用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙官抑或迦密好??
go

沙官抑或迦密好??

如題!!!!!謝!!!!

醒目開學勳章

原帖由 muimuilok 於 11-6-15 11:49 發表
如題!!!!!謝!!!!

當年我揀沙官第一志願, 迦密第三, 派位兩間都唔中, 但叩門就兩間都收, 最後我揀咗沙官, 因為同沙官中係聯系學校.

如果講好唔好, 我就覺得各有各好, 迦密就個校長好有心, 搞得唔錯, 沙官好就好在名氣大d 同有聯系中學. 而佢兩間都行小班, 我覺得都幾重要, 因為人太多, 多多少少都影響教學質素.

回復 1# Geni 的帖子

你好! 那沙官多唔多功課呢? 平均每日幾多樣和幾耐dict. 一次? 會唔會太谷, 小朋友會感到好有pressure嗎? thanks!

醒目開學勳章

原帖由 呀b仔 於 11-6-16 12:52 發表
你好! 那沙官多唔多功課呢? 平均每日幾多樣和幾耐dict. 一次? 會唔會太谷, 小朋友會感到好有pressure嗎? thanks!

差不多每日都有中英數o既功課, 平日就大約1~3樣, 通常都係做1~2頁作業或worksheet, 其他科就一時時, 假期就多少少.

至於做幾耐就好睇個小朋友自己同做功課o既環境, 我個仔放學去托管, 通常都做哂功課先番屋企的.

我個仔o黎緊升小三, 呢兩年我覺得佢都唔係好大壓力, 而課程程度正常, 冇特別教深d.

謝謝你的回覆, 聽落又不是外面說的太多功課, 好多人話成8-11樣, 聽到嚇死佢爸爸話唔去interview!

我們抽到第一志願迦密(因我保守唔敢博太熱門嘅學校), 依家抽到了, 都想嘗試叩其他band one嘅學校! 約了下星期interview, 我都怕學校問點解唔放佢地第一志願, 依家抽到第一又唔要呢! 正煩惱中! 還想問放學去托管, 小朋友會唔會太累呢? 幾點pick up佢?可以幫小朋友溫埋dict. and test嗎? 我太多問題了, 朋友都叫我唔好咁緊張, 我嘗試relax d, 因我們要返工, 依家仲worry唔知點安排好! 怕太谷, 大家辛苦, 怕校風唔夠嚴, 容易學壞..... 謝謝!

原帖由 Geni 於 11-6-16 13:09 發表

差不多每日都有中英數o既功課, 平日就大約1~3樣, 通常都係做1~2頁作業或worksheet, 其他科就一時時, 假期就多少少.

至於做幾耐就好睇個小朋友自己同做功課o既環境, 我個仔放學去托管, 通常都做哂功課先番屋企的. ...

你有20分。沙官沒有宗教分,20分能入的機會也大。但有風險。為了沙官(還是有風險) 而放棄你個區,有D唔值。當然值唔值好睇自己情況。

如果我住沙官附近,我會考慮。

原帖由 BB成長期 於 11-6-16 14:09 發表
你好....有個偏離題目的問題.....想請教,

我是沙官的old girl, 現在是不通常都會入呢?

另其實我不在此區住, 是在大角咀住的, 校網較好為協和, 大角咀天主教(海帆), 但此為抽籤的, 機會不知.

我值不值得一開始就ch ...

醒目開學勳章

原帖由 呀b仔 於 11-6-16 16:08 發表
謝謝你的回覆, 聽落又不是外面說的太多功課, 好多人話成8-11樣, 聽到嚇死佢爸爸話唔去interview!

我們抽到第一志願迦密(因我保守唔敢博太熱門嘅學校), 依家抽到了, 都想嘗試叩其他band one嘅學校! 約了下星期interv ...

中英數每科1~3樣, 加埋其他都有機會8~11的, 但每一樣都唔係好多, 其實快的話, o係學校已經可以做起一半. 默書就一個星期一次度啦, 不過好早已經通知你默d乜, 有需要o既可以早d開始溫.

如果有機會o既梗係去in o左先啦, 要諗都等收你先諗啦, 佢地都好多人去叩門o家! 到時問你乜係咪照心入面個答案咁答o羅, 冇問題的.

我個仔番托管, 4~7pm, 不過就唔係幾個鐘都做功課溫習的, 因為中心仲會有活動俾佢地. 我諗有得揀, 佢會想留o係屋企多d, 不過一來冇人睇住佢, 二來留o係屋企會掛住玩. 通常做完哂功課, 托管老師會同佢溫習, 不過如果有默書測驗考試我自己都會o係屋企同佢再溫的.

怕校風唔夠嚴, 容易學壞 <-- 校風嚴唔等如唔學壞, 如果個細路係唔聽教o既, 你越嚴佢咪越走. 放心啦, 不論沙官定迦密都唔係校風好嚴學術好谷o既學校, 揀邊間都唔會錯得去邊的. 放心啦

真的謝謝你的意見! 那我大可放心了, 方便推介一些比較好的託管中心嗎?

原帖由 Geni 於 11-6-16 17:21 發表

中英數每科1~3樣, 加埋其他都有機會8~11的, 但每一樣都唔係好多, 其實快的話, o係學校已經可以做起一半. 默書就一個星期一次度啦, 不過好早已經通知你默d乜, 有需要o既可以早d開始溫.

如果有機會o既梗係去in o左 ...

原帖由 Geni 於 11-6-15 20:16 發表

當年我揀沙官第一志願, 迦密第三, 派位兩間都唔中, 但叩門就兩間都收, 最後我揀咗沙官, 因為同沙官中係聯系學校.

如果講好唔好, 我就覺得各有各好, 迦密就個校長好有心, 搞得唔錯, 沙官好就好在名氣大d 同有聯系 ...

Geni,

I also live in net 88!

Can you advice how to increase the chance of successful "knock door" in these two schools?
What did they assess? Academic test? Interview performance? Or extracurricular awards?

Since both schools accepts your knock door, you must have some good ways to handle, please advice!!

醒目開學勳章

原帖由 呀b仔 於 11-6-16 17:57 發表
真的謝謝你的意見! 那我大可放心了, 方便推介一些比較好的託管中心嗎?

我冇比較過d託管中心呀, 我個仔依家返緊明愛, 因為近屋企. 我覺得揀中心地點比較重要.

醒目開學勳章

迦密叩門係由校長親自見的. 先見小朋友, 之後再叫埋家長入去. 小朋友嗰部份就傾計講故事, 見家長就問小朋友有乜嘢長處, 平時放假鍾意做乜嘢, 之後都好似傾偈咁嘞! 我見之前有兩個小朋友, 一個有見家長, 一個冇.

至於沙官, 先係由老師見小朋友, 問中英文寫字認字同計數, 過到老師嗰關就會同埋家長一齊見校長. 校長都係問點解佢地, 平時做乜, 又問吓小朋友鍾唔鍾意間學校. 小朋友面試係一組六個人一齊入班房見老師, 不過就一個一個咁放出來, 喺我組入面, 得我個仔有得見校長.

至於學校嘅選取條件, 我覺得面試表現佔大部份, 因為我個仔學校成績表冇嘢好睇(冇科目冇分數), 佢冇參加過任何比賽. 不過有樣嘢我覺得兩個校長都buy, 就係鍾意閱讀.

原帖由 siden 於 11-6-16 19:47 發表

Geni,

I also live in net 88!

Can you advice how to increase the chance of successful "knock door" in these two schools?
What did they assess? Academic test? Interview performance? Or extracurricul ...

geni,

感激感激!!!
原帖由 Geni 於 11-6-16 20:36 發表

我冇比較過d託管中心呀, 我個仔依家返緊明愛, 因為近屋企. 我覺得揀中心地點比較重要.

原帖由 Geni 於 11-6-16 21:08 發表
迦密叩門係由校長親自見的. 先見小朋友, 之後再叫埋家長入去. 小朋友嗰部份就傾計講故事, 見家長就問小朋友有乜嘢長處, 平時放假鍾意做乜嘢, 之後都好似傾偈咁嘞! 我見之前有兩個小朋友, 一個有見家長, 一個冇.

至 ...

Thanks

My girl is very rebellious, I think the hope is minimal

如果係我, 我會先選自己區的好學校, 如你所講的協和, 大角咀天主教. 試想一下, 小學係要讀6年的, 要小朋友6年日日長途跋涉咁返學放學, 其實都好辛苦, 而且小學唔會好似幼稚園咁管接管送, 落左校車就要自己入學校, 而且放學後好多時都有課外活動. 未必搭到校車, 可能要家長接送或自己回家, 真的很不方便. 加上車程長有交通意外的機會都會增加. 不要發生意外才來後悔. 除非你自己區的學校太差, 選唔落手.

同埋如果你選沙官, 到時真係入到, 但可能你又想扣門去協和或大角咀天主教, 咁人地睇你第一志願又唔係佢地, 咁佢地就覺得你唔夠誠意, 唔condider你的小朋友, 連interview 既機會都無. 我問過幾間小學的校長, 佢地都話要選佢地第一志願, 扣門時佢地才會consider. 所以你要想清楚如你派到沙官, 是否真的最想讀, 如果唔係最鍾意, 咁你就唔好選喇. 否則後悔莫及.

原帖由 BB成長期 於 11-6-16 14:09 發表
你好....有個偏離題目的問題.....想請教,

我是沙官的old girl, 現在是不通常都會入呢?

另其實我不在此區住, 是在大角咀住的, 校網較好為協和, 大角咀天主教(海帆), 但此為抽籤的, 機會不知.

我值不值得一開始就ch ...

Hi Geni,

可否分享一下你小朋友的portfolio 是怎樣的? 我的小朋友什麼cert 都無, 都唔知放咩係portfolio好. 謝謝分享.

原帖由 Geni 於 11-6-15 20:16 發表

如果講好唔好, 我就覺得各有各好, 迦密就個校長好有心, 搞得唔錯, 沙官好就好在名氣大d 同有聯系 ...

沙官小是否屬Band 1學校?

是的, 88網最top嘅學校!

原帖由 Bear@MAMA 於 11-6-21 13:14 發表
沙官小是否屬Band 1學校?