用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K2 校內p1 mock interview
go

K2 校內p1 mock interview [複製鏈接]

請教大家校內所安排的mock interview的當日程序,是做什麼?是否有老師會同小朋友做面試?是否見家長?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

舊年係有幾位老師in小朋友唔in家長,問d基本問題。

很緊張!!!  唔知會是什麼意見??? 不知會否建議申請哪些小學呢???

個人經歷, 老師好難會建議申請邊幾間(具名), 因為好難講得咁肯定. 但, 可以問問老師自己小朋友適合邊類型小學, 例如, 傳統小學可以嗎, 或者係需要讀活動教學. 其實, KV的老師係非常有經驗, 佢地都儘量俾好中肯的意見了, 只係你明白, 老師也不能俾太肯定的答案, 因為始終家長先至最知道乜野適合自己小朋友吧.
當年, 我都有問K2班主任, 好谷的學校, 我仔適合嗎, 老師都係客氣地答, 佢都算讀書材料... 咁我自己心裡有數.
mock interview確係一個幾好的機會, 雖然, 面見時間唔長, 但, 起碼讓家長知道自己小朋友的強弱項呀.
希望幫倒你.

原帖由 MATTHAW 於 11-6-22 16:46 發表
很緊張!!!  唔知會是什麼意見??? 不知會否建議申請哪些小學呢???

謝謝您!!!
‹ 上一主題|下一主題