用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人會放棄cky?
go

有冇人會放棄cky? [複製鏈接]

希望有心人盡快決定放出cky好學位!
   0    0    0    0

6/4 後實有。

18/6要上去註冊及買校服, 我估之後會有位放出來了!加油!

原帖由 JaydenMum 於 11-6-9 17:08 發表
希望有心人盡快決定放出cky好學位!
感謝主

Don't worry ! My seat is released

isis_dad,
從宣小forum得知你小朋友將入讀宣小,是否prefer traditional more than IB? 我有宣小, SFA offers,but CKY waiting....仍期望收到CKY的取錄....
可否分享?

Jayden_Mum,

從朋友處得知CKY於18/6要註冊,交成$5K,我諗冇心讀嘅都應放位了! 有希望!!

另外,how is the result of the int'l sch u applied? Hope u can get the offer!!!

回覆 6# ivychin 的文章

Ivychin,

那間半int'l school已收,亦已交學費,但會退出,因都抽到間好學校,但如果cky得的話,可能再考慮一下!

恭喜你,我派到間冇揀選的学校,亦沒有註冊,應揀SFA,因小兒不喜歡學樂器,現在學琴都要逼!喜歡CKY的語言環境及能直升中學,唔駛煩!

Have informed CKY to release my seat on 8 Jun.

醒目開學勳章

I've given up as well, good luck

原帖由 ivychin 於 11-6-9 19:32 發表
isis_dad,
從宣小forum得知你小朋友將入讀宣小,是否prefer traditional more than IB? 我有宣小, SFA offers,but CKY waiting....仍期望收到CKY的取錄....
可否分享?

其實起初我都好喜歡cky的!校舍好,環境好,語文環境更好,又唔使煩升中,又冇咁大壓力,眞係好處多多。

不過觀察左小囡性格後,她係吸收型,記憶力好,喜歡聽老師話,即係好操得吓,好似年初剛5歲左右就考Starters,買左d test paper 俾她練習下(都20幾份架),竟然一陣就做完,考完成績又真係唔錯(15全循),而家又話要考Movers。所以又真係好似傳統合適d喎,而且我地目標係傳統名校,所以條路好自然咁走呢,希望你小朋友都搵到合適的小學啦。

年初剛5歲左右! 12月底细女?
叻女!

原帖由 isis_dad 於 11-6-10 09:30 發表

其實起初我都好喜歡cky的!校舍好,環境好,語文環境更好,又唔使煩升中,又冇咁大壓力,眞係好處多多。

不過觀察左小囡性格後,她係吸收型,記憶力好,喜歡聽老師話,即係好操得吓,好似年初剛5歲左右就考Starters,買左d test paper 俾 ...

雖然18/6交9月學費,但係封信亦話只要一個月通知亦可refund,我唸可能到八月一日才有多點位放出來。

Oh! Gdliuck, 多謝你提供資科,原來學費可以refund,CKY真係實在太大方了,即是最遲可以1/8通知學校,那広可能要8月頭才明確,真是等到頸都長,好彩都有你們幾位心地好、不自私及目標明確的家長提早放位,值得大家學習!

isis_dad,
你囡囡超叻,吸收力及記憶力强確實適宜讀傳統学校,宣小考得好(校長會寫推薦信)肯定是升名校的保證,過最好加埋音樂!希望你成功!!努力!!

我已放宣道位出來,註冊了SFA,只是小兒較適合SFA,而不是SFA較宣道好!小兒是活躍型,我要揀些活躍形的課外活动給他!另外,如CKY有位,我亦會立即放SFA学位,絕不會做hold位家長,haha!

Any parents can advise me does CKY need student profile when submit the interview form, thanks!

My friend released a seat too!

Good luck to the ones in need!

回覆 15# dubyboy 的文章

Only 2  A4 size supplementary sheets will be accepted besides the application form.

請問今年year 10考igcse的成績會否公布?

Ivy chin,
有關refund 是我對那封信內容的理解,我提議你自己confirm一下。

1. Gdluck,
  2. Ic, any way thx !
複製代碼
‹ 上一主題|下一主題