用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛考完試,想立刻買習作比小朋友做,會唔會有D過份呢? ...
go

剛考完試,想立刻買習作比小朋友做,會唔會有D過份呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔剛考完小一期考試,想立刻買小二習作比小朋友做,會唔會有D過份呢?
   0    0    0    0
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回復 1# yhk329 的帖子

我就只會開番屋企既圖書櫃比佢盡情睇書, 盡情睇電視, 有限度上網...until 派卷後再作進一步部署

我只想我和仔仔瞓返夠本啊~~
無精神轉數都慢D架~
暑假係自由自在的日子~
全年都扯到行..........就算平時節日
假期都要準備text/exam.........
邊一刻係真正停下來.............???

我個女因餓了兩星期無得睇書, 所以在考完試後的一個半星期內, 極速掃完兩大袋書!  由於書太重, 菲傭姐姐只好將書放滿整部手推車推去圖書館!  

可惜全部英文, 我想佢睇多d中文書呀!!  

原帖由 overview 於 11-6-14 17:04 發表
我就只會開番屋企既圖書櫃比佢盡情睇書, 盡情睇電視, 有限度上網...until 派卷後再作進一步部署

唔係嘛, 咁慘! 不如帶佢去圖書館借書睇啦, 收獲一定比做習作大架!

原帖由 Whitepine 於 11-6-14 16:33 發表
我仔剛考完小一期考試,想立刻買小二習作比小朋友做,會唔會有D過份呢?

醒目開學勳章

我有這個想法,係因為今年年頭新年假期,放左兩星期假,我想完左上學期考試,比佢放鬆下,唔要佢做乜野,點知...之後佢懶左,要佢使功課、溫書已經無禁聽話。難得最近因為考試,佢開始習慣每日都定時定候溫下書,所以想比D書佢讀下溫下,keep 住個 mood。如果唔比野佢做下,成兩個月暑假,玩足兩個月,之後佢會變成點,真係難以估計!!

原帖由 twokidsmum 於 11-6-14 18:44 發表
唔係嘛, 咁慘! 不如帶佢去圖書館借書睇啦, 收獲一定比做習作大架!

醒目開學勳章

"佢開始習慣每日都定時定候溫下書"係因為佢知要考試, 而家放暑假都冇得休息一下, 條橡筋扯得咁'行', 因住斷.  將心比己, 你做完個大PROJECT, 都會HEA下, 放下假LA.

同意!雖然我仔成績只係中等, 但係昨日考完試, 我呢個星期會俾佢抖下輕鬆下做d佢想做ge野, 考試溫書已經不見天日, 仲唔俾佢玩下, 佢真係會好慘!

講真, 自己忙完同佢溫書, 自己都好攰下, 都想抖下唔好再溫住, 我會下星期先開始同佢做下暑期作業.

一句講哂, 吊頸都要抖下氣!

原帖由 Laputa 於 11-6-14 19:30 發表
"佢開始習慣每日都定時定候溫下書"係因為佢知要考試, 而家放暑假都冇得休息一下, 條橡筋扯得咁'行', 因住斷.  將心比己, 你做完個大PROJECT, 都會HEA下, 放下假LA. ...

yes!我都係等下星期派完卷先再諗, 未派住就下星期開始做住暑假作業先!

原帖由 overview 於 11-6-14 17:04 發表

醒目開學勳章

我唔係話要佢立刻好似考試時一樣,只係比佢知道我唔想佢玩足兩個月,每日做下習作,每日一個鐘都唔會要求高掛!!

原帖由 Laputa 於 11-6-14 19:30 發表
"佢開始習慣每日都定時定候溫下書"係因為佢知要考試, 而家放暑假都冇得休息一下, 條橡筋扯得咁'行', 因住斷.  將心比己, 你做完個大PROJECT, 都會HEA下, 放下假LA. ...

王國會長

問題係佢識唔識做?

原帖由 Whitepine 於 11-6-14 16:33 發表

醒目開學勳章

比佢自己學習下,自己想下自己搵答案。當然佢唔識唔明時,我會係佢身邊"適當地"幫佢。

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-6-14 21:30 發表
問題係佢識唔識做?

我都會繼續俾補充練習個女做,不過係做番小一做淨嗰啲,中英數每種每日兩頁,當係比佢重温打好基礎.

簽名被屏蔽

I will let him to take a rest for 1-2 weeks, after that, I will bring him some interesting books which he likes.

王國會長

比佢keep 住個 mood 係好, 學校不是已安排了暑假作業嗎? 應不用另外買高一級的習作.

答返你問題, 冇學過而要求學生做會"有D過份". 即使話你會係佢身邊"適當地"幫佢, 難怪有D學校要教快半年,甚至一年.

原帖由 Whitepine 於 11-6-14 22:11 發表
比佢自己學習下,自己想下自己搵答案。當然佢唔識唔明時,我會係佢身邊"適當地"幫佢。

嘩~~岩岩考完試,其實佢地已經好緊張架喎,係咪應該俾佢地抖抖先會好D呢, 我地大人都要空間抖氣啦, 何況小朋友. 其實到放暑假果時至安排佢地做番上年既revision 其實都好夠. 勉強俾高一級既野佢做,不覺有點難為了他難為了自己咩
‹ 上一主題|下一主題