用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請教,如何將讀小學的仔女訓練成為做功課,溫習的自動波. ...
go

請教,如何將讀小學的仔女訓練成為做功課,溫習的自動波. [複製鏈接]

請教,如何將讀小學的仔女訓練成為做功課,溫習的自動波. 並且,學習成績是標青的?

THX
   0    0    0    0

我覺得應該是"鼓勵"!
我見個有d小朋友是自動波的,他們因為想拿高d分,所以會緊張自己的功課&溫習,唔想跟同學d成績相差太遠,又想得到別人善慕。
我又見過有d小朋友,當家長問他考成點時,他只會說:「全班最叻哥個都唔高分啦...仲有幾多個同學墊底...等等」說話當中完全沒有自己存在,明明有份考試但好似置身事外禁!
比個目標佢啦!唔係跟人比,同自己比,每次比上次進步,有進步就得到獎勵,退步就鼓勵!小學有6年時間,如每年進步10分,到6年級時應該都幾好了!
不過講同做是兩回事,為有交比主啦!

我覺得是天生或遗傳的。但父母身教及教育方法也有用的。如果小孩每天從幼兒園下課回来,必须馬上做功課,温習。完成后才能看TV或玩玩具,這樣應該可以養成習慣的。再大的話可能要等到高中他們自己想通。

回復 1# wyzhao 的帖子

唉! 好老實講!... 其實要自动波, 係好困難. 我個女讀咗成年小一, 都要我坐係佢旁做功課.

希望佢已習慣小學生活, 小二能自动波做功課啦!

自動波 vs 手波

自動波
食油
死火無得推車燵車
維修貴
方便易揸

手波
慳油
死火可以推車燵車
維修平
塞車揸車辛苦
可按實際情況更直接調控

選擇自動波或手波,必須衡量不同汽車的特性,與及不同環境的可行性.

回覆 5# wyzhao 的文章

如果個個小朋友天生都係自動波, 親子關係一定會好好多。仲駛嘜 "威、迫、利、誘, 出盡百寶, 攪盡腦汁",幫佢吖!

其實我都想個仔做野自動波, 但真係生成, 讀左3年小學我都心力交瘁。我唔介意小朋友成績低分, 但介意個小朋友無盡力去做。

我個方法比較衰
如果放學做工課.佢會覺得好多時間
之後做得好慢好慢....

現在
佢一放學即刻要佢沖涼瞓覺
3:00~4:00am先叫佢起身
佢自然大叫
"死啦,夠鐘啦.老師罰啦.要快d啦!!!!"
望住佢平時做4~5hr ga功課
竟然可以2~3hr完成

個衰囡攪到要個太陽迫佢做功課

原帖由 redkoni 於 11-7-8 09:31 發表
自動波
食油
死火無得推車燵車
維修貴
方便易揸

手波
慳油
死火可以推車燵車
維修平
塞車揸車辛苦
可按實際情況更直接調控

選擇自動波或手波,必須衡量不同汽車的特性,與及不同環境的可行性. ...

醒目開學勳章

係咪漏左寫"晚餐"
應該有10小時睡覺。
原帖由 BB5354 於 11-7-28 02:16 發表
我個方法比較衰
如果放學做工課.佢會覺得好多時間
之後做得好慢好慢....

現在
佢一放學即刻要佢沖涼瞓覺
3:00~4:00am先叫佢起身
佢自然大叫
"死啦,夠鐘啦.老師罰啦.要快d啦!!!!"
望住佢平時做4~5hr ga功課 ...

我是在職媽媽,記得小兒讀幼稚園時又係成日玩,我放工回家時,他仍在做功課。勸籲多次後仍無改善,之後再給予他一次最後通碟,若再無改善,就會大打出手。第二天回家後,真係仲做緊功課。嘩,即時火都起埋,狠狠打了他幾下,然後要他寫悔過書,並將悔改書貼在他房門上數個月,以茲警剔。自此之後,到現在中學,每天放學都會自動自覺做功課(假期除外)。

妹妹現在是幼稚園,又係等我回家後,仍有功課未完成,我就好決絕跟她說,若要我看她的功課,一定是她自己自動自覺拿給我看,否則,我是不會睇的。有一次,又係慢吞吞,凶完佢後,現在我一踏入門口,就即時比功課我看。

我相信做父母要講得出、做得到。武力或者權威唔可以濫用,不過,在需要時就不可不用,務求令他們的生活納入正軌。

其實我都好擔心依個問題.......我一同個囝睇書, 佢就話攰話眼瞓.....總有好多藉口....真係好難相信...有功課時...佢係點 ???

唉~~~~我怕令大家親子破裂 ><

‹ 上一主題|下一主題