用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸信宣道會呂明才小學2011入讀小一家長
go

浸信宣道會呂明才小學2011入讀小一家長 [複製鏈接]

九月小朋友會入讀ler間小學,好期望快d睇到新校舍,希望以後多d家長入黎講下學校同小朋友讀書情況la,你地對ler間學校有咩感想呀!發表下la..
   1    0    0    0

小兒也是今年入讀此校,多多指教.

回復 1# AuKarl 的帖子

你仔仔係第幾自願派到ler間ka,我聽家教會d朋友講ler間學校d老師都幾有愛心wor,你對ler間學校認識多唔多呀!好高興認識到你,多d上黎交流下心得啦!

仔仔係自行分配學位時已收左. 選校前已參觀過學校, 同聽過學校講座, 認同辨學理念, 本人覺得學校比較務實, 作風低調, 而升中成績理想.

回覆 1# AuKarl 的文章

十分讚同,我本人都好喜歡這校,我女兒係第一自願抽到的.十分開心!!!

收到學校通知, 7月2日會辦理小一事務(買書,校服,校車,訂午餐等), 希望到時可以見到多D同學仔.

係呀!到時去舊校個邊wor,唔好去錯呀!

回覆 1# whl180169 的文章

新校舍大家有冇去過呀?有冇車到門口呢?有咩車去到呢?做左問題c9 tim

我有去過新學校, 是由九龍灣地鐵站行去學校, 大約 8-10分鐘. 我見到有架綠色小巴 (好似 83號) 是經學校門口.

多謝回覆!我林83號綠巴係由彩虹mtr開出ge!!

hi hi

多多指教!

我仔仔都係第一輪就入在喎。

becky

7月2號舊校見

becky

HI!好高興認識到你,日後大家多多關照,我個女ge同學仔就冇咁好彩la,佢都入唔都ler間,第一同第二圈都抽唔到佢,佢要等18號去面試呀!!!

我記得校長講過, 如果爸爸媽媽和小朋友一齊去面試, 可以表示誠意, 而父母在家可以提供一個良好學習環境及氣氛給小孩子 (意思是父母可以每天抽出時間和小朋友一起學習和遊戲), 取錄機會很大.   

多謝你ge提点,我會同佢地講,叫佢地做好準備.

回覆 2# AuKarl 的文章

其實ler間學校好好呀,点解都唔係好多人提起ge!十分唔明白....

正如我之前提過這間學校比較務實, 作風低調, 所以, 唔係有太多人認識呢間學校. 我曾經參觀過幾間小學, 有d學校會搵d好叻既同學出來表演, 有d 校長會介紹到自己間學校簡直係天下無敵, 非入不可, 真是令我有點怕.

而我參加這間小學的講座時, 校長只強調辦學理念及教學方法, 並說如果家長想法跟學校不同, 請不要選擇這校.

其實什麼是最好的小學? 我相信最適合自己子女的學校, 就是最好的小學.

十分同意

原帖由 AuKarl 於 11-6-15 13:00 發表
我有去過新學校, 是由九龍灣地鐵站行去學校, 大約 8-10分鐘. 我見到有架綠色小巴 (好似 83號) 是經學校門口.

83M是由牛頭角街市至彩虹MTR
83A是彩虹MTR至彩福
睇吓住邊頭, 就搭邊架

我搵左好耐都搵得很少人提這間學校, 又唔識觀塘區學校, 都係搵舊同事和朋友問吓, 周圍左找右問, 上敎育署D網頁, 只見到呢間學校的三四五年級各只有2-3班, 都担心過.

都多左你地講咋, 老師好, 校風好, 我信心大左, 我果女是小二插班生, 佢都鍾意這間, 女仔有兩種顏色夏季校裙揀, 佢話兩種色都要, 女仔都是貪靚

HI!兩個色ge校服係咪有分高年班同低年班+???
‹ 上一主題|下一主題