用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs 九龍塘宣道
go

天神 vs 九龍塘宣道 [複製鏈接]

天神和九龍塘宣道, 大家會點揀?
   1    0    0    0

原帖由 yinglongma 於 11-6-11 09:08 發表

如果唔介意女校的話,當然系天神喇,一條龍st mary嘛!

of course 天神, 直上St. Mary, 唔駛再煩中學派位

天神啦!

唔使太費神,天神喇

原帖由 yinglongma 於 11-6-11 09:08 發表

天神直上聖瑪利你重想點呀?

醒目開學勳章

回覆 6# redkoni 的文章

原帖由 天瑜 於 11-6-11 16:41 發表
可能人地想考dgs / SPCC.

在天神讀到小六都無人唔畀佢考DGS/SPCC ga,主要看自己的能力和目標啫.

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 11-6-11 17:02 發表
知错了!她们很忠心的!  对不起!

人各有志,要走都唔怪得人ga.

天神啦.....no need to consider...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

sure 天神!

大家原來很支持天神的,多謝各位表態。
但除了一條龍外還有什麼原因嗎?
我不是單揀名校的,我希望學校真的能給予女兒最多的學習機會。包括語言,朋輩等。
有人認為津校收生冇得揀,學生質素參差,單一性別也影響難與異性相處,而天神也太傳統,加上宗教不同。

宣小9O多%升Band 1,參差較小,男女校同宗教。可惜要付頗多學費,沒有一條龍,而對這校也認識不足,尤其教學方法,程度等,所以在此詢問各位意見。也不知部份家長會有這麼大反應,故此也詳述一下。
當然如果女兒有能力讀到DGS和SPSS,為何不嘗試呢,只要不勉強,又有何不可呢?

原帖由 yinglongma 於 11-6-13 06:20 發表
大家原來很支持天神的,多謝各位表態。
但除了一條龍外還有什麼原因嗎?
我不是單揀名校的,我希望學校真的能給予女兒最多的學習機會。包括語言,朋輩等。
有人認為津校收生冇得揀,學生質素參差,單一性別也影響難與異性相處,而 ...

基督教咁咪唔好讀天神lor,小學收生5,6歲人仔憑乜嘢話揀好質素,小學津校收生冇得揀,學生質素並不參差,只是學生背景參差.DGS,SPCC,SPCS等直資名校,是很多女仔的dream schools,我諗有能力的學生是不會抗拒,但不要忘記還有很多好學校可供選擇.

其實宗教方面不需要太擔心,基督教徒讀天主教學校既人始終唔少,有好多讀完十幾年天主教學校既,最終反而信左基督教. 我覺得宗教方面,家庭的input比學校更重要.

原帖由 share123 於 11-6-13 09:29 發表
其實宗教方面不需要太擔心,基督教徒讀天主教學校既人始終唔少,有好多讀完十幾年天主教學校既,最終反而信左基督教. 我覺得宗教方面,家庭的input比學校更重要. ...

有朋友是虔誠基督徒,佢堅決只讓子女讀基督教學校.所以我覺得宗教信仰,外人不便俾意見.

原帖由 redkoni 於 11-6-13 10:05 發表

有朋友是虔誠基督徒,佢堅決只讓子女讀基督教學校.所以我覺得宗教信仰,外人不便俾意見.

我同意,我不是干涉個人宗教信仰,我只是把身邊見到的情況說出來,供呢位BK朋友考慮. 當然,身邊都有很多基督徒朋友一定只會揀基督教學校.

我女兒今年小六喇,讀左5年唔覺佢因讀女校而對男仔有"擴"拒,一樣有傾有講.所有學校一開始學生都有成績參差的,但慢慢就會拉近,我諗全港都唔會有一間學校係可以肯定所收的學生個個都係最好成績.
如擔心朋輩問題又是一樣,無論津校,值資及私校都有壞學生,不能擔心太多,最緊要自己做好家庭教育多點同小朋友溝通和信任,要學壞到中學你仲驚,返而天神一條我仲放心,因由小學到中學都是同一群相識6年的同學和家長,所以我能對小朋友的圈子更清楚更放心.
而且天神是和一間歷史尤久的band 1中學接龍,成績方面一定會對小學有一定要求.
其實最緊要係選擇那間學校的教學方法適合你小朋友,記住是小朋友返學唔係家長返學,如不適合的話只會效果愈差令小朋友失去學習興趣.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

‹ 上一主題|下一主題