用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網選校應該點排位?
go

41校網選校應該點排位? [複製鏈接]

小女現在K2, 九月就要開始選校(小學)
一心想試 Maryknoll, 但係無乜信心
又驚第一二選擇都落選, 會去一些較後排位的學校
有無家長可以俾D意見?

小女係天主教的, 家庭長女...
得20分...
First round 想入Maryknoll 應該都可以唔駛諗
但係應唔應該照樣 File in? 誠意分呢?

大抽獎個 Preference 想:
1. Maryknoll
2. 九龍塘聖家
3. 九龍城聖家 or 九龍塘官立?
唔知大家有乜comment呢?
   0    0    0    0
我係爸爸! 大家請多多指教

如你這樣排位, 我估首志願派不到, 2/3/4/5位都未必派到

我個人認為首志願可進取一點, 但第2就要保守, 第一志願不成, 都望有第二志願補上, 否則一輸就會唔知派了去邊!! 我是過來人(雖然不是41, 但情況是一樣的)

多謝回覆,
但係 41網內, 間間學校都咁hot
好難選邊一間可以十拿九穩
唉.. 真頭痛
我係爸爸! 大家請多多指教

我的意見有點不同,我當年的選擇同樓主一樣,好幸運成功咗.
個人認為,樓主自行要選瑪利諾,不是完全無機會,估計成功率約為六分一.大抽獎可以照樓主的選擇,不過我的第三選擇仍是聖家,最最最重要有私小做後備

我的情況同MC1128的一樣 , 如有私校在手 , 可以進取些 . 今年仔仔都入到第一志願 .

選Maryknoll為首志願我相信所有家長都會有私校在手才會這樣進取!!

自行收生階段我亦識認有小朋友20分入選, 但到統一派位是沒有人知道自己小朋友的隨機號碼是排第幾, 如果好運排得前是你選學校, 排得後人家全數填滿41校網, 就要派到憐區的43(黃大仙, 請自行查閱), 大家可知41有幾多真真實實住該區, 心裡有數!

我仔學校今年都幾多派九龍塘聖家;有d係第2志願...
以我所知:
有人第2志願派唔到九官...
天主教華德都有第2志願派到...
有d家長第3志願派到基華...

回復 7# 小可人媽媽 的帖子

thanks for your sharing.

回復 3# 小可人媽媽 的帖子

Absolutely high.  As very few parents in Region 41 will take this school as 1st choice.

Kei Wah, I have a friend who put this school as No.4 this year still can bingo.

原帖由 momomo0303 於 11-6-21 11:27 發表
如果41區, 我自行填華德, 甲部, 乙部都填華德第一志願, 係咪中既機會好高呢?

基華(英華舊址), ok嘛?

If no private school as backup - Risky choice, as many no backup one will take this one as 1st choice.

With private school - very common choice among parents, so every single choice will need to compete with many others.  2 of my friends this year went to choice no. 4 and no. 7.

Kowloon Tong gov't, I failed 2 years ago even I put it as no. 2.

原帖由 Jackdude 於 11-6-20 15:18 發表
小女現在K2, 九月就要開始選校(小學)
一心想試 Maryknoll, 但係無乜信心
又驚第一二選擇都落選, 會去一些較後排位的學校
有無家長可以俾D意見?

小女係天主教的, 家庭長女...
得20分...
First round 想入Maryknoll  ...

原帖由 momomo0303 於 11-6-21 11:27 發表
如果41區, 我自行填華德, 甲部, 乙部都填華德第一志願, 係咪中既機會好高呢?

中既機會好高...^^

我有朋友甲乙部都係揀華德,
但都係派唔到!
証明佢ge no.真係好差.
其實大抽奬完全係運氣.

基華都ok,當然唔夠舊校啦!
但係41網得果幾間,
如果唔揀....真係冇幾多間可以揀la.

原帖由 stone940828 於 11-6-21 17:44 發表
我有朋友甲乙部都係揀華德,
但都係派唔到!
証明佢ge no.真係好差.
其實大抽奬完全係運氣.

基華都ok,當然唔夠舊校啦!
但係41網得果幾間,
如果唔揀....真係冇幾多間可以揀la.

...

你朋友今年第1志願揀華德唔中?我見有人第2志願中天主教華德喎...

唔抽唔知時運高, 努力考左個backup私校先, 然後選Maryknoll第一!

原帖由 evacalbee 於 11-6-21 23:28 發表
唔抽唔知時運高, 努力考左個backup私校先, 然後選Maryknoll第一!

Right. Luck comes first.....you'll never know if you don't try your luck in the first place.....

我當年有幾間私小back up, 所以選
1. Maryknoll
2. 九龍塘聖家
3. 九龍城聖家

結果派九龍塘聖家, 最後放棄學位。

係呀!
所以話冇運囉........

原帖由 小可人媽媽 於 11-6-21 21:43 發表

你朋友今年第1志願揀華德唔中?我見有人第2志願中天主教華德喎...

‹ 上一主題|下一主題