用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸信宣道會呂明才小學2011入讀小一家長
樓主: whl180169
go

浸信宣道會呂明才小學2011入讀小一家長 [複製鏈接]

默書要提前 2-3 天溫習, 每天預默一次便可, 唔需要太擔心.

昨天發現, 手冊內已貼上10-11月中文默書範圍.

今日囡囡帶回四本英文書,但是她說係有五本故事書,我想問,應該是五本還是四本書呢?
THANKS

我仔仔都係讀呢間嘅。可能是因人而異吧,仔仔成績麻麻地喳,有d擔心~

應該有 4 本英文書仔, 星期一要帶回學校.

zhiyin2004 你的仔仔是不是讀小一 ? 那一班 ?

回復 2# zhiyin2004 的帖子

初初是很辛苦啦,小朋友識的字都唔夠一百個,很難明明白題目的要求,小朋友喉一可以依靠的,就是爸爸媽媽,加油!不好灰心!一分一分地去教,此終會有成果。

我覺得近排功課開始多左好多咁,大家有冇同感呢??

回復 1# whl180169 的帖子

最近功課多了!默書小測又迫在一齊!真是手忙腳亂!大家加油!

到十二月,就是考試的日子,應該是一日考一科。包括數學、中文、英文和常識。
但是怎樣考呢?作文?閱讀理解?聆聽?重組句子?默書?問答題?配對?填充?

最不明的,就是常識?上了個幾月堂,我都掌握唔到課程的範圍?真不知道怎樣去溫習?

請問有冇家長分享經驗

回覆 84# AuKarl 的文章

讀小二了。你們要不要每天都陪着做功課?

原帖由 beyond725 於 11-10-11 04:39 發表
初初是很辛苦啦,小朋友識的字都唔夠一百個,很難明明白題目的要求,小朋友喉一可以依靠的,就是爸爸媽媽,加油!不好灰心!一分一分地去教,此終會有成果。 ...

很累啊,天天都要跟功課,看少一眼就是滿江紅了,到現在有時都還要給他分析題目,成果不敢奢望了,盡力而為吧~

回復 1# zhiyin2004 的帖子

我都係呀!個女咁細個都冇可能自己解題目ge,所以冇可能自己完成功課,日日放工返黎都跟功課,真係好辛苦呀!!!!

我都覺得好攰, 每天要返工, 放工馬上要趕回家, 同阿仔對功課, 一齊做閱讀階梯, 溫習默書, 測驗等, 但其實阿仔咪仲辛苦. 近來數學科, 常識科要做研習, 都唔知要幾時交 ? 真係難為了家長.

各位家長,你地d小朋友有冇比蚊針呀,我個女成日比蚊針,好完又再針過,我返學之前已經幚呀女噴左蚊怕水la,但係都比蚊針,都唔知点算好,而加以經開始凍重咁多蚊,咁夏天咪死得,唉!!!!

回復 1# whl180169 的帖子

同學校反影,學校會加強滅蚊工作!
另外,聽講花露水的效果都幾好,可以試一試

回復 1# beyond725 的帖子

多謝你的意見,我會同學校反映下,

考試將到了,範圍到派了!
其中數學好似出現錯誤?
*(一上A  P.1-12)
我們都冇買一上A的課本!
我們只有一上B和一下A的課本
大家有冇問過師呢?

其實每次測驗或者評估, 我主要是同仔仔溫習工作紙, 很少溫課本, 希望可以簡單一點.

我常常對仔仔說, 讀書最重要是明白, 不是分數, 答錯左唔緊要, 知道點改正就得, 儘量讓自己放鬆一點, 畢竟小一只是一個開始.

回覆 2# beyond725 的文章

原來數學範圍就是考工作紙!
在正中間有細字印有1上A和一上B

不過英文就大件事了?!
1) School based Curriculim是甚麼呢?

2) Learning Sheet 只教到p.42,
還有15頁是未教和做.而其他班都差不多教完!咁點算呢?

忙了幾個星期,終於考完試了!可以小小休息!
今日收到兩科試卷了
中交都可以
但是英文就

回復 1# beyond725 的帖子

我個女星期一發消冇返,第日就叫呀女係中間有一堂時間補考常識同中文,真係辛苦!!!沉晚呀女帶左英文捲返黎,成績ok 啦..第一次考試唔好咁介意啦...

阿仔中文兩份卷考得一般, 阿仔其實有好多中文字都未明白, 例如他寫了 "慈祥的毛衣".
而英文成績OK, 唔知今日會唔會收到數學及常識卷呢 ?
‹ 上一主題|下一主題