用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 咁嘅父母
go

咁嘅父母 [複製鏈接]

同朋友甲傾開,問佢個仔(已有出名私小在手)派位給果,佢話「點會中呀!」仲話已經叩門(九龍城男校).我仲安慰佢跨區好難中,已有私小都好好等說話.

點知朋友乙話阿甲其實抽中左另一間都好出名嘅男校...原來係借地址...不過唔想比人知...等我聽到佢(扮到)好失落時仲傻到安慰佢,佢仲聲大大話自己咩都無...

可憐朋友乙特登賣樓搬屋用正當方法去抽就唔中,唉!
   0    0    0    0

係呀...呢大半年我都聽到好多家長關於選校講大話. 有D都係繞一大個圈先俾人知. 人都要保護自己, 我明白既~~尤其乙部填志願, 真係個個都唔想俾人知, 費事人人走去同佢爭.

Yeah....it's us alright....we moved from Net 14 to Net 12...imaged how shock we were when we saw the list of available P1 seats in Net 12 also included seats in Net 14 over 50 seats...like all parents we put St. Jo in first place (we have KCPS in hand) but put St. James in second, I was happy with this result but just outside the centre, I found my son's classmates who lives in Tai Koo Shing...Net 14 & not lived in Net 12 according to the rules...but he got in St. Jo....what should I do...report him? this is not going to mean my son will get into St. Jo but this question has been in my head since Sat morning...what should we do?

小小意見:

1) 佢可能甲部入;
2) 如你所推測有問題.  不過我看過幾次這個題目的爭辯樓主都會見血, 無論是正方或反方...所以如果有所行動(報告)或不行動(唔報告), 沉默是金好了.

原帖由 TinHay 於 11-6-9 23:12 發表
Yeah....it's us alright....we moved from Net 14 to Net 12...imaged how shock we were when we saw the list of available P1 seats in Net 12 also included seats in Net 14 over 50 seats...like all parents ...

回覆 1# panbaby 的文章

可能有親戚住嗰區, 表面幫佢照顧小朋友, 咪可以用佢地址囉, 有時做人唔好太執著會開心D

其實超名氣的學校,真係租層樓去搏都有著數. 家家有本難諗的經, 有d人真係咁有錢,可以租,可以買. 好多人手上有幾層樓架. 你朋友甲是否大業主呀?

我識有人真係在九龍區特登買樓去抽名女校比兩個女, 計落冇損失,碰啱樓市又升, 抽完賣出仲有賺. 這種遊戲唔到我呢種清貧人士玩.

原帖由 pinga_139 於 11-6-9 11:42 發表
同朋友甲傾開,問佢個仔(已有出名私小在手)派位給果,佢話「點會中呀!」仲話已經叩門(九龍城男校).我仲安慰佢跨區好難中,已有私小都好好等說話.

點知朋友乙話阿甲其實抽中左另一間都好出名嘅男校...原來係借地址...不過 ...

就算覺得唔公平都真係冇計...用呢d不正當手法真係大有人在, 捉到咁多, 我地呢d未玩or玩完呢個遊戲既, 唯有一係唔好諗咁多, 先解決自己仔女為上冊, 諗少d唔開心都少d, 二就係同流合污, 大家鬥過您c我活, 睇下邊個好彩下華...我相信呢兩樣都係最實際

若果好肯定係借地址, 我覺得係要REPORT比教育局, 殺一警百!!!  個個係咁借, 個個又怕事, 呢個世界大亂, 仲會助長歪風!!!

原帖由 MySweetBB 於 11-6-10 19:33 發表
若果好肯定係借地址, 我覺得係要REPORT比教育局, 殺一警百!!!  個個係咁借, 個個又怕事, 呢個世界大亂, 仲會助長歪風!!!

樓上咁多個父母,都係得你最有正義感,其他嗰啲都奉行「事不關己、己不勞心」嘅態度,難怪咁多香港人咁自私。

俾著我,如果證實朋友有借地址,都會去舉報,就好似見有人打人荷包,唔通真係扮睇唔到咩?個個都係咁,香港遲早玩完。

醒目開學勳章

我都好睇唔起個 d 借地址嘅家長,點解唔可以用正途去抽呢?對於住係個區嘅小朋友真係好唔公平,亦都唔點解次次都係比個批唔守規矩嘅抽到 ... ... 唉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我諗如果有個舉報網,好簡單咁舉報,又唔話俾個借地址o既人邊個舉報佢,效果會好d。
原帖由 mscmit 於 11-6-10 20:10 發表

樓上咁多個父母,都係得你最有正義感,其他嗰啲都奉行「事不關己、己不勞心」嘅態度,難怪咁多香港人咁自私。

俾著我,如果證實朋友有借地址,都會去舉報,就好似見有人打人荷包,唔通真係扮睇唔到咩?個個都係咁,香港遲早玩完。 ...

如果借地址比你抽到, 到時唔知一個謊言要講幾多次, 包括對小朋友, 小朋友的學校, 朋友.....

原帖由 thomasha 於 11-6-10 21:16 發表
我諗如果有個舉報網,好簡單咁舉報,又唔話俾個借地址o既人邊個舉報佢,效果會好d。

通常舉報都係保密,保障個人私隱。
以前都有個案係成功舉報,跟住俾教局取消個位。
淨係响度埋怨冇用,坐言起行去舉報啲借地址嘅家長啦﹗

我心裡都係諗與妳同一個比喻..."就好似見有人打人荷包,唔通真係扮睇唔到咩?"

原帖由 mscmit 於 11-6-10 20:10 發表

俾著我,如果證實朋友有借地址,都會去舉報,就好似見有人打人荷包,唔通真係扮睇唔到咩?個個都係咁,香港遲早玩完。 ...

我覺得跟你嘅良心辦事就得啦。最最緊要做咗之後唔好後悔。

我老細都係借地址, 不過抽唔到..

原帖由 mscmit 於 11-6-10 21:44 發表

係唔係刑事罪行?

網上舉報可以更方便,唔駛親身去教育局或者填表。

如果再做得狠d,可以考慮通知報館等佢地跟,到時就會令教育局做得更快更準,好似呢排僭建物事件就係最好例子。
原帖由 mscmit 於 11-6-10 21:44 發表

‹ 上一主題|下一主題