用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文59分 數學57分 p1留班好?還是 轉校好? ...
go

中文59分 數學57分 p1留班好?還是 轉校好? [複製鏈接]

小女讀p1  考試不理想!請問:留班 還是 轉一間比較淺一點的學校好?女兒怕留班被同學笑。
  好頭痛!  多謝俾意見!
   0    0    0    0

第一學校是名校定很深?第二小朋友鐘意那間小學嗎?第三是否幼兒園是活動性去目標性小學?第四見了校長未,校長點講?擔心女兒怕留班被同學笑,未見過被同學笑,還玩得很開心...

您好啊!多謝您的回覆!
1女兒讀的是名校,好深。
2女兒很喜歡這間學校,不捨得同班同學。
3女兒幼兒園時都教的好深。
4校長 還沒有見。(不過學校一科不合格都要留班)今天才派的成績。我們一家已經非常擔心了!!
原帖由 smallfoothk 於 11-6-20 19:17 發表
第一學校是名校定很深?第二小朋友鐘意那間小學嗎?第三是否[quote]幼兒園
是活動性去目標性小學?第四見了校長未,校長點講?擔心女兒怕留班被同學笑,未見過被同學笑,還玩得很開心... ... [/quote]

醒目開學勳章

是媽媽自己跟功課嗎?  媽媽覺得囡囡今次考試考得唔好, 係能力未夠定係未盡全力去應付呢?  我覺得如果係囡囡未盡全力, 而學校都認為應該留班, 就留班好了.  如果真係能力未夠, 就算點努力都追唔上, 就要考慮轉校了.

回覆 4# zater 的文章

如果囡囡是細女9月左右出生,我會比她留一年,因為好像培正都不會收細女,要等下一年先可以讀,如果是大女,可能會選擇找學校讀二年班。

原帖由 dora媽 於 11-6-20 19:53 發表
您好啊!多謝您的回覆!
4校長 還沒有見。(不過學校一科不合格都要留班)今天才派的成績。我們一家已經非常擔心了!!
是活動性去目標性 ...

睇第2點, 已經值得留班, 但想問下, 係唔係有補考的安排呢, 其實佢全年的成績又如何呢? 不能單看一次的考試去決定, 不要放棄好的學校呀!

回復 1# 五歲仔 的帖子

多謝大家的回覆!
小女这一年 成績中下,暫時沒有收到老師補考的電話。小女7月的生日  不算细女。如果轉校  又唔知轉去邊間?
我問囡囡:是自己上堂沒用心聽書?還是 自己用了力 但 唔明 老師的說話? 她說 是自己 上堂沒專心。  都唔知點算好

其實名校唔一定適合你既小朋友,
因為課程深都要睇小朋友本身能力,
以及家長能否配合, 還有學校教學模式亦係考慮因素,
如果家長工作好忙未能親力親為幫倒小朋友亦係問題之一,
轉校若適合小朋友能增強自信未必唔好,
因為每個小朋友都希望有老師或家人讚賞

王國會長

第二點話"不捨得同班同學", 如果留班咪一樣要同同班同學分開.
好深的不見得就是好的學校.

原帖由 五歲仔 於 11-6-20 20:41 發表

睇第2點, 已經值得留班, 但想問下, 係唔係有補考的安排呢, 其實佢全年的成績又如何呢? 不能單看一次的考試去決定, 不要放棄好的學校呀!

I think you should go into more detail analysis before you make conclusion.  May try to figure out what're the problems, and what undermine these problems.   Otherwise, she will just face the same kind of problems but struggle less due to she knows better the content if she repeats the grade.

Questions like:
1.  Has she spent much effort as much as she is capable of doing so?  ie. it's not because of her capability, is because of something that hinder from her from performing?  e.g. most marks lost in careless mistakes, she couldn't concentrate due to some factors?

2. Who have been looking after her homework and study since P1 has started?  Have you already paid alot of effort in assisting her?

3.  Did she lose confidence in herself?  I know a few P1 girls who always not performing well in major subjects, but they don't feel bad at all!  

4.  What's her strength and weakness?  Some children don't perform so well in school, but could perform very well in some other extra-curricular subjects, e.g. science related, music related, sports related etc.

Try talk to your daughter, observe and identify her shortfalls and strength, and identify the way that could motivate her interest in the subjects and study.  And beware of any possible learning deficiencies................

王國會長

學校有什麼意見嗎?

原帖由 dora媽 於 11-6-20 21:07 發表
多謝大家的回覆!
小女这一年 成績中下,暫時沒有收到老師補考的電話。小女7月的生日  不算细女。如果轉校  又唔知轉去邊間?
我問囡囡:是自己上堂沒用心聽書?還是 自己用了力 但 唔明 老師的說話 ...

回復 3# 瑩瑩老豆 的帖子

Well said.

我覺得留還唔需還未好迫要去想.  前面的路咁長, 幾時先留得完? 成績一差就留, 咁係咪要逢二進一來讀書?

如之前有位媽咪所講, 應先找出問題所在, 唔識? 老師無教但有考? 家長無幫或無從入手? 無補習?  

我有幾個朋友的子女在某一學校讀, 程度都幾深, 小二升小三寧轉走都唔留, 佢哋覺得留班對子女的影響好大, 會影響自信心, 情願去間程無咁高, 打好基礎再嚟過.  事實上, 好多讀書叻的人是去到初中或高中才發力, 在小學都是不過如是, 寂寂無名...

而且最大問題是, 如果唔找出小孩成績差的原因, 留班之後的成績並不會一定好.  OK! 你搞好P1, 萬一P2又沉入去咁點算? 所以一定要找出佢學業上的問題, 治本才是最緊要.

會唔會係小一仲未適應答題技巧?
趁呢個暑假操下佢又得唔得?

由一間好學校轉出去?真係要三思!

好多謝你們這些 好熱心的父母!在我好彷徨時 給予的意見和鼓勵!萬分感謝!
我昨天和女兒 談了一晚! 總結出來:女兒好愛這間學校,不想留班,或者轉校。一談到留班或者轉校的問題,她哭得好傷心。這時,我的心好痛! 我自己好後悔,我自己沒有進了全力 去幫她,因我要返工。家裡請了私人姐姐 補英文。但是女兒在學校上堂時不留心(學校老師曾經打給我講過)導致 補習姐姐每天講 和課堂上的一樣 (好悶) 變成 惡性循環(越補越差)
至於中文 一定是 看的書少的過!所以我讓她這個暑假每天看3個 短小故事  之後要講出 故事情節 我們一起探討!
暑假要好好 操下佢。
我決定這兩天 找校長 好誠懇的談談。

原帖由 babybear 於 11-6-21 09:08 發表
會唔會係小一仲未適應答題技巧?
趁呢個暑假操下佢又得唔得?

由一間好學校轉出去?真係要三思!

兩科都係掙少少,似乎只係上課唔專心累事,應該唔係能力唔夠。既然佢自己又鍾意間學校,如果學校要佢留班的話,我贊成留班,好讓佢唔使再適應一年新學校之餘,侷佢出年要好好改善和努力,家長當然要輔助佢。我覺得小朋友自己無盡力,一唔得就同佢轉間淺啲嘅學校就佢,佢以後就會繼續馬馬虎虎,因為父母自然為佢承擔責任。我女兒嗰班嘅留班生,今年上學期考中上,表現滿意。但如果你確信你女兒是能力不夠的話,才考慮轉校吧!
原帖由 dora媽 於 11--20 19:07 發表
小女讀p1  考試不理想!請問:留班 還是 轉一間比較淺一點的學校好?女兒怕留班被同學笑。
  好頭痛!  多謝俾意見!

醒目開學勳章

我知道了!

通常大考差少少,都可以靠測驗拉均番/ 有情講的。

不要太擔心,又不要俾自己太多壓力。

RELAX!

呢種邊緣屬高分,大把師姐都係咁試升班,總之,下年努力D,找好方法,一定有進步的!

另CHECK PM!

原帖由 dora媽 於 11-6-20 19:53 發表
您好啊!多謝您的回覆!
是活動性去目標性 ...

學校應該吾會根據一次考試成績來斷定是否留班, 應該會以整年GEI平均分來決定, 所以你應該先了解小朋友整年平均是否合格, 如果平均分合格GEI話, 我諗吾會留班GEI, 不過你都要和小朋友一起在暑假裡面好好加油, 努力啦!!! 如果真係甘吾好彩, 整年平均分都吾合格, 你試試揾校長求情比小朋友試升, 我見巨D分數都系差小小, 應該有情講GEI......

只是小一生, 一科不合格就要留班, 間學校真係好嚴喎.

醒目開學勳章

回復 1# kc1016 的帖子

好多私校都係有咁GE規定,好少事!

不過,官津小學的留班位則比較鶩貴,因為要納稅人的錢,扶坐該同學讀多一年課程。
(普遍位好少, 有很多名津都會利用留班位來收插班生啦)

今時不同往日了,有一條龍辦學的機構,為了同學能順利銜接到中學的教學模式,留班位多了。呢個係好事!

‹ 上一主題|下一主題