用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 係咪發展遲緩好大機會係自閉兒?
go

係咪發展遲緩好大機會係自閉兒? [複製鏈接]

係咪好多自閉兒童初時都被診斷為發展遲緩呢?

0    0    0    0

醒目開學勳章

唔係.. 因為自閉小朋友係有其他特徵: 如情緒, 行為問題, 固執 - 要行指定路線, 無或少眼神接受, 狹窄興趣 (鍾情於某一樣野)

可能會,因年紀細唔會咁快斷症,不過真係要睇中唔中3大問題。

唉~ 岩岩見完cac 話佢已入自閉症譜系… 即係等時辰到就會變成自閉症,因佢3様都中晒    突然好無助,原本返緊有i 位既正常位幼兒園… 但阿仔成日病,一返即病,依家返1日放1個星期,每個月都唔知有無返到5日學,e生叫停學,長期咁病下去會變鼻豆炎… s位又要等下年派位,好似咩都做唔到咁

醒目開學勳章

唉!! 都唔明點解.. 而家咁多小朋友有自閉問題~

都唔知係評估出問題? 定係真係多左咁多小朋友

回復 5# szeszes 的帖子

排s位都要排2年先有位   最近一病病左成個月依家都未好。唔知係咪a仔身體弱d?正係我個仔真係咁弱?

已經停左學,打算9月俾佢返暫托,咪都做唔到,時間一日一日咁流走,我可以點幫佢?

你試下問S位中心, 佢地有返暫托的 service .
另外再另加私人訓練.

原帖由 Yvonne_ng 於 11-6-28 21:59 發表
你試下問S位中心, 佢地有返暫托的 service .
另外再另加私人訓練.

已打算9月俾佢返s位暫托... 其實唔知到時係咪都係無人理佢?因為佢未介片,食野成日吐出黎搞到周身都係,唔知暫托位會唔會教佢地自理?

有無能力比佢番私人S位AR, 得幾個小朋友上, 情況會好D.......

私人s位每日都係返3個鐘,仲要加左價$8000 一個月,長期真係負擔唔到,仲要山長水遠我又要返工,屋企仲有個細b。屯門區私人s位排緊協康單對單,排左9個月都未有位...

回復 4# BKVIP 的帖子

我囝囝剛返學都成日病,2星期就病一次,每次放一星期假,返緊私人S位,白交學費好肉痛,又學唔到野。

我想話成日病呢個階段係要捱過去,如果可以的話教佢戴口罩。囝囝過了半年身體己經好左,約一個月病一次,而且好快好返。

不過個鼻從來未好過,終日流黃鼻涕同鼻塞,睇極醫生都唔得,後來醫生轉介去政府睇專科。而家醫生開左鼻敏適噴鼻藥,希望有用。

原帖由 Olympian 於 11-6-29 17:53 發表
我囝囝剛返學都成日病,2星期就病一次,每次放一星期假,返緊私人S位,白交學費好肉痛,又學唔到野。

我想話成日病呢個階段係要捱過去,如果可以的話教佢戴口罩。囝囝過了半年身體己經好左,約一個月病一次,而且好快好返。

不過個 ...

你個仔同我個仔勁似… 我通知學校停學要俾1個月通知,有日老師叫我地得閒就去拎返d 功課,我咪叫c6去拎囉,返到黎見到學校俾返晒所有野我地 (eg. 學生相、名印、以前做既功作紙),我俾左最後個月學費架,咁係咪即係叫我唔駛帶佢返?!

無反學2個星期, 依家出埋水痘, 潛伏期7-14日啱啱好,都唔知係咪學校野返黎,唉~ 我好担心到時佢返s 位又成日病... 佢係咪真係弱得咁緊要呀~

BKVIP, 作為家長一定唔會什麼都做唔到, 我經驗係最可以幫到小朋友的人就是父母. 如果真是不可以返學/自費S位, 您現在就應立即開始自行設計家居訓練, 就算真係入到I/E/S 位, 其實老師都係教家長訓練技巧, 個仔既進步, 家長都自己要出好多力.

加油!

屋企做訓練係最重要架!唔好只靠學校!
至於病,我仔初時番學都係成日病,成日請假,後來轉睇中醫,情況好左好多.都要要比D時間!
而家病盡量唔睇西醫,但有時都會睇西醫檢查先,未必會食西藥,知道都係傷風感冒,就再帶佢去睇中醫.

i totally agree with Tigermamy. training at home is important.

BKVIP, u can check info on the "louis program" (努X試). their book talked a lot on training at home.
原帖由 Tigermamy 於 11-7-15 10:15 發表
BKVIP, 作為家長一定唔會什麼都做唔到, 我經驗係最可以幫到小朋友的人就是父母. 如果真是不可以返學/自費S位, 您現在就應立即開始自行設計家居訓練, 就算真係入到I/E/S 位, 其實老師都係教家長訓練技巧, 個仔既進步, ...

多謝各位意見,我會努力試架啦。

但最近家中發生很多事,新請工人激到家中每個人日日嘔血,最終几日就炒左,所有家務我同c6 做晒。仲未搵到工人。

阿仔無讀書,等緊9月s位暫托,水痘岩岩好返,依家到細b 出水痘 佢日日在家中好無聊,又無人得閒帶佢出街,此終1個人要照顧2個b 真係好辛苦,所以家居訓練真係唔知几時先可以開始

其實如果能力許可,我都建議番私人S位, 因為越細做訓練效果越好.......

如果家居訓練可以睇下救世軍......

請問<<努x試>>在邊度有得買? 中央圖書館搵過但唔俾外借,我又唔會山長水遠走去睇2眼。大眾書局又無得賣。

有無人知邊度可以買?thx.

wah37 唔該晒。我頭先問協康會借咗一本<<衝破障礙-努x試....>> 乜有好多本架? 我上網見三聯書店有套16cd 要成$600,係咪都係講呢本書嘅內容呢?

黃女士嘅訓練課程我見佢話送價值$600 嘅cd教材,係咪就係書局賣個套?你有無上佢搞嘅訓練班? 只睇cd 教材係咪都ok?因為我無時間去上堂。thanks.
‹ 上一主題|下一主題