用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑近況
樓主: Fatta
go

培僑近況 [複製鏈接]

剛好撞了時間要返工, 去唔到晚會, 但睇返家長先前留言, 對學校新人事新作風也有好的評論, 最重要係小孩能夠在學校繼續學習知識, 新的政策對孩子影響是好是壞, 也因人而已, 即管正面啲去睇, 咁對大家都好!

原帖由 A-Mum 於 11-7-14 13:20 發表

There's another forum tonight at 7pm, contents will be the same as last night.

建制派本色,利用互聯網發動宣傳機器了!勁!

應該唔係因為多人離職,多人放棄學位,而力挽狂瀾吧!

本人百份百是grade 5的家長,如有需要,可於學校有活動時,一齊商討,亦不是什麼建制派,亦不希望給人亂扣帽子。只希望有point, 學校有先生及離開亦不關本人的事。本人只是覺得舊那一種方法不太適合要取得好成績的學生。尢其是高年級希望在本港升讀。因考試需要Time management, 如平時沒有訓練,跟其他學校學生比較,已經輸了。

原本本人亦打算中一時離開學校,但覺得新校長的改革,正好改變問題。本人亦不排除改革成績不好,會再一次打算離開。

在此呼籲不接受新校長那一方法,就請盡快離開,只是不希望不接受新改革,就不停的投訴,阻了校長的時間,亦減低了改革的熱情。

由於中學音體藝不再全擠在下午, 場地使用效益培增, 小學的音體藝課外活動和校隊練習的靈活性應大增, 好事.

建制派本色,利用互聯網發動宣傳機器了!勁!

應該唔係因為多人離職,多人放棄學位,而力挽狂瀾吧!

有興趣入讀的家長真的要考慮清楚培僑是否真的是"你杯茶", 培僑也許仍是很不錯的學校, 但今天的培僑已經不是以前的培僑. 變好變差, 各位拭目以待, 但很多老師今年不離開明年也會離開. 了解清楚以免期望與實際不同.

Dear elle0elle,

如果你是不喜歡新校長這一套的家長,不如考慮轉校?香港好的學校多的是,何必苦了自己又令孩子無所適從。

如果你是不獲續約或不備重用的老師,我衷心多謝你一直為學生的付出,即使你沒有教過我的孩子,說不定你在操場有扶過他,在走廊有教訓過他。老師,一個人要做幾十年工,換老闆轉方向其實好平常,放開胸襟啦!

我聽第一場講座的,席上兩次長長的掌声是家長們對温校長的多謝和肯定。改革課程是辛苦的,不適應的,瀟灑的離開吧。

i like pk very much, I have two children studying there, my daughter is going to g7 this year and this year she got 12 awards and all excellent grades especially in English, she is also one of the head prefects...she is happy there and is looking forward to secondary school this Sept.
As for my son, he did not speak a word of mandarin before he goes there (he was in p1 last year and going to p2 ths year) and now he speak perfect mandarin with me and his english is so good that he is promoted to p3 next year.

I like pk for the way they teach children and know how to appreciate their individual talents and needs.
I am glad that I have chosen this school for my children and I am a lawyer by the way, and I know how important Chinese is nowadays.

my son is going to p2 next year but only English is in p3.

無時間返去聽講座,真係聽少好多tim!

早兩日學校有聯校音樂比賽,我老公有去睇,佢話睇左好耐只係見到溫校長同張副校長,令佢對校長好有好感。

呢的活動絕對吾需要校長去而佢出現,係對參加比賽的同學有好大的鼓勵,見到佢對學校的確有心。

原帖由 ringolau98 於 11-7-17 09:22 發表
在此呼籲不接受新校長那一方法,就請盡快離開,只是不希望不接受新改革,就不停的投訴,阻了校長的時間,亦減低了改革的熱情。

咁係咪,唔中意 凸手 ,就要離開 HK ?

改革有時候需要修正,咁咪聽下人講 law
而唔係一言堂去管冶.
唔知通識有無咁教呢???

回復 69# poonpoon 的帖子

我地做家長, 又唔係做老師, 又唔係做副校, 關心既當言唔係一言堂或十言堂的事, 都會理會唔會一個當擔水食二個抬水食三個無水食等問題.

做家長, 最關心是學校將會怎樣做, 而做的事又係唔係為學生好, 有到學校聽校長同新副校講座的家長, 好多都用熱烈的掌聲呢表咗態.

我也都唔係話以前唔好, 不過當新管理層見到有要改善的地方, 有理有據地提出建議加以實行, 家長們怎會不歡迎呢?

權力鬥力的事間間學校都有, 家長們都不必火上澆油.

如去吃一間餐廳,換了大廚,現做中東菜,如喜歡食,給予意見改善,完全沒問題。但如各自用心中的尺,要將餐廳變成中東香港菜,不斷投訴。這是否一個好的選擇,為何不選一間適合自己的餐廳。

家教會不是一個機制去給予意見,平衡及監察校長的權利嗎?

原帖由 ringolau98 於 11-7-24 20:54 發表
如去吃一間餐廳,換了大廚,現做中東菜,如喜歡食,給予意見改善,完全沒問題。但如各自用心中的尺,要將餐廳變成中東香港菜,不斷投訴。這是否一個好的選擇,為何不選一間適合自己的餐廳。

家教會不是一個機制去給予意見,平衡及監察 ...

去了間西餐廳,換了大廚,現做東菜,
但門口係仲寫住西餐廳喎.........
呢個比喻 唔o岩~~~~

極是極是!
掛羊頭賣狗肉之人,
對客人說, 我地呢度係叫呢D做"羊",
你唔岩食就過主啦!
非常清楚! 算啦! 唔走留起度都冇乜意思.
再講多兩講又比人CUT文.

原帖由 poonpoon 於 11-7-24 22:53 發表

去了間西餐廳,換了大廚,現做中東菜,
但門口係仲寫住西餐廳喎.........
呢個比喻 唔o岩~~~~

是非自有公論.
我第一晚聽校長講座, 大禮堂最少三百人, 現場家長多次表態支持不容置疑.
第二晚我無聽, 但聽同班家長講最少也二百多人, 情況也差不多.
沒空到場的家長可向相熟家長問吓, 不必理會那些搭起來的無聊話.

兩文三語系教得幾好, 其他就唔系好清楚

原帖由 MYbbzone 於 11-7-25 11:48 發表
兩文三語系教得幾好, 其他就唔系好清楚

如果好彩,由外籍老師教英文,重好添.

眼見佢地既外籍老師係好生鬼,D學生好中意架~~~

我女個班英文吾係外籍老師教,但 English performance arts就係,呀女好鐘意老師架.

English performance arts 呢樣其他學校未必有,加埋中藝我覺得小朋友有機會接觸都係好事。

英語課程自編, 學生敢聽敢講敢寫, 英語自信強, 但因不像傳統英語教學般把文法硬套到學生, 真坐低考英文筆試, 有可能稍遜.

我六年級個仔同同學去睇功夫熊貓2都係揀英文版.

原帖由 Fatta 於 11-6-14 15:10 發表
培僑一直係我心儀將來俾小女入讀的學校。一來佢係一條龍,老實講香港教育的制度實在太唔掂,為左小朋友讀乜學校,父毋同小朋友的壓力實在不小,幾年一次的叩門,interview諗起都驚。另外其實我侄女現正在培僑讀書,看到佢英文同 ...

我都想多了解一下.

frankly, I'm quite dissapointed. There're more and more homeworks each day and they sometimes rush contents or texts. It's getting more and more like public school. And I was told that now it will be detention which I feel unnecessary. I will not be a part of the detention thingy. It's just so degrading, I mean to the school.
‹ 上一主題|下一主題