用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 持20分考協恩
go

持20分考協恩

若持20分考協恩,機會大嗎?
估計協恩小係咪都會轉直資?幾多年後?

中學部2012學年轉,拹小説等中學部轉定咗,約兩三年後轉埋。

可以試吓,我囡都係20分入.

原帖由 DACHA 於 11-6-12 03:26 發表
若持20分考協恩,機會大嗎?
估計協恩小係咪都會轉直資?幾多年後?

20分都有得抽嘅,但都好多舊生同世襲妹妹入學,我估一半半咁上下。

請問持20分是否有5分係宗教分嗎? 聽說一定要聖公會浸禮才計的?? 你是否聖公會浸禮嗎? 住邊區呀??

回覆 6# AnnetteWong 的文章

持20分是包括有5分係宗教分。
一定要聖公會浸禮才計的。
自行計分住邊區都得!

我知是聖公會的浸禮證才認,小朋友現在未浸禮,將會安排,若只要小朋友聖公會浸禮,但父母不是聖公會浸禮,可以嗎?

我不是本區,但想小朋友在自行收生階段試吓,再會試誇區攪珠。

中學部落實2012轉直資,小學最快會2015年9月轉嗎?學校有和現小學的家長解答類似的疑問嗎?

現在讀協小,幾年後就升中就要交貴學費,但轉直資後未知在方面仍要家長所要的,繼續搏定是善用個機會搏其他?有什麼意見?

小朋友聖公會浸禮,父母也是要聖公會浸禮才可得宗教分。
家長會梗好大反應,中學部又咪照去,反對都冇用。

只需父 / 母 加小朋友洗禮就可.
努力信主啦,做個真教友!因小學都有宗教科。

即 1.只得小朋友一人有聖公會浸禮,就可得宗教5分嗎?
或是 2. 小朋友不浸禮,父或母其中一人聖公會浸禮,子女報聖公會學校都可得宗教5分呢?  Thanks.

必須父 / 母 加小朋友洗禮先得。
無厘頭點會4,5歲小朋友自己受浸呀?梗係有起碼一位家長帶住先得架。

個問題係教會唔批!
天主教父/母是但一位係教友,其三歲以下可嬰兒領洗有領洗紙,三歲以上要上主日學。
如家長未係教友就要上慕道班,小朋友上主日學及得到堂區神父確定先可領洗。
總之一句:天主教,基督教,聖公會都起碼要一大一細係教友先有宗教分。

原帖由 MW9919 於 11-6-13 01:59 發表
努力信主啦,做個真教友!因小學都有宗教科。

十分同意  , 我地自行冇分(只有適齡果10分)但統一派位第一志願抽中

你若能信,在信的人,凡事都能

原帖由 DACHA 於 11-6-12 23:54 發表
我知是聖公會的浸禮證才認,小朋友現在未浸禮,將會安排,若只要小朋友聖公會浸禮,但父母不是聖公會浸禮,可以嗎?

我不是本區,但想小朋友在自行收生階段試吓,再會試誇區攪珠。

中學部落實2012轉直資,小學最快會2015年9月轉嗎?學 ...

你是否在其他教會已受洗, 而小朋友準備在聖公會領洗?  你是否"轉會"的?

原帖由 hugub 於 11-6-13 01:35 發表

十分同意  , 我地自行冇分(只有適齡果10分)但統一派位第一志願抽中

你若能信,在信的人,凡事都能

你真係好好彩,信主可給你更多。

因我在其他教會已浸禮了,若又要父/母再浸+小朋友浸,我會考慮吓先,會先返吓聖公會轄下教會祟拜,再決定。又或會報其他基督教小學吧,所以未知轉唔轉會呀!

有無協恩小的家長可以講吓協恩小係點回應小學轉直資的問題呢?真的計劃2-3年後嗎?有無話計劃最遲係幾時?