用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 仲報唔報K1??
go

仲報唔報K1?? [複製鏈接]

我囝而家2歲7個月, 上星期剛評為自閉傾向, 語言,大小肌遲半年, 社交溝通弱,排緊E位, 而家上緊私營小組班, 剛開始兩星期, 見唔到有咩好大進步, 今年9月會讀K1, 我好驚佢跟唔上老師唔理佢, 我唔知同唔同佢今年9月再報出年K1(因佢係11月出世的細仔)?
   0    0    0    0

delay半年好少問題,我認為先返k1看看情況,如果老師有愛心,而老師又認為有須要,可以一年後原校repeat k1。如果老師吾好,先考慮轉校啦。

咁細個就CHECK到係咪自閉

原帖由 Capricorn2521 於 11-6-21 11:45 發表
delay半年好少問題,我認為先返k1看看情況,如果老師有愛心,而老師又認為有須要,可以一年後原校repeat k1。如果老師吾好,先考慮轉校啦。

我都唔知點好, 因9月又開始K1報名, 如果我唔報打定個底, 佢真追唔上, 老師唔理佢就好慘, 但而家佢呢個進度, 就算in左都唔會有人想收 , 搞到佢怕左又好無謂...

回復 1# chikkee 的帖子

你都識講 --> 而家佢呢個進度, 就算in左都唔會有人想收 -- 咁不如一邊讀住k1一邊上住私人訓練先啦。如果真係夾吾倒間K1學校,又搵吾倒其他學校,最後可以申請轉I位。

雖然I位的評語在這裡不是太好,如果真係冇辨法要讀,讀咗之後又覺得吾太足夠,都可以再自行一星期一至兩次提早放學或星期六到外面上私人訓練。

K1要報定啦!搵定幾間,IN時講明仔仔既問題...睇下老師/學校反應!
到要比註冊費時先再簡定一間或兩間囉!
你仔仔只係小問題吧!
建議比佢讀住N班先!....社交係我地D仔既WEAK項!早D返學都係好事,或者唔讀成年,讀下半年囉.....

醒目開學勳章

一邊K1..一邊等政府....一邊上training
不要灰心!

‹ 上一主題|下一主題