用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報讀"孖T"唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大 ...
樓主: SPL
go

報讀"孖T"唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大 [複製鏈接]

其實間間學校都有佢既遊戲方式, 好多名校都有人short cut, 相信沒有一間會有絕對公平.
相信係留位過程上有溝通問題, 但已經更好選擇, 理應想下waiting 家長既感受.

BTW, 我立場中立。。。只是開始看下年K1, 未報名, 唔係TT忠實 Fan .

咁真係耐人尋味, 你講緊果間TT同我講緊果間"孖T"做法真係有d唔同, 我果間"孖T"係不被取錄嘅反而比下午班申請轉上午班嘅可優先讀上午班空位, 而你果間TT係遲申請下午轉上午班反而比早申請為優先轉(我諗除非有其他特別原因), 否則都係一樣共通點係...."冇排隊準則, 按特別喜好行事"!
想請問你知唔知佢封下午轉上午班信內容係點寫? 會唔會有好特別原因要求轉上午班呢? 可否pm告知, 不會公開! 謝謝~

原帖由 SaBB 於 11-6-20 15:40 發表
My sister live very far away from TT and she applied only PM class first, then she got the offer. But then, she changed her mind and she she wrote a letter to request AM offer very late at around Apri ...

真係越黎越唔明白d"孖T"Fans家長嘅說話, 越叉越遠, 真係費解! 都係讀緊"LB"班嗎?   唔明可以問清楚先, 唔好笑大V_mama個口啊(同學來嗎?)!  
對今次自己小朋友成績都算滿意, 1 waiting(已不考慮), 1 PM ("孖T") (已放棄學位), 另外其他幾間都係收AM ! 所以何解會對其他WAIT緊轉AM的KX小朋友不公平呢及又有沒有"同理心"呢?   

原帖由 anteater 於 11-7-9 06:16 發表
真幸運呢,有KX收了你的小朋友,仲要收AM,這是不是又對其他WAIT緊轉AM的KX小朋友不公平呢?  你又有沒有"同理心"呢?!!!!!!!!

你可以改個標題做"如要報讀KX,請先留意或接受不公平的處事手法!" ...

你呢個假設不合適用係"孖T"上, 因佢冇waiting (am/pm), 只有reject或取錄~

原帖由 麥兜MaMa 於 11-7-9 19:25 發表
假設2個小朋友同分/差不多分, am waiting, 但pm 已經係收左.  如果pm可以直轉am, 某程度都係short cut.

唔好介意我係度分享多次我一些感想及睇法(如果你睇過)~
同埋我諗到應該改咩標題適合d~謝!

賽翁失馬, 焉知非福? 賣花讚花香大有人在,每年"孖T"Fans一發功, 就有數千計新家長(包括我)冒名而來報名, 報名費都收到笑呵呵! 現在諗深層咁"好"啲學校,為何會有好多人選擇放棄學位而唔讀呢? (後加:原先還擔心冇乜人會唔讀AM而放番d學位出來) 我想有以下幾點可分享:

1) 我想現在"孖T"(幼稚園+小學)少了一班主要客源---公務員子女, 學位便多了出來, 因很早前新入職公務員大多數應已沒有子女特別教育津貼可報讀私小, 所以如你考"孖T" k1時,有機會被問到閣下有沒有子女教育津貼, 如有, 我相信收啲機會有90%, 除非你子女當時表現衰到貼地啦!

2) "孖T"報名及面試k1日期比大多數幼稚園早開始(這是很聰明啲"商業"行政策略, 點聰明? 自己諗吧!), 所以會有很多就算"孖T"唔係最心怡啲家長都會去報考, 一來可以讓小朋友當熱身,二來當收錄後可當作backup, 報名費當然就要乖乖交出來唔慳得啦! 但當心怡學校收錄小朋友後, 學位就自自然然放番出黎...

3) 羊群心態, 仲未諗到邊間係最心怡啲學校, 只聽到其他家長/學校Fans讚就去報左先, 但當成功考到幾間後, 發覺"孖T"唔係佢杯茶,又或面試過其他學校發現其他學校好, 又或地點環境唔係咁好及其他因數(包括我)等而放棄學位....

當然我咁講, 實有人話唔係得"孖T"一間係咁, 而係我想對每年正煩惱為小朋友找k1啲新家長講, 唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大, 考唔到都未必唔係好事, 亦都唔洗覺得係世界未日, 比d信心小朋友, 就算屋村學校都有好多有愛心有質素啲老師及教學方式,甚至比所謂出名啲學校好,更合適自己小朋友!

原帖由 麥兜MaMa 於 11-7-9 19:29 發表
BTW, 我立場中立。。。只是開始看下年K1, 未報名, 唔係TT忠實 Fan .

原帖由 SPL 於 11-7-10 02:52 發表
真係越黎越唔明白d"孖T"Fans家長嘅說話, 越叉越遠, 真係費解! 都係讀緊"LB"班嗎?   唔明可以問清楚先, 唔好笑大V_mama個口啊(同學來嗎?)!  
對今次自己小朋友成績都算滿意, 1 waiting(已不考慮) ...

你既用詞是否太底劣吧?真係越黎越唔明白d"孖T"Fans家長嘅說話, 越叉越遠, 真係費解! 都係讀緊"LB"班嗎?  
好明顯係質素底家長 ....
我小朋友原本係某n1 下午班, 我由佢地未收生已要求轉上午班,係原校讀 n1小朋友係100% 收k1, 但結果學校都係話我知上午班無位囉! 但我唔怪學校點解唔優先比我轉am呢, 每間校學都有佢地方式,唔得咪第2間囉!或下年囉!

另外, 我選學校係因為學校教學方法合唔合適自己同小朋友, 唔會因為所為行政問題決定讀唔讀. (學校書記唔洗教書架) 同 教學沒關係的!!

ttk 既k2 有全日班,上午為主洗下午為全英文班,其實都係下午學生另一個選擇.

anyway... 祝你與你小朋友在新學期學習愉快~

我其實留意咗呢個topic好耐好耐,每次都選擇忍住唔回應,因為我覺得每個人對一件事可以有不同的睇法,大家都在表達自己的觀點,但是今次真是忍唔住,就算大家意見不同,我覺得話人讀LB班,真是有點侮辱......

又一個"孖T"Fans急於出來請纓嗎? 你地喜歡玩車輪戰麼?   
放心喎, "孖T"唔會因為我呢個post而少左好多人去報名喎, 詳情上文已講過,唔再多講!
你既用詞是否太底(低)劣? 好明顯係質素底(低)家長? 此言差矣! "LB"可以有好多解釋, 唔洗急於對號入座喎!    其可以解作「Low Budget」, Low是低, Budget是預算或成本,Low Budget字面解低成本, 意思是指低級趣味, 俗語「唔夠班」, 用在人身上就是指該人行為或說話低級趣味、無聊, 並不是指人智商低.... ! Relax~ :loveliness:

原帖由 winky.mok 於 11-7-12 17:59 發表

你既用詞是否太底劣吧?真係越黎越唔明白d"孖T"Fans家長嘅說話, 越叉越遠, 真係費解! 都係讀緊"LB"班嗎?  
好明顯係質素底家長 ....
我小朋友原本係某n1 下午班, 我由佢地未收生已要求轉上午班,係原校讀 n1小朋友係100% 收k1, 但結果學校都係話我知上午班無位囉! 但我唔怪學校點解唔優先比我轉am呢, 每間校學都有佢地方式,唔得咪第2間囉!或下年囉!

另外, 我選學校係因為學校教學方法合唔合適自己同小朋友, 唔會因為所為行政問題決定讀唔讀. (學校書記唔洗教書架) 同 教學沒關係的!!

ttk 既k2 有全日班,上午為主洗下午為全英文班,其實都係下午學生另一個選擇.

anyway... 祝你與你小朋友在新學期學習愉快~

其實我想這個 post 愈討論得耐, 會愈多人想讀 TT , 因為講來講去都係有人想轉讀下午班但唔成功, 於是係度叫家長"小心", 但其實外界好多學校都係咁做 , 無咩特別 , 趕唔到客, 反而令 TT 多左人識 , 好奇想了解佢有咩教學特點 , 令到有人決定唔讀都重係意難平, 鬧足成個月都重咁好氣.  而TT 既教學特點 (e.g. 語言環境好, 一條龍, 課外活動特多, 著重德育培訓, 有學卷非常抵讀, 校舍超大等等) 就係樓主所講既"花香", 亦是最多家長贊同既.

回復 2# SPL 的帖子

太太
我從無諗過你所為"lb" 係咩意思... 係你自己講, 我既文章上也從沒提及...."對號入座" 是講你自己嗎?? 如果你令人誤會了, 你既用詞就太差了....
你一路話唔回應但日日都post 你用心何在?心照吧?
明白"吃不到葡萄總是酸的" 人地唔轉你,就話人唔好....咪無知囉~~~

哈哈,以寡敵眾,呢個topic真係好好看!  我呢個局外人都忍唔住出聲!

KX可能會好後悔…
日月之下無新事…天下烏一樣黑…
樓主,如你想將來你的小朋友能過著愉快的學校生活,請你調校一下自己…
生活在怨恨中是多痛苦的…
樓主,你收手/口啦…

我一直唔回應....是因為唔想郁啲(一出聲)就俾人話是""tt fans"", 一被觀上這種名詞(not only tt, i mean any kg "fans""), 我覺得我 or 家長所講的關於學校的野, 都會比人覺得(什至俾人講)是誇大失實, 賣廣告, 唱衰...之類.

我今次出來講, 唔是想"偏幫"樓主 or tt, 我只是好認同tgrm講的, 因為我都覺得樓主仲係好"留戀過去", 難免令人覺得"潑婦罵街,自暴其短", tt 已成過去, 你要講的, 發洩的, 講咗咁耐......我諗樓主都已經充分表達哂啦, 你話好開心入到心儀的kg, 但一click入你個名, 你所發的post, 回應的post, 全部都仲是tt ONLY, 點解你唔放下, 去心儀kg個邊傾下, 識下同學仔, 相信咁樣, 樓主一定會開心啲.......

我都喜歡tt, 但絕對唔是fans, 我對樓主亦無惡意, 只是想你釋懷, 忘記過去, 同小朋友快快樂樂準備開學啦!!

我覺得樓主放棄了TT,真是TT、TT家長和樓主自己的福氣。
一件咁小的事都頂唔順,孩子等著向你學習呢﹗

樓主雖然用詞不是很好,但她的氣憤是可以理解的。

好多人通常理解am收既學生叻d,排列係:

am>pm>waiting>reject

但從學校角度可能睇法不一樣,學校是個商業機構,有時都要用商業角度看,舉例說am最終收得8成pm收左9成,學校唔會優先俾pm轉am,而係am call晒waiting如再未收足就會揾d reject左既問讀唔讀,因為空左個pm位出來重難再揾人讀。響學校角度其實教waiting/reject過既學生都一樣,唔會話pm學生叻過waiting/reject學生所以要優先pm學生。

個game就係o甘玩冇話公唔公平呢,所以大部份學校都應如是而並非TT獨有。

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章

This kind of arguments will not be allowed so now I am closing this thread.  If another thread is re-open for similar concern, they will be closed immediately without notices.

Ian
‹ 上一主題|下一主題