用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到今日,個人真的好灰!
樓主: leedorean
go

去到今日,個人真的好灰! [複製鏈接]

B 咕,我同你都有相同既疑問,今日食飯時都不期然望多個女二眼
原帖由 b咕 於 11-6-22 15:56 發表
就嚟心臟病發....連續兩個bad news, 究竟我個仔係咪有問題,叩親都無人肯開門俾佢,已經有4間reject咗,簡直欲哭無淚!我依家應該點做><

中西區聖安多尼 <<<呢間我望過個WEBSITE,好似都OK,祝你成功
原帖由 hellojl 於 11-6-22 16:03 發表
大家努力ar, 唔好放棄!  戰鬥到底!

我都未得ar, 今日我friend打比我叫我try 中西區, st. peter, 中西區聖安多尼 wor! 佢話佢有个friend个女唔多smart都叩到 st. peter, 所以我都會try, 希望大家都快d有offer! ...

好好好唔開心...到左今日叩門果幾間都冇行,真係慘!心情好down...我冇話比小朋友聽,畢竟唔係佢的問題...唉...

簽名被屏蔽

原帖由 wu_winky 於 11-6-19 10:25 發表
樓主:我同你一樣派左間冇咩人讀嘅學校,真係好灰/黑,不過我成功叩左一間比較收生多而又中等的學校(好過冇),你唔好揀太名的學校,我而家這間收生六班,所以機會係多左,你住邊區,不如來我間試試,你pm我........... ...

可否pm給我, 我住土瓜灣!

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-20 09:21 發表
唉! 我同你一樣甘灰!叩極門都似死沉大海.  有時望住自己小朋友又唔覺佢甘差, 雖然佢一張cert都冇,又唔係十八般武藝,但點解冇間似樣D既學校收?收佢果間講出黎都怕比人笑.....

唔通我既教育方法出錯?唔通唔好比佢玩甘 ...

我同你一樣好有心機, 現在考了幾間都冇消息, 十成失敗了, 現想考私校及直資又因太貴及太遲, 現只有一間未見, 心很煩惱!  如真冇好學校收, 讀住先又怕太淺, 他日再叩門成功率仲低,晚晚擔心到瞓得唔好, 好辛苦!

我都好灰,唔知點算.........

簽名被屏蔽

你地無灰心啦.  都未到最後仲有機會架 !  
原帖由 keroppi925 於 11-6-23 13:25 發表
我都好灰,唔知點算.........

回復 26# maggiemaggie 的帖子

pm埋給我, 我都好灰, 大家互相支持吧!

原帖由 leedorean 於 11-6-18 23:13 發表
ne6za,,

加油!!

多謝!!

大家唔好灰心呀,就算第一round扣門唔成功,仲有機會架。
我上年囝囝都係派咗一間唔理想係學校(全校得佢一個派咗呢間小學),跟住叩門又無消息,個人好灰,懷疑自己個囝是否真係咁無用,好唔開心。後來,諗通咗唔應該懷疑自己小朋友嘅能力,只怪運氣唔好,開心d接受現實。你唔開心,小朋友係會知道架,佢會覺得自己讀嘅學校唔好,所以令到媽咪&爸爸日日都好憂愁。
用開心嘅心情,帶小朋友去新校參觀,上學校網同小朋友講: 原來新校有咁多課外活動參加,等佢知道未來小一生活係開心架。
當我哋唔再諗叫門失敗嘅唔開心時,幸運之神終於降臨我哋,係7月尾收到好消息,可以讀到一間我哋心儀學校。所以,未到最後一刻,大家都唔好放棄。

簽名被屏蔽

其實我都知, 但有時真的很難令自己平靜下來, 真的希望很快有好消息啦!

回復 1# ne6za 的帖子

簽名被屏蔽

原帖由 teresa1111 於 11-6-23 15:45 發表
大家唔好灰心呀,就算第一round扣門唔成功,仲有機會架。
我上年囝囝都係派咗一間唔理想係學校(全校得佢一個派咗呢間小學),跟住叩門又無消息,個人好灰,懷疑自己個囝是否真係咁無用,好唔開心。後來,諗通咗唔應該懷疑自己小朋友 ...

當我哋唔再諗叫門失敗嘅唔開心時,幸運之神終於降臨我哋,係7月尾收到好消息,可以讀到一間我哋心儀學校。所以,未到最後一刻,大家都唔好放棄
Agreedx100000000!!!!!
All parents add oil

醒目開學勳章

我都好灰,唔知點算ar.........
叩4間,2間無消息, 一間今日知道係waiting,
另一間入到2in, 話星期五之前有電話就有, 今日已經係星期四都無收到電話

回復 1# leejoannelee 的帖子

簽名被屏蔽

回復 7# teresa1111 的帖子

我好明白忐忑不安的心情, 千其唔好放棄,努力加油呀!!!
‹ 上一主題|下一主題