用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs KTS
go

陳守仁 vs KTS [複製鏈接]

原帖由 1001Mami 於 11-6-9 11:21 發表
陳守仁 vs KTS
點揀?請俾意見!

要睇埋你有冇對那些中學有喜好,如果你個係囝又鐘意伊中或九華就建議你揀陳守仁,因為陳守仁會多D機會,始终係同區,好多KTS或宣小嘅學生自行都會揀伊中或九華。相反,如果對九龍城或何文田區中學鐘情就要揀KTS, 因為KTS 派去該區嘅band1英中每年都有幾十個,佢地嘅band1生比例都幾高。雖然KTS 英文教高一班,但學校英語環境唔夠,所以可能係陳守仁好D。之於普通話,KTS 只係一般,老師嘅普通話非常參差,不過好過唔係普教小。功課方面陳守仁就唔知识喇,而KTS 就一定唔多。希望資料對你有用啦。

原帖由 Fionyiu 於 11-6-12 14:45 發表
點解你咁講KTS呀? 難道你是KTS學生家長, 也是TSL學生家長. 小兒是KTS既學生, 我覺得學校各方面都好好. 英文同普通話都有好好既語景喎. 上英文堂同GS都全英文, 另每個CYCLE都有PHONICS 同ORAL堂, 由外籍老 ...

本人是KTS 家長,我只是將我所知嘅同大家分享,唔同家長都有唔同感受。兩間都好,最緊要睇家長鐘意迹佃邊個校中學綱。當年我小朋友亦被TSL取錄但亦揀了KTS, 主要係佢個校園,亦因為普教小。但多年來發現中文老師嘅普通话唔係個個都咁好,當然普通话老師除外外。我唔係話佢唔好但好多高年班嘅家長都有同感。
KTS 近年運動方面多左獎牌,全是家長功勞,學校並沒有特别培養。如果你小朋友英文叻,學校就真係會特别培訓。學校對小朋友嘅德育教育亦不错。
很高興你和你的小朋友都喜歡KTS,努力D,佢地每年派去Top tier中學嘅學生人數不小。講多句,KTS 功課真係唔多而且一D都是唔谷架。

原帖由 mimics218 於 11-6-14 18:52 發表
想請教陳守仁的外藉學生以什麼國家為主 ?

印巴藉為主。
‹ 上一主題|下一主題