用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有教無類?
樓主: longheifung
go

有教無類? [複製鏈接]

近來仔仔在學校有打老師的行為出現,不知為了什麼,以前沒有的,近期卻總是有意打老師,我每次都狠狠罵他,叫他要尊重老師,他總說"知",但情況未有改善,老師表示沒有罵過他,不知為何他會這樣做,唉,好頭痛,在校打人是很嚴重的問題,如果比其他學校知道,邊有人會收?

s位暫託?我都可以試下考慮,不過只是旁聽,沒有訓練,不知他可否安定坐下來

回復 2# longheifung 的帖子

我是報讀9月份(日間密集8日在油麻地上午10:00時左右上半日課), 另外暫托等資料我放在家裡, 請pm我可電話傾傾比較清楚!

JJran:  我有興趣報讀, 可否給我多些資料 ... 9月份(日間密集8日在油麻地上午10:00時左右上半日課) thanks.

原帖由 longheifung 於 11-6-24 01:36 發表
近來仔仔在學校有打老師的行為出現,不知為了什麼,以前沒有的,近期卻總是有意打老師,我每次都狠狠罵他,叫他要尊重老師,他總說"知",但情況未有改善,老師表示沒有罵過他,不知為何他會這樣做,唉,好頭痛,在校打人是很嚴重 ...

你可以就0甘打去附近s位中心,問有無暫托
真係經濟好多,雖然小朋友係跟住上堂
始終人手密集些,仔仔小0左遊魂坐定定一起上堂
姑娘都會講比我聽仔仔上堂情況,
當多個環境刺激都幾好
我之前都有番私人s位,但錢都係問題頂唔到好耐

回復 5# longheifung 的帖子

可以問下老師每次在他打老師之前發生過甚麼事情,不善表達,往往因情緒而引起了不當的行為。
或留意會否是一些聲音引起的不安。

JJran:
我唸我去唔到密集訓練,因為我仲有個細仔要湊,佢未返學,要TAKE CARE佢.

回復 1# longheifung 的帖子

你參加唔到真係可惜, 其實我都係夾硬請no pay leave 去上課, 因最近工人又放假, 仔仔又禁, 我沒辦法唔一直間著請no pay, 同上司講過我因我仔仔的問題可能要常請假, 佢無回應, 但對我態度客氣左, 可能佢自己都有兒女, 會理解我的難處吧!  我上完再話你知有無幫助~

原帖由 JJran 於 11-6-21 23:32 發表

有無考慮私人S位, 協康的私人位比較好, 我囝囝5月中確診, 四圍搵, 6月初開始返樂X教室, 都幾好, 有進步, 但其他媽咪話邁X唔好...因言語治療及職業治療要另俾錢加~
我仔仔有N1收左8月中入學, 但28個月確診時醫生即 ...

家居訓練去邊度學?可以俾資料我嗎?我要睇安唔安排到時間。

原帖由 pipi331 於 11-6-22 04:12 發表
去您心儀的s位中心申請暫託,同時s位第一間揀佢. 系果間嘢度坐暫託到有正式s位為止. 咁樣可以最快攞到比主流好的人手比例又平過私人s位. 到輪到時您同小朋友都熟哂中心環境, 慳到時間... ...

自從呀仔普通n班勁病,我已同佢停學,食藥食到真係心都痛埋。

你所講既我都問過,決定9月俾阿呀返心儀既s位暫托,我都係好似你咁諗,等佢有野學下,到真係排到佢已唔駛再從新適應。

其實私人s位協康我已排左9個月,但都仲未有位,可以報既課程我全部都報晒,到依家都仲未有位,肯俾錢都無位

原帖由 JJran 於 11-6-28 11:14 發表
你參加唔到真係可惜, 其實我都係夾硬請no pay leave 去上課, 因最近工人又放假, 仔仔又禁, 我沒辦法唔一直間著請no pay, 同上司講過我因我仔仔的問題可能要常請假, 佢無回應, 但對我態度客氣左, 可能佢自己都有兒女, ...

訓練係咪共8日閒日?每日都係上午?即係要請8次上午假?收費如何呢?

原帖由 BKVIP 於 11-6-28 16:39 發表

訓練係咪共8日閒日?每日都係上午?即係要請8次上午假?收費如何呢?

我報左9月12日開班的努力試, 家長一人參加HK$2,780- 夫婦參加平均一人會平D,  8課後會有一節分組學習, 按小朋友年齡及情況分組, 我囝囝係1月初出世大仔~
另外, 私人位我排左邁步同樂天, 樂天先有位, 所以6月開始讀, 有媽咪話柴灣果間協康新開, 她5月報已經排到8月可入學了, 佢地又話邁步唔好, 因密集式訓練課程竟然唔包職業訓練同言語治療要另加...

如果排到S位時, 囝囝的能力仍未達標, 我會俾佢入~ 自己再補D社交訓練, 學術同興趣學習 (如果佢有興趣同能力學我會俾佢試) ~

醒目開學勳章

原帖由 longheifung 於 11-6-21 00:54 發表
其實我真係好爭扎係咪考慮政府s位,i 位就不考慮了,因為聽好多人說e位有媽媽在家幫忙,效果好d,而i位如果遇到無愛心的老師,學習效果一樣唔好.所以一直排e位,但排了年半,未有位,仔仔惟有上私人言語治療.有問過社工可否改排s位,佢話仔仔情況不是太嚴重,只是有自閉特征,而不是典型自閉,無須安排上s位,況且可能排到佢k3都仲未有位,所以建議我繼續排住e位先.
好多人都說s位易入難出,怕走錯了路!
佢9月升k2,因為在原本學校讀k1,老師明示不太適合繼續讀,所有惟有轉校,最慘係個仔只懂部份單字,又有情緒問題,校長都怕煩,唉!

咪鬼唔果啲乜易入難出啦!
要退學邊個阻到你!
3歲幾無語言、表達唔到自己, 情緒當然唔好!
咪鬼等E位啦, 轉過去S位條隊都係用等E位嗰冧把,你再睇吓邊間S位快啲又口碑唔錯, 同社工直接話要轉填表啦!
邊間S位排到邊個期睇吓呢個:http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/SCCC%20052011.pdf

係囉,我都唔明點解有人會咁講?

佢地意思係咪入咗去會仲差咗,變咗出唔番嚟呢?因為見過有D家長寫話驚小朋友學埋D唔好野... 例如本來唔尖叫會變咗尖叫...

其實有時睇到有人咁寫,自己都好擔心&唔開心,將心比己,或者自己阿仔都有D唔好野,人地睇咗,學咗,個心會怨自己個仔。

原帖由 Anpanmama 於 11-7-1 00:49 發表

咪鬼唔果啲乜易入難出啦!
要退學邊個阻到你!
3歲幾無語言、表達唔到自己, 情緒當然唔好!
咪鬼等E位啦, 轉過去S位條隊都係用等E位嗰冧把,你再睇吓邊間S位快啲又口碑唔錯, 同社工直接話要轉填表啦!
邊間S位排到邊個期睇吓 ...

多謝大家意見
‹ 上一主題|下一主題