用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人叩九龍塘聖家收到通知面試呀?
樓主: PoPoMom
go

有無人叩九龍塘聖家收到通知面試呀? [複製鏈接]

回復 59# wu_winky 的帖子

非常簡單, 只係串下簡單既英文字, 個位數既加減數等等

其實我最主要想知串下咩英文字,中文又會考咩,唔該

更正....我岩岩再問左個女, 佢話只有考英文同數學, 英文唔記得考咩, 數學就原來考雙位數加減數, 顏色筆就無用過, 總之就好易啦, 唔使擔心

原帖由 wu_winky 於 11-6-17 21:58 發表
其實我最主要想知串下咩英文字,中文又會考咩,唔該

我代表大家好多謝你提供,多謝埋你個乖乖女,姨姨錫哂

雙位減數真係有點難度呀 ...

咪係,我女都冇教...

現在才學緊單位減數和雙位加數 , 要直式才識計..

katrinafu:我個女間學校仲好似收檔咁,已經預備畢業禮,請問你女讀邊間...

me too la  ... 一樣日日忙綵排 , 不過都有功課和教書的.

雙位數加減係指17-9=8;定係27-13=14?如果係後者死緊。我個女得返呢間試咋。

如果30 -6 =?   ,  40-9 = ? 都還可以,  但31- 7 =? ,  42-6 =?  ... 要減位進位都未得. 37-19 =? ,  28-15 =?  就真係未可以...    我都好擔心呀 ...

回復 71# katrinafu 的帖子

我好似去親邊都見到你,我地成為了戰友。話是話,有冇幼稚園會教31-17?唔知根德有冇?!

回覆 1# joeyma 的文章

唉.... 派得差咪要四圍叩門囉, 你知叩門仲慘過之前考私校考直資..

我自行和統一派位都有選聖家, 冇理由唔叩門囉. 就算test 唔識都唔緊要, 總算盡了力.

回復 2# joeyma 的帖子

根德園有教雙位減數,但好似未需要借位。

努力,希望能入到心儀的學校。

原帖由 ac119 於 11-6-18 01:01 發表

哦....我囡囡學校及我自己都係未教到借位呀.

份paper出得易,咁學校究竟點樣從3XX份申請揀出最叻嗰10個呢 ?

原帖由 luiluimama 於 11-6-17 22:08 發表
更正....我岩岩再問左個女, 佢話只有考英文同數學, 英文唔記得考咩, 數學就原來考雙位數加減數, 顏色筆就無用過, 總之就好易啦, 唔使擔心
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

係, 根德係教左雙位減數(未需要借位), 例如: 44-8

原帖由 ac119 於 11-6-18 01:01 發表

咁我又唔知呀, 不過我係第一次見個女考完試後笑哂咁出黎, 仲好輕鬆咁話好易

不過聽講聖家係好鍾意收根德既學生, 上年已經有幾個根德既女仔叩入到啦, 其中一個仲係根德全年考第一咖

原帖由 Ivyl 於 11-6-18 01:40 發表
份paper出得易,咁學校究竟點樣從3XX份申請揀出最叻嗰10個呢 ?

14-8= is ok for my girl, 44-8 seems more difficult for a K 3 student.
‹ 上一主題|下一主題