用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁??
樓主: PrincessCat
go

請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁?? [複製鏈接]

原帖由 MW9919 於 11-6-21 21:13 發表

你好似好了解校長啫,全世界講自己遭遇有其他人同病相連都唔得咩?叫人冷靜,你又不在現場,你知校校長咀臉同語氣係點?

我點會唔了解校長, 我既遭遇, 比你地慘多多聲...  校長既作風, 我又點會唔知 ???

佢冇掩飾佢平日既作風, 咁大家就更加知道自己要乜啦 !!!   明未 ????

回復 54# hunter3988 的帖子

我完全有相同感覺及好失望, 我個女都係ST ROSE幼生, 當初幼校長的確講明要自行收生和統一派位都要選”聖羅撒才會幫手交FORM給小學代替寫推薦信, 如果一早知道係咁, 當初我會用15分試聖家, 起碼仲有D機會.  所以來年要選ST ROSE小學的家長, 最大機會入讀的方法是最少有20分及入住相同校網.

另外原定幼稚園家長日是按學號先後次序編排的, 但校方因為要遷就派到ST ROSE小學的學生家長下午上小學銜接班, 所以讓他們優先在早上接見 把其餘的學生接見時間推到中午或下午, 因為這個安排另到我由不用請假而變成去不到家長日, 因我的大假在叩門時已用盡, 所以心裡真的感到不舒服及不公平.

回覆 61# 霖霖B媽咪 的文章

睇多次你個post ,文中提及你嘅慘,莫非校長卒成績卒到讀緊嘅家長都好大壓力?我多口問句,唔答唔緊要。

我唔係SRL家長, 不過當初apply左k1後, 向各方了解過st. rose幼稚園上小學, 即使係叩門根本無優勢, 而且kg同小學校長聽講唔係太啱, 所以報左都無in到. 睇完你地既post更加覺得當初既決定係正確既.

各位加油!

我女4 年前搵幼稚園, 都有報. 但已經好清楚津小一定唔可能一條龍, 果時又怕佢沙塵滾滾, 中學又遠, 所以去了另一間學校. 後來, BK 已經有傳言, 話小學校長嫌幼園程度淺, 所以唔 LIKE 收佢地. 但當時好多家長反駁呢個講法. 你地可以搵返舊日的留言睇下.

SO HAPPY, 陳守仁收左, 700幾人in 收10個, 更+証明SRL有問題

回復 1# unfair123 的帖子

恭喜哂 !!!

回復 2# unfair123 的帖子

i am one of the KG parents... i know that NONE of a KG students was choosing back to SRL Primary school... it's so unbelievable... we have to say to the parents that if you want to choose SRL KG as a "step" back to SRL primary, you are absolutely wrong !! Primary's principal label & hate all SRL KG student !!

‹ 上一主題|下一主題