用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問大仔同細仔的好處和壞處?好憂慮,請大家幫幫忙! ...
go

想問大仔同細仔的好處和壞處?好憂慮,請大家幫幫忙! [複製鏈接]

我個仔係九月三十曰出世,覺得有點欖介,唔大唔細,考直資,有點蝕底,資質不是十分出眾,比較活躍,係咪應該留一年k1,打好基礎,再戰小學呢!如果大抽奬,咁大b,又有無問題呢?如家長有經驗的話,請分享下,多謝。
   0    0    0    0

大抽奬,大b無問題....
但九月出世做大B, 又好似拖慢佢學習咁!

我識十月出世男仔, 一上左NUSERY 就學得好快, 不如你比佢返下學先再決定啦!

回復 2# MissMusic 的帖子

所以我諗住今年一路讀k1,一邊再考一條龍或較有名氣的學校k1,這樣做,對嗎?

看看佢K1表現如何吧.
我仔11月, 我發覺佢做細仔讀K1時, 唔多適應, 所以轉去另學校repeat K1

依家K2, 算係名列前矛, 在班中是成績最好的幾個之一. 但最重要係, 佢真係學習得有效, 完全明白老師教甚麼, 這才是我認為最重要的.

回覆 4# 莎莎莉莉 的文章

係呀,我會寧願他明白老師的問題,再慢慢學,建立自信心,好似現在返per nursery,同學仔明白老師問題,但他又好似唔明全部,總好過經常落後於人,如果真的考到名幼稚園,其實我會選擇重讀多點,咁壞處呢,因為我好似諗唔到有乜壞處,係咪有野我忽略咗呢?九月尾仔repeat又會唔會太大呢?

九月三十曰出世, 先做細仔啦.

回覆 9# goldenbaby 的文章

Thanks,golden baby. Btw, what is the date of birth of your kid?I just worry sept bb is a超大bb or not?an problem of disadvantage of 超大b?唔係大仔應該會百戰百勝咩?係咪有些學校唔喜歡超大b?

請問8月18日出世算唔算係細仔?
我呢幾個星期去問幼兒園,有d係8月中開課,我BB已經趕唔切被當係細仔。好混淆。

‹ 上一主題|下一主題