用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs St. Mary
go

天神 vs St. Mary [複製鏈接]

0    0    0    0

各有所長,天神都是上SMC的,因此天神會更嚴謹。

兩間是否一樣?? 最終都是入同一間中學.  for me, i will choose st mary, 因為校舍無咁舊.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

天神校舍翻身左, 只是校舍較細, 沒有正式一個禮堂, 只有室內外操場, 多個特別室, 但課室都幾大, 現在小班教學, 地方都算足夠.

天神現任校長, 是 st mary 現任4 名校董之一, 而另一名校董亦係天神舊老師.

另外兩校的校監是同一修女. 所以我個人覺得, 兩間學校由同一班人管理, 教學模式分別不會太大. 因為天神校長指出兩校老師需要年年開會去配合接龍需要.

其實兩間都是好學校, 只是入到其中一間, 都已經不錯.

醒目開學勳章

請問兩邊小一都係3班 (4班?)? 30人一班?

醒目開學勳章

天神校舍真係細過st mary 好多,又幾舊,同埋出面有地盤。我都會選st mary。

原帖由 沖廁 於 11-6-18 18:47 發表
邊間好d?

說校舍+環境我相信系st mary好d,st mary雖然多一班,每班多幾人,但為左st mary借地址的人也很多,所以,如果唔介意天神校舍的話,中籤機會我相信會大d

醒目開學勳章

大家都知校舍大小新舊係好難改變... 但我覺得最重要係邊間入到機會率較高 ?
早幾年, 我有朋友去教育處申請做監督甲部抽籤的監察員. 佢派去 st mary 監察, 佢話 20 分抽到機會好微好微, 叫我選天神.

我其實都聽到天神校長講係 " 不停地 " 開會, 但怕寫錯俾人話.
‹ 上一主題|下一主題