用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到今日,個人真的好灰!
樓主: leedorean
go

去到今日,個人真的好灰! [複製鏈接]

我心都實哂...好失望, 唔開心, 又傷心...

唯有阿Q精神, 自己心儀的那間, 未必合亞囡讀

不過大家都要加油!!!

大家互相支持!!!  

原帖由 teresa1111 於 11-6-23 15:45 發表
大家唔好灰心呀,就算第一round扣門唔成功,仲有機會架。
我上年囝囝都係派咗一間唔理想係學校(全校得佢一個派咗呢間小學),跟住叩門又無消息,個人好灰,懷疑自己個囝是否真係咁無用,好唔開心。後來,諗通咗唔應該懷疑自己小朋友 ...

講得好啱...若然自己對自己都無信心...真係好難成功! 我都係等緊學校通知...希望大家都得! 加油!
呢排我都盡量放鬆心情...唔諗咁多...

大家真係唔好放棄呀, 去年我都扣左好多間都冇消息, 好傷心, 唔敢係小朋友面前唔開心, 夜晚偷偷地減, 覺得對唔住個小朋友, 懷疑自己冇好好地教她, 就咁過左個幾月非人生活, 最后8月中入到心儀學校, 所以一定有機會, 大家寫多地信, 加油呀

My kid 內向,不善詞令,interview 最唔討好,在校成績很不錯(top 3 in the class),但累考插班面試都不成功.
有時really不是努力就可以改變命運.灰已灰過了,只好接受上天安排,努力讀書,希望有天他不再怕醜,勇於表達自己.
Years ago, 我還好像大家一樣叫自己不要灰心&加油,但是原來謀事在人,成事在天,半點不由人.

醒目開學勳章

原帖由 leedorean 於 11-6-23 22:12 發表
they will call u tomorrow!!

謝謝你的正能量^^

回復 2# TomatoCat 的帖子

Dear Tomatocat,

絕對同意你的觀點....

Total Agree!!!
為左小朋友升小一,係計分階段或係派位後叩門,都已經做左好多野,例如搜集資料做自薦信、推薦信、個人檔案、申請表、印文件...好鬼多瑣碎既野......四出奔走......唉,依家都冇學校再比人叩門啦...佢地咁多學生揀...有d連2nd in的機會都冇...真係不得不得接受呢個安排......
我個女見人時都比較內向被動,雖然成績上還不俗...但面試就係差d掛...冇計...鬼叫我都唔係d主動開朗型的人,依家都要算啦...
原帖由 TomatoCat 於 11-6-24 11:11 發表
My kid 內向,不善詞令,interview 最唔討好,在校成績很不錯(top 3 in the class),但累考插班面試都不成功.
有時really不是努力就可以改變命運.灰已灰過了,只好接受上天安排,努力讀書,希望有天他不再怕醜,勇於表達自己 ...

絕對同意,但心情未能平復
原帖由 bbmama1109 於 11-6-24 13:06 發表
Total Agree!!!
為左小朋友升小一,係計分階段或係派位後叩門,都已經做左好多野,例如搜集資料做自薦信、推薦信、個人檔案、申請表、印文件...好鬼多瑣碎既野......四出奔走......唉,依家都冇學校再比人叩門啦...佢地咁多學生 ...

這個遊戲真係吾知玩到幾時才可以休息一會。我囡囡又係內向 + 慢熱型。面試一定 所以,真係有點

其實自放榜咁耐..我無一晚訓得著..晚晚都諗點算點算..但奈何依個遊戲規則係咁..改變唔到d 咩..只可以接受..我仲為左咁要辭埋份工..希望九月/下學期/小二有位可以插班..請真..真係人都癲..小朋友感覺唔到失敗感..但我totally 感覺到..幼稚園已經係咁..小學升中學..中學升大學點算?? 唉..有排煩..

我好明白大家依家嘅心情,不過最多唔開心埋今日好啦。 明天就係一個新開始,無論得與唔得,都唔好再愁眉苦面,開開心心同囝囝囡囡迎接新嘅開始。
我自己上年都無諗過囝囝係第一輪入唔到(我係舊生多人5分),第二輪亦抽唔到,相反有d家長係第2輪先揀就一激即中。識得嘅朋友全部都抽到第一自願,係我囝咁唔好彩。我同我老公個唔開心咗好耐,不過後來諗通咗,呢個只係囝囝其中一個人生階段,佢仲有無數嘅階段要過。覺得派嘅小學唔理想,都要接受現實,打好小一基礎,小二再插班。亦或者其實派嘅小學唔係咁差,小朋友讀得好開心亦有可能。

其實揀學校、叩門等等,在孩子的學習過程中,只佔一個小環節。進了小一後,每一天的學習才是個且漫長又重要的戲肉。不論進了哪間學校,仍是同一句話,『努力吧!』大家在中學或大學裡再喜相逢吧!

其實我同你差不多, 又係派唔到心水學校, 已叩門3間, 但到現在都未有消息; 我唯有正面D想, 如果真係唔得, 就比心機D呢幾年協助個女讀好D, 等佢派間好中學LAW, 因為中學靠成績不是靠運氣

你盡了力便算了, 不要過份去想, 最重要係小朋友可享受讀書, 另外, 萬一真係要讀個間, 就千萬不要比你小朋友知佢派到個間學校唔好, 因為會好影響佢係這間學校的生活GA...

派又派唔好,叩咗12間但有9間已知衰咗,淨返3間等通知點算???

醒目開學勳章

真系同病相憐啊, 面試左四間已經知有兩間唔收.宜家成個人都好灰.個心跌到落谷底.

盡唒人事都咁,真係好想知D學校想要咩囉

醒目開學勳章

等待既心情真系好難受,

回復 118# teian 的帖子

They only want talkative kids who are very willing to express themselves at early age. That's why there are quite a no. of drop-outs in popular schools because in fact these kids cannot fit to the traditional teaching style.
我孩子是謹慎型,覺得需要想清楚才回應,情況就更糟了.佢真的deserve a much better (& responsible school) because 佢絕對努力.
‹ 上一主題|下一主題