用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南幼稚園(小西灣) 憤怒!嶺南校董會漠視家長意見 ,堅持遷校!? ...
樓主: bunny_mama
go

憤怒!嶺南校董會漠視家長意見 ,堅持遷校!? [複製鏈接]

希望會雨過天青,祝大家好運.

你地会留或去第二间?

好煩,唔知走唔走好。又走得去邊呢?

Wisely uses similar textbooks as well

My son is in Primary.  Which schools are available?

我都驚如果大部份人轉曬校,學校想唔結束都難啦.....佢宜家小學已經得十幾個學生一班.....幼稚園下午班又係得十幾個學生一班........佢請咁多老師,又咁多NET teacher,可能已經冇錢賺......如果唔搬,斜坡維修又係佢俾錢,搬的話,租校舍又要佢俾錢..........再加上這件事,有很多學生又轉校....真係搬又死,唔搬又死......除非結束就一了百了.....仲可以賣埋幅地求榮.......有錢落袋.......!(個人意見,不喜勿丙)

事到如今,唔知如果我們家長真係團結起來,誓死唔轉校的話,結果會係點!?但作為家長們,最關心係自己子女,如果有另一條路可以走,我相信好多家長都會把握!我自己也在搵後路,但到目前為止重未搵到條好路........

大家好似好無信心...開完家長會,我反而有信心佢地繼續辦學.  我覺得只係佢地既表達同傳意技巧唔掂; 但諗返佢地又唔係商業機構, presentation 唔掂唔出奇; 佢地辦學係非牟利的, 今年收生收到爆晒,小一會開兩班…. 而且土地用途是有規定的, "賣地求榮"呢類講法我唔敢苟同!

我自己就真係好鍾意嶺南,小朋友讀左兩年好開心,無論老師同課程,係我接觸過最好的(我有兩個小孩,二歲班不在嶺南讀,包括嶺南前後都讀過三間幼稚園); 連帶對嶺南小學了解多左,都好喜歡,仲計劃讓小朋友升讀嶺小.  而家搞到咁我都好唔開心.

不過我就無搵後路, 因為好學校實在不易找,同自己夾既就更難找. 我覺得個結果係睇家長團唔團結; 家長團結的, 誓死不走, 500多個學生,你估佢咁容易搞掂安排到去弟二度? 教育局都搞唔掂啦,佢仲驚過你, 所以教育局係咁打電話問趙校監囉.  

現在家教會咁熱心幫手,我就好有信心會搞掂一年內不用搬(尤其聽左家長會果日建築師之發言),之後係搬的話都不會太遠,所以我覺得無需要搵後路.

Chole, 間學校咁好,你捨得架啦?

回復 31# ngsmum 的帖子

極之捨不得!

相信經過家長會後,一年內學校不會搬,但危機仍在,會否影响小一入讀率呢?低年級不轉校,越高班越難轉,又怎取捨呢?

我大女不是讀嶺南,所以可以比較一下。很喜歡嶺南老師的愛心,教中文的方法(打好根基),小兒導修堂通常自己完成90%功課,他十分喜愛嶺南的生活。

我 husband 原本偏愛名校,在我 “循循善誘”下才送小兒到嶺南。 近日與他商量,他竟反對轉校!

我真的十五十六,不知如何是好!

嶺南真是一間好的幼稚園。其實家長的行動在某程度上決定該校的前途,如果很多家長選擇轉校的話,咁間學校的前途就... ,現在還未有定案,應努力爭取。

而家學校決定明年1月搬,真係要搵定學校轉?

http://news.mingpao.com/20110713/gfb1.htm

原帖由 login_mc 於 11-7-13 13:52 發表
而家學校決定明年1月搬,真係要搵定學校轉?

http://news.mingpao.com/20110713/gfb1.htm

搬去小西灣我諗個個轉校了

In the past, if an employer moved the place of work from one side of Victoria Harbour to another (e.g. from Hong Kong Island to Kowloon, or the other way round), it could be regarded as a variation of term of employment entitling employees to legal redress. (The relevant legislation was later abolished.)

Are there any legal remedies available to Lingnan parents?

今日至电学校,如需退学可去信通知及退款。

退學?
五百幾個幼稚園學生,一齊退學?
轉去邊間學校?
數星期後就開學,點揾幾百個幼稚園學位?
退錢可以解決這個問題嗎?
請多多指教!

咪係,根本都無比時間家長選擇!! 人地St Paul's Church幼稚園都係因為學校附近有工程而要暫時遷校,但人地一早通知家長,仲係同區遷校! 其實佢而家行政咁混亂,即使係幾好嘅學校,點都令家長有D擔心.
‹ 上一主題|下一主題