用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛考完試,想立刻買習作比小朋友做,會唔會有D過份呢? ...
樓主: Whitepine
go

剛考完試,想立刻買習作比小朋友做,會唔會有D過份呢? [複製鏈接]

有D過份.

醒目開學勳章

唔好誤會,我並不是要"全日、全天候式"要佢做習作。我只係要求佢每日都要習慣用一個小時學習一D新知識。另一方面,我不反對做番上年既revision,不過剛剛考完試,又再讀同一D書??佢一定無興趣!!因為佢已經學過!!至於學高一級的問題,都未必一定有問題,因為只係讀一D佢九月要開始學的課程吧!!

一日一小時,其餘時間可以玩,我要求唔會太過份吧!!

原帖由 palapala 於 11-6-15 15:36 發表
嘩~~岩岩考完試,其實佢地已經好緊張架喎,係咪應該俾佢地抖抖先會好D呢, 我地大人都要空間抖氣啦, 何況小朋友. 其實到放暑假果時至安排佢地做番上年既revision 其實都好夠. 勉強俾高一級既野佢做,不覺有點難為了他難 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

王國會長

會唔會過份個個人有唔同睇法, 如果樓主小朋友係資優自學冇問題, 樓主又介要做埋老師個份, 那未嘗不可, 其實樓主已經有答案("我要求唔會太過份吧!"), 那何必仲要問 "會唔會有D過份呢?"

原帖由 Whitepine 於 11-6-15 16:49 發表
一日一小時,其餘時間可以玩,我要求唔會太過份吧!!

王國會長

我覺得暑假做暑假作業, 睇下課外書, 參加暑假活動就可以, 冇必要做埋老師個份預早教埋新學期課程.

原帖由 miffy 於 11-6-15 17:52 發表
個暑假流流長, 未洗咁心急, 而家仲要番學, 將心比己, 你放工都想呌下喇, 暑假才開始都未遲。

唔知我係唔係對我仔真係太鬆, 我放工都好累, 我仔仲早起身過我番學, 佢放學仲要做功課, 諗起佢都好累, 無必要的話, 放學 ...

平時日日都趕功課, 趕課程, 被學校測驗默書牽着鼻子走, 我覺得暑假先係愉快學習既最好時刻. 全日流流長, 我會安排好時間表, 有玩有學習有運動. 佢唔會覺得辛苦, 仲覺得好充實, 太HEA咪又係成日打機.
中英文會買D閱讀理解比佢做, 佢當故仔睇, 一日一篇, 中英輪住做.
數學會買補充教, 上堂佢會覺得好叻, 反而仲專心(我個仔咋, 因為佢鍾意懶叻)
另外我會叫佢睇多D報紙, 選佢自己有興趣既, 睇完講番比我聽.(平時都有, 但好少, 因冇時間)
到時開學D野排山倒海咁來, 個腦先開機, 遇着部586, 等佢warm up都慢人一步啦! 個人認為暑假太HEA, 會連自己名都唔識串架.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

其實講左兩日,我都係得個"講"字,阿仔都不知幾開心,全日都玩,我都無比野佢做!!

今日放工番屋企,見到佢開心到雙眼發光,不知幾"精靈",我都唔想掃佢興,由得佢啦!!

所以講左,計劃左,到今日都無實行過!!

大家都"放下假" 啦!!

原帖由 stccmc 於 11-6-15 22:06 發表
一日一小時?

一日半小時至一小時閱讀合年齡的各類課外書和少量寫作,不出一年,孩子會覺得本地小學英文程度很容易。當然幼稚園初小學生成功率非常高,高小,中學生可能成功率低一點。

回樓主的問題,個人覺得很過份。 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

我都係咁, 不過未買高一級的課程, 而係做埋之前未做晒果D...............
不過唔多, 一日3-4個EXE...一小時內一定完成..

原帖由 Whitepine 於 11-6-14 16:33 發表
我仔剛考完小一期考試,想立刻買小二習作比小朋友做,會唔會有D過份呢?
‹ 上一主題|下一主題