用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報讀"孖T"唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大 ...
go

報讀"孖T"唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大 [複製鏈接]

原本對T_T係作為小朋友首選的學校, 好希望可以讀到上午主流班, 但係第一輪面試後收左下午主流班, 而當時學校職員話佢地會按申請次序處理申請上午班要求, 所以本人不惜早一小時前去等交留位費及交轉上午班信給校長, 希望到時有位可以轉到上午班, 結果係間學校處事上真係好唔公平!!!! 之前已經局住比留位費同轉上午班信比校長話我一定唔會比個仔讀下午主流班, 希望可以有位比我轉上午主流班, 等到過左註冊日都冇消息!!! 反而reject左嘅小朋友可以讀上午班!!!
請問點解唔係比下午班嘅同學仔優先呢????? , 我都識有人waiting 或 reject左都已經收到電話收佢讀上午主流班, 叫佢6月x日去註冊!!!! 所以對呢間學校行政好失望, 就算宜家比我個仔轉上午班,我都唔會讀喇!!!! 係小事上都處理不公, 點將小朋友交比佢地教呀!!!

0    0    0    0

其實俾waiting的人讀上午班, 而唔係讓等緊pm轉am的小朋友優先, 這唔係只得祟真咁做, 其他間學校都係咁.  我去年報幼稚園時都遇到相同情況, 五月中收到某校的電話, 問waiting的我要唔要am offer, 但同時我在討論區見到有人話等緊由pm轉am.

如果冇記錯, TT係冇waiting既, 只有收OR reject.

同埋除左佢, 都真係有其他學校係咁做.

只比waiting讀上午校而唔係比下午轉上午,只係學校唔想做咁多行政工作,尤其係出名的學校,因為唔怕無人讀
每間學校有自主權決定點做,但唔好話比家長知有機會轉上午,但原來根本係無咁安排,家長空歡喜一場的心情,校長老師明唔明?
講真,呢個年代,學校揀學生/家長,家長都揀學校/老校

I sympathize the experience. Certainly understand your disappointment.

However, I can tell you many schools are like this, both famous or non-famous schools.

So, don't expect other school are "fairer".

講白d,咪又係錢作怪, 你唔讀就留位費可以袋袋平安, 我又見有d出名嘅好學校, 係比下午班優先轉上午班先, 係出名嘅真係唔怕冇人讀下午班囉!!!

如果呢個咁唔公平嘅遊戲規則唔公開, 日後一樣會有其他家長中招, 白費心機、時間同金錢! 同埋如果你知道仲有其他所謂名校都係咁樣安排, 請舉出, 好讓日後其他家長有個參考或警惕! 謝謝!

回復 7# SPL 的帖子

My sister live very far away from TT and she applied only PM class first, then she got the offer. But then, she changed her mind and she she wrote a letter to request AM offer very late at around April/May, then she got reply and the AM offer from TT in June wo..

Her husband is not professional but she is a full time mum. As what I have heard from others, TT prefer full-time mum, so I am not sure if this is the reason why TT gave her son Am offer.
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

醒目開學勳章

(版主溫馨提示:

我們建議有關會員直接向有關機構反影意見。再一次提醒會員,由於文責自負,在投訴文章中,建議先遮人物或學校之局部名稱,亦請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。)

回復 3# SPL 的帖子

Just a friendly reminder: It is only a small example of what is going to happen in the school application process, not only in kindergarten, but worse in primary school, secondary school.... not to mention, in workplace. So, after you got very angry, maybe it is a good idea to put your feelings aside and put your thoughts together and write and ask for an am spot again and again la.

下午班有什麼不好? 讀上午班個小朋友會叻D嗎? 讀下午班會蝕底咩? 比留位費係自願的,如果學校承諾咗話會幫你轉而唔轉先係學校唔啱!

回復 9# iantsang 的帖子

明白, 謝謝!

做家長的我們要參與三次(幼稚園, 升小,升中)黑暗的遊戲真的很無奈

我又唔覺得淨係tt係咁, 我聽過其他朋友都有講過其他幼稚園有呢d情況

其實樓主若當時真係不想讀下午班, 可以唔接受offer的

我唔選擇下午班當然有我特別原因,亦唔需要係度同一些"孖T"家長交待咁多!
若當時真係不想讀下午班, 可以唔接受offer的? 又係呢個問題?! 究竟有冇睇清楚我個post先問呢? 再講多次! "當時致電學校職員查詢,話佢地會按申請次序處理申請上午班要求, 所以本人不惜早一小時前去等交留位費及交轉上午班信給校長, 希望到時有位可以轉到上午班...." 如果當時佢講清楚係會比reject小朋友先, 我就一定唔會比留位費同埋咁傻晨早去等....!!! 你地一班"孖T"家長可唔可拎小小"同理心"去感受下先呢? 很慶幸最後都選了間心儀學校KX(收am),  真係賽翁失馬 焉知非福! 我都唔想再浪費時間係度回應d重覆問題, 有時間再上來覆! 另外我都想改一改個標題, 有冇好建議? 謝!

真幸運呢,有KX收了你的小朋友,仲要收AM,這是不是又對其他WAIT緊轉AM的KX小朋友不公平呢?  你又有沒有"同理心"呢?!!!!!!!!

你可以改個標題做"如要報讀KX,請先留意或接受不公平的處事手法!"

醒目開學勳章

原帖由 anteater 於 9-7-2011 06:16 發表
真幸運呢,有KX收了你的小朋友,仲要收AM,這是不是又對其他WAIT緊轉AM的KX小朋友不公平呢?  你又有沒有"同理心"呢?!!!!!!!!

你可以改個標題做"如要報讀KX,請先留意或接受不公平的處事手法!" ...

回復 16# anteater 的帖子

又真係喎!!

岩岩去個簡介會, 佢地好清楚說明"放棄學位轉組係無優先", 亦說左am 係比pm搶手. 暗示左轉組好難.

假設2個小朋友同分/差不多分, am waiting, 但pm 已經係收左.  如果pm可以直轉am, 某程度都係short cut.
‹ 上一主題|下一主題