用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症邊間做治療好?
go

自閉症邊間做治療好? [複製鏈接]

0    0    0    0

協康會la
原帖由 嘻嘻 於 11-6-11 23:59 發表
依家呀囝讀緊密集式訓練,嚟緊9月上k1,想到時改為個別訓練,
但見坊間機構收費都有好大既差異,由每堂$150~$900不等,有d係導師教,有d係ot教,好想喺度請教各位既意見. ...

協康好有經驗教自閉症小朋友, 無論幼兒導師同st都唔錯.
你小朋友上個別訓練上d咩 !?!? 表達 / 小肌肉定係咩 !?
如果係言語, 個人同朋友都認為耀x麻麻, handle唔到小朋友, 教唔到家長在家做家居訓練.

以我所知,協康會自費密集training一星期返五天,每天約3小時,但費用頗貴, 師資不錯,但waiting list 好長,可打电話查詢。你仔詳估後,會排早期/兼收/特殊幼兒中心呢?若然是排早期/兼收,小朋友的發展並非太弱,可考慮針對个別弱項的个別冶療堂e.g. 幼師堂/OT堂/ST堂,家長亦可考慮出席有關的家長講座,學習一些家居訓練,越早訓練越好,自己充當貼身家庭老師/治療師呢。

www.fundamentals.com.hk

建基兒童發展中心, 他們有都密集或課程! 可以一試.

Heep Hong is a good choice, specially for this type of child.
‹ 上一主題|下一主題