太肉酸,老師睇唔到,真係嘔血。

回復 3# babybear 的帖子

佢就係做咩都慢,行步路都慢過人嗰隻@.@

讀書最緊要係確保佢識,希望今次唔會影响佢升班就得。當今次是一個教訓,趁暑假操吓佢做練習,每次限時,教佢作答技巧。

簽名被屏蔽

我囡P4又係昨天派數學卷, 98分, 有題選擇題 佢選了老師認為錯的答案, 但我認為佢的理解可以接受的. 阿囡話唔好同老師講, 那就算罷啦.不過, 有機會, 我還是想同老師討論下的.

其實, 我在這里想說小學階段, 數學應該是最易的科目, 一般都是考小朋友細心與否. 我囡說佢地多數都係一半時間做完, 然後睡覺的.當然也有同學唔夠時間做.

學校的數學平時也沒有刻意做練習, 因為功課和老師出的工作紙已經很多. 我的做法係平時由小朋友自己做功課, 我沒有幫佢檢查的. 最好有錯, 老師改完之後就知道她為什麼錯.(老師係要求改正的) 另外, 功課要限時做完, 比如 15至30分鐘,視乎題目多少. 考試前, 將功課, 小測做錯的題目做一次.
我囡比較粗心,通常考試都係極速做完, 所謂檢查, 就是看一遍睇下有沒有做漏, 然後睡覺. 常常都係扣漏寫單位, 抄錯數字...哎...

醒目開學勳章

回復 5# connieckyip 的帖子

HI conniekyip,

我大囡小學時期讀德雅,數學出哂名深!

小學階段曾經試過成版"文字題"冇做到,真係好經典!非常難忘!  (仲要係合格果隻!) (希望您小朋友好似大囡咁好運啦!)

事後檢討,要練小朋友做算術快而準,都係要限時完成。

因為您小朋友仲細,大把時間訓練。
慢熱的人出去補習不化算,都係在家訓練好D!

試下用以下網頁,出一些WS俾佢做,首先,準確為先,MARK 時間; 準確度提高後,才限時。做家長不要心急,一定要有耐性。

http://themathworksheetsite.com/

http://www.superkids.com/aweb/tools/math/index.shtml

1)
四則運算要好;

2)
訓練小朋友捉緊時間;

3)
應付文字題,首先圈出 / UNDERLINE 關鍵詞語(KEYWORDS) 幫助解題;

4)
有時劃相關的圖來思考也可提升理解題目的;

5)
做多些與學校同類型的題目EXERCISE;

6)
經常犯錯的題目更加要做多些,做熟了就不用怕。

7) 要製造機會讓小朋友有成功感,成功感好駛好用。一定不要責罵,多些鼓勵就PERFECT 啦!(身體語言及語言/貼紙/公仔印等)

原帖由 connieckyip 於 11-6-21 09:10 發表
佢就係做咩都慢,行步路都慢過人嗰隻@.@

冷靜d,"行得慢"並不是缺憾.平時生活上,可以慢慢俾d"時間壓力"訓練佢,例如吃飯要限時等,慢慢去養成一個時間觀念,到時佢自然會懂得放棄過份的完美主義,自己調整時間,你就從旁提點佢.P2仲係細,要耐心教,如果做媽咪都無耐性,怎能期望老師對住全班30幾個小朋友個個耐心幫你去教?

醒目開學勳章

我大囡都唔喜歡行路,因為佢跳BALLET,佢覺得跳住行FUNNY D!  (真係有時俾佢氣壞,但又要保持EQ高,就同佢玩!)

想親子關係好,家長在適當時候要放底"樽鹽"。佢BUY您,就肯跟您GE 方法去做!

原帖由 redkoni 於 11-6-21 11:13 發表

冷靜d,"行得慢"並不是缺憾.平時生活上,可以慢慢俾d"時間壓力"訓練佢,例如吃飯要限時等,慢慢去養成一個時間觀念,到時佢自然會懂得放棄過份的完美主義,自己調整時間,你就從旁提點佢.P2仲係細,要耐心教,如果做媽咪都無 ...

好多謝大家既回應, 佢今次分卷係77分, 好彩唔會影響升班.
睇完大家既意見, 我應該要有限度咁訓練下佢D速度, 因佢平時最唔鍾意數學, 佢覺得好煩, 唔想佢驚埋數, 佢現在有時計加減數都仲要用手指, 同埋學校用英數, 可能解題時, 又花多左時間.

Yukyuk , 多謝妳個網址同方法, 我會試下.  我女都有跳BALLET, 不過佢都係行到似蝸牛咁, HAHA.

妳真係講得好中, 佢真係一個無咩時間觀念既人, 次次叫佢做野, 講明比佢聽要幾耐完成, 10次有8次都做唔到, 除非佢個日心情好啦, 到話比佢聽夠鐘啦, 佢就想喊咁既款, 真係好難攪。

原帖由 redkoni 於 11-6-21 11:13 發表

冷靜d,"行得慢"並不是缺憾.平時生活上,可以慢慢俾d"時間壓力"訓練佢,例如吃飯要限時等,慢慢去養成一個時間觀念,到時佢自然會懂得放棄過份的完美主義,自己調整時間,你就從旁提點佢.P2仲係細,要耐心教,如果做媽咪都無 ...

呢D唔小心既失分, 我已睇化左好多, 只希望佢唔好連題目都睇錯, 佢今次常識就係睇漏左, 人地叫佢岩就(TICK), 錯既就X, 佢只(TICK)左岩個D, 其他漏空, 咁就無左7分。  我成日安慰自己, 佢唔係唔識, 係唔小心姐, 不過小學好多時就係考小心呢!

原帖由 miffy 於 11-6-21 10:27 發表
我仔咪一樣, 數學卷90分, 我睇佢錯咩真係攪笑, 有2題擺明係送分, 其中一題答"直角等腰三角型", 佢寫晒, 但d字求其liu, 老師一分都唔比, 另一題一樣, 加埋唔見4分, 家陣唔知考中默定數學。

仲有一題文字題, 列式算式 ...

回復 6# Yukyuk 的帖子

good web site!

我個仔數卷又係無做2題(扣5分), 其他都係D錯字, 唔小心題, 得8X.

醒目開學勳章

合格來說,都算高分LAW!

加多條WS LINK 俾大家。

http://www.superkids.com/aweb/tools/math/index.shtml

原帖由 connieckyip 於 11-6-21 13:44 發表
好多謝大家既回應, 佢今次分卷係77分, 好彩唔會影響升班.
睇完大家既意見, 我應該要有限度咁訓練下佢D速度, 因佢平時最唔鍾意數學, 佢覺得好煩, 唔想佢驚埋數, 佢現在有時計加減數都仲要用手指, 同埋學校用英數, 可 ...

原帖由 miffy 於 11-6-21 10:27 發表
我仔咪一樣, 數學卷90分, 我睇佢錯咩真係攪笑, 有2題擺明係送分, 其中一題答"直角等腰三角型", 佢寫晒, 但d字求其liu, 老師一分都唔比, 另一題一樣, 加埋唔見4分, 家陣唔知考中默定數學。

仲有一題文字題, 列式算式 ...

"直角等腰三角型"
無分唔系因為個“型”字,系無"直角等腰三角形"
只有"等腰直角三角形"

My kid got 4 questions wrong, but they are all careless mistakes...in fact, she knows how to do the questions...anyway, let her face the difficulties and challenges which will be a very good lessons for her future.
‹ 上一主題|下一主題