用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁??
樓主: PrincessCat
go

請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁?? [複製鏈接]

回復 1# buddy1977 的帖子

buddy 1977,
可否分享下今日面試形式, 係咪單對單見? 小朋友駛唔駛考筆試同見家長??

先祝你今日叩門成功!
希望今年有好既開始, 小學校長對kg改觀啦! 收番多d幼生啦!

原帖由 buddy1977 於 11-6-18 11:55 發表

今日面試完之後, 希望小學校長有改變喇.

回復 6# buddy1977 的帖子

應該係2年前.聽聞個年最有機會(包括第一round落選20分幼稚園生)全部無得in.

4年前KG應該係修女做校長.

Anyway, 祝你叩門成功! 早的有好消息.

幼生今年有得見,都係好事。成功咗就上番黎報喜啦!主佑各位。

回覆 4# stephanielum 的文章

當然可以, 反正都完左. 1小時內, 家長填問卷, 小朋友另一間房做WORKSHEET, 中, 英, 數各一份. 中/英係閱讀理解.

完全認同, 幼稚園生真是淒涼和無助, 每個家長及小朋友其實在這三年來,都一直渴望上回小學. 但面完試後, 一半不是幼稚園生, 感覺小學校長只收精英(根德園之類小朋友), 我們幼稚園生只是陪跑, 一點優惠也沒有, 第二round運氣不好無辦法, 但為何小學這麼絕情, 不給面比那些淒涼的幼稚園生呢? 不像協恩小學, 只會考慮本幼稚園生. 非常失望, 點解...

原帖由 MW9919 於 11-6-16 21:28 發表

等我仲講St.Rose有人情味,實情原來幼稚園生咁淒涼。
唉!讀得該校幼稚園,九成都想一條龍入小學再上中學,希望入到幼稚園可以一帆風順。
第一階段計分,有心嘅家長都會有宗教分掛,但有不幸抽唔到後,又唔係住34網,只得甲一搏希望 ...

請問多唔多人去IN呀...
我星期六早上去家長會見唔到人IN, 你哋係唔係下午IN呢?
希望你成功!!
另外想分享一件事:  校長俾我感覺還OK.. 不是想像中"寸", 但果個音樂科主任就真的是超寸.... 唔講仲以為佢先係校長.... 我估我哋D女第日有排受氣(苦)...

回復 3# buddy1977 的帖子

中/英係閱讀理解 >> 要閱讀理解 , 咁係咪好難架, 想問你囡囡識唔識哂呀!

非常不滿 ST ROSE

真係好火, ST ROSE當我地D家長及學生係乜?
當日brife幼園校長話 "必需2次選校表首選我校(重要copy), 先有得叩間".我信佢, 特登擇左過34校綱住扯租, 放棄我心義41網. 連夸區都選佢1st (因校長話夸區都要).
18/6個日係點? 110 interview得20-30個student係st rose, 重有d係第1輪及派左第1志願other school都照見.外校生又見,5使擇佢第1又見, 咁做乜欺騙我地d"單純"家長?小學幼園5妥協,做乜要我地放棄找1d好學校, 係要選你弟1?
重有面試當日, 場面又混亂, 300幾人(1學生+2個家長)big在無冷氣及細少禮堂, 叫我地排隊, 又5知排去邊,攪左好耐至上樓. 上到課室重離譜, 叫2個家長填1份表, 即係點?1人填1句ar? 1係其中1個盲, 填5到.最頂引係個miss, 5知係米有職業病, 來回巡, 驚我地"出貓"?以為我地係小學生? 重有本手冊叫我地帶, 無用過. 賺我地拿得少, 特登帶d野5用呢?
到散la, 又話小朋友去toilet慢左, 得5,6歲咋. 你自已都有需要ar. 自問今年見左appox10間小學, 包括比佢高級女拔, 陳守仁, 油天, 德雅, 馬頭涌, 都5會覺得被"侮辱". 我地需然求個學位, 但5係乞. 做乜當我地乞衣? 依d野各有所求, 佢都想要個品學兼優. 小女曾得到女拔, 陳守仁2nd in, 因為運氣未收, 馬頭官(我稔同級)已收, 所以我絕對相信5係"乞"佢個位.
自問不是經常發言的人, 實在頂5住, 我在此呼與曾經被"欺騙"及"侮辱"的家長聯署向教統局投訴. 如有其他好提議, 請pm我

原帖由 hunter3988 於 11-6-20 10:01 發表
完全認同, 幼稚園生真是淒涼和無助, 每個家長及小朋友其實在這三年來,都一直渴望上回小學. 但面完試後, 一半不是幼稚園生, 感覺小學校長只收精英(根德園之類小朋友), 我們幼稚園生只是陪跑, 一點優惠也沒有, 第二rou ...

回復 1# unfair123 的帖子

講得好啱. 見左咁多間學校, 老師表現最最最差的一間, 粗聲粗氣, 十分無禮貌.

大家真係應該投訴ST ROSE, 以免日后KI, K2 再受害/ 及早轉校

有時d野, 考唔到都未必係壞事. 依家佢地有新校舍, 就更加會抬高身價. 家長見學校時, 不要單方面睇名氣, 你地要趁係學校短短既時間感受下學校氣氛同文化,因為亞女要係入邊讀6年架....

回復 7# hunter3988 的帖子

正常啦.... 上到中學, 一樣話明唔會有叩門位比小學既師妹......依個似乎係學校既一貫作風 !!!

我都覺得有被欺騙感覺,當初教我們自行收生和統一派位甲乙部都要選聖羅撒第一先有機會叩門。但當日去面試時,大部份不是自己人。電話通知要帶手冊去面試,但根本冇人睇過。又話一定要父母一齊來見校長(大家都著到好隆重,好似去見工咁),但實情只係成班人聽鍾校長briefing我們
如果自問冇時間和能力都要認真考慮入讀,因為真係好多功課,程度好深,唔好見係新校舍就選,就算收咗你個女都要自己諗下,免得
錯配聽完這番說話後,真係想講多謝晒校長”,真想問一句,點解同辦學宗旨 本著天主是愛和有教無類的精神,完全背道而馳 !!

阿女做完測試,我地發覺St. Rose可能要選一些有特別技能的小朋友, 中英文閱讀理解,英文描述自己,數學文字題!!可能校長都知大抽獎唔知會收咗d咩程度學生,所以叩門位要選天才兒童!! Anyway, 塞翁失馬,焉知非福。希望所有St. Rose KG的小朋友都能選到一間合適的小學讀書!我亦都想讚揚幼稚園校長和老師的愛心教導,令小女在這裡渡過了三年愉快的幼稚園生活!!

大家唔駛恨, 入到都喊三聲.   所謂second in好似審犯咁, 係審小朋友, 答極都唔滿意, 一味問佢"仲有呢", "仲有呢"....  

原帖由 hunter3988 於 11-6-21 19:29 發表
我都覺得有被欺騙感覺,當初教我們自行收生和統一派位甲乙部都要選”聖羅撒”第一先有機會叩門。但當日去面試時,大部份不是自己人。電話通知要帶手冊去面試,但根本冇人睇過。又話一定要父母一齊來見校長(大家都著到好 ...

大家冷靜小小, 再想清楚, 其實校長好好, 好清楚咁交代左學校既要求, 而且亦係事實. 冇比左佢平日既真性情比大家睇, 唔會掩飾..... 大家願者上吊, 對號入坐吧 !

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-21 12:48 發表

大家冷靜小小, 再想清楚, 其實校長好好, 好清楚咁交代左學校既要求, 而且亦係事實. 冇比左佢平日既真性情比大家睇, 唔會掩飾..... 大家願者上吊, 對號入坐吧 ! ...

你好似好了解校長啫,全世界講自己遭遇有其他人同病相連都唔得咩?叫人冷靜,你又不在現場,你知校校長咀臉同語氣係點?

回覆 1# MW9919 的文章

乜睇左幾個post 都係佢嘅?呢round 真係佢最紅!anyway,希望各位早曰找到心水(記住心儀係用嚟形容對人)學校,早曰跳出這遊戲!

討論區都係大家交流吓睇法,多D角度咁啦,冇話紅唔紅嘅,我自問冇針對任何學校或校長,都係以一個幼稚園家長講吓自己睇法,多多包涵。

本人並非因女兒入不到而抺黑小學,我只是講出眼見的事實和個人感受,希望你亦能明白幼稚園家長的感受.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-21 20:48 發表

大家冷靜小小, 再想清楚, 其實校長好好, 好清楚咁交代左學校既要求, 而且亦係事實. 冇比左佢平日既真性情比大家睇, 唔會掩飾..... 大家願者上吊, 對號入坐吧 ! ...
‹ 上一主題|下一主題