用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12/13年度小一,第一輪瑪利諾定拔萃好?
go

12/13年度小一,第一輪瑪利諾定拔萃好? [複製鏈接]

各位過來人請幫幫忙,我囡囡將要選校,我真係好頭痛.
我都唔知該首輪填邊間好,好擔心...
我地都係41網,首名子女,基督徒,不過唔係以上兩校的畢業生,我該填邊間機會D大呢?
我女兒比較文靜.不過都有去學彈琴同跳舞.以上兩間學校會唔會好深?會唔會讀得好辛苦??
請俾D意見我啦,唔該晒.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 danorganic 於 11-6-15 18:45 發表
我地都係41網,首名子女,基督徒,不過唔係以上兩校的畢業生,我該填邊間機會D大呢?
我女兒比較文靜.不過都有去學彈琴同跳舞.以上兩 ...

下............DGJS 吾係直資黎既咩? 關第一輪校網乜野事呀?  定係我攪錯呢?

I think she means Diocesan Preparatory School.

你係天主教定基督教啊?兩間學校嘅宗教唔同,你一間15分,一間20分,咁你知點做啦。

我朋友20分入到DPS.  MARYKNOLL你只得15分, DPS較優勝.

原帖由 danorganic 於 11-6-15 18:45 發表
我女兒比較文靜.不過都有去學彈琴同跳舞.以上兩 ...

女拔係直資係要去考,瑪利諾係天主教你的女兒得15分,呢兩間都係超級名校,就算有20分都入唔到大有人在!!!以幾千萬買間屋都唔中亦有!!!

Maryknoll Convent vs 拔萃小學 Diocesan Preparatory School

回復 1# danorganic 的帖子

我諗我會揀MARYKNOLL, 因為拔小男女校, 仲要少左一半學位比男生, 所以還是MARYKNOLL高一點點, 你去查一下, 我聽聞基督教都有果5分係天主教學校, 不過我未去証實, 你証實左通知我一聲添...謝謝!
就算無5分, 第一輪唔得, 你都可以博第二輪, 你多人一次機會.....再唔得你叩門時, SHOW出2次都揀佢, 有咁好誠意, 起碼有個INTERVIEW機會呱!?

maryknoll唔係一般學校, 幾有誠意都未必有機會比你叩門, 15分真係唔洗諗.
我有個朋友傻到打算第一輪和第二輪頭三志願全部寫晒瑪利諾, 以為咁就代未好有誠意, 人人都係咁寫咁個遊戲仲洗玩? 講佢又唔明, 無佢咁好氣.

原帖由 J_D74 於 11-6-16 00:26 發表
我諗我會揀MARYKNOLL, 因為拔小男女校, 仲要少左一半學位比男生, 所以還是MARYKNOLL高一點點, 你去查一下, 我聽聞基督教都有果5分係天主教學校, 不過我未去証實, 你証實左通知我一聲添...謝謝!
就算無5分, 第一輪唔 ...

天主教學校全部屬天主教香港教區管轄。津校自行只有教區認可領洗紙先有宗教分,毋庸置疑!
基督教徒又點會得呢?九月都開波而家仲有宗教分疑問就真係遲咗好多好多。
15分梗係冇可能入mcs,20分都抽到傻咗。
第三階段叩門難上加難,百年超級名女校太多有關係人仕,例如舊生細女,又或天主教友。之前都有家長係討論區講,打電話去學校都話冇位叩。

MW9919,

第1 round 15分冇可能入MCS, 咁有冇人20分抽倒入MCS呀? 還是完全冇機會呀? 咁25分又要唔要抽到傻呢?

原帖由 MW9919 於 11-6-16 02:49 發表
天主教學校全部屬天主教香港教區管轄。津校自行只有教區認可領洗紙先有宗教分,毋庸置疑!
基督教徒又點會得呢?九月都開波而家仲有宗教分疑問就真係遲咗好多好多。
15分梗係冇可能入mcs,20分都抽到傻咗。
第三階段叩門難上 ...

‹ 上一主題|下一主題