用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? ...
樓主: tsimtsim
go

有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? [複製鏈接]

Hi,
今年我囡囡升油天小一, 多多指教.
我住近學校.

原帖由 puppethk 於 11-8-8 16:36 發表
Hi,
今年我囡囡升油天小一, 多多指教.
我住近學校.

Hi, My son also starts P1 in Yau Tin !
Good to meet you all here !
Almost finish the summer course, seems he likes the school

Hi!
好高興見到多咗家長上來.  

請問大家收到編班信未?我因為改地址, 所以唔知是否已寄出?

另外, 想問下大家, 開學後仲會唔會自己報讀一D英,中,數班 (e.g, Enopi, 公文, cambridge), 會唔會太多呢?

原帖由 tsimtsim 於 11-8-9 13:46 發表
Hi!
好高興見到多咗家長上來.  

請問大家收到編班信未?我因為改地址, 所以唔知是否已寄出?

另外, 想問下大家, 開學後仲會唔會自己報讀一D英,中,數班 (e.g, Enopi, 公文, cambridge), 會唔會太多呢? ...

未收到呀! 我睇返上年post係8月30日先知道.

原帖由 JanLVmammy 於 11-8-9 00:49 發表

Hi, My son also starts P1 in Yau Tin !
Good to meet you all here !
Almost finish the summer course, seems he likes the school

Finished the summer course la... my daughter enjoyed herself very much. The last day of summer course, there was English dictation (one, two,.... twenty)

To keep her study mood w/o too much playing around, we have arranged her elementary PTH tuition from now upto before P1 starts.  :D

剛剛收到學校信, 小女係 A 班..!

My son is also 1A!

Hi, my son goes to 1D ah. school will start soon in one week. need to wake up early everyday. i c school web said must arrive at 7:50am.  so so early

係呀! 真係好早, 我住美孚, 其實都好近吓, 但都要6時53分上車... 以後只好早D起身...

你都係美心上車 ?

原帖由 tsimtsim 於 11-8-23 13:29 發表
係呀! 真係好早, 我住美孚, 其實都好近吓, 但都要6時53分上車... 以後只好早D起身...

見到好多媽媽問保咩車。學校有㗎。

學校分咗校車同保車㗎。你想問可以放學去操場女仔洗手間出面張長椅問阿姐。小一有普通話堂上。小二就冇 不過好似上堂講普通話既。不過未知因開學先讀二年班。但係我個仔讀完一年班我就覺得好多功課同埋個個星期一定有中。英默書。大概一個月中。英。數學。一定有小測。唔知係咪阿仔咩 day day都要做個幾兩個鐘功課。而且我個仔英文底唔好 所以我覺得英文好難 唔係講大咗。我一到暑假已揾人幫佢補習英文 希望追得返啦。因為小一會有兩至三次一默五十個生字 一次過英文。

Dear all,  
小女係 1D 班 !  有同班 ma?

因為小一會有兩至三次一默五十個生字 一次過英文。------  

原帖由 ypm2001 於 11-8-29 03:20 發表
學校分咗校車同保車㗎。你想問可以放學去操場女仔洗手間出面張長椅問阿姐。小一有普通話堂上。小二就冇 不過好似上堂講普通話既。不過未知因開學先讀二年班。但係我個仔讀完一年班我就覺得好多功課同埋個個星期一定 ...

Ratioao,
你好, 我是在美孚大同上車, 你也是住美孚嗎?

tsimtsim,
係呀, 都係美孚, 不過美心上車, 我星期六送個仔番學時, 都見到一個住我隔離座 , 不過唔知咩班 ?

原帖由 tsimtsim 於 11-8-29 13:24 發表
Ratioao,
你好, 我是在美孚大同上車, 你也是住美孚嗎?

hi,
中文老師是否話要買字典或詞典?   你地買邊隻,咩牌子?
你地會報比$既課外話動嗎?

原帖由 AnitaHo 於 11-8-31 00:17 發表
hi,
中文老師是否話要買字典或詞典?   你地買邊隻,咩牌子?
你地會報比$既課外話動嗎?

要買字典
因為做功課要用。同埋我見幾乎所有小朋友都會學嘢。

要買字典或詞典?   你地買邊隻,咩牌子?

原帖由 ypm2001 於 11-8-31 00:21 發表

要買字典
因為做功課要用。同埋我見幾乎所有小朋友都會學嘢。
‹ 上一主題|下一主題