用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 各位考優才家長你地收到信未 ??
樓主: goofykero
go

各位考優才家長你地收到信未 ?? [複製鏈接]

回復 59# ChristieMing 的帖子

我個女又唔係算好smart嗰種! 不過我記得我地in家長嗰part真係表現得好有誠意, 仲記得我地兩公婆喺in之前嗰晚準備到好夜, 好好彩第一round真係收咗。

原帖由 wingwingcat 於 11-6-20 23:44 發表
我個女又唔係算好smart嗰種! 不過我記得我地in家長嗰part真係表現得好有誠意, 仲記得我地兩公婆喺in之前嗰晚準備到好夜, 好好彩第一round真係收咗。

見你咁講, 又好似見到一線柱光咁...
我地都表現得好buy 呢一間學校的, 而且做足功課!
希望真係如你所言, 會收呀仔啦!

原帖由 roccolamar 於 11-6-20 13:41 發表
我仔仔話玩lego同畫左張畫俾老師,老師仲問佢d英文,佢話佢一邊答老師一邊點頭,但都唔知佢係咪答對,因我無操過佢英文,穿著亦非常普通,我無同佢講面試,只說同小朋友玩。而我都穿得好普通隨意 - 牛仔褲+翻版洞洞鞋,見到其他家長 ...

之前家長會都聽過陳校長話見到D家長來面試穿得太causal。其實唔使太隆重,亦不要過於隨意,適當場合穿適當衣飾,以示誠意及尊重。
不過小朋友表現及家長的理念是否配合學校
仍然是主要關鍵。
Good Luck to all of you!

我俾晒資料老公刨可惜佢唔合作,睇怕都唔收我女
原帖由 wingwingcat 於 11-6-20 23:44 發表

想問如果優才收左你地既小朋友, 係咪到時就要去註冊交費?咁你地仲會唔會試吓考埋其他私小,如果最後直資小學同私小都有back up, 咁到時又可唔可以放棄直資而去參加大抽獎 ?因是新手, 敬請見諒

如果優才收左我個小朋友,我當然會毫不猶豫地立刻註冊、慶祝、跟住就等入學。唔會再參加任何面試及大抽獎!

但我都怕唔得,所以會試多1-2間保險 (港大同與播道),港大同是7月申請8月interview,播道是9月申請。如果8月優才收我小朋友,我就in都唔駛in,如果都係唔得,我就會努力叩優才的門,直至佢收為止,歷時可能要1-1.5年左右,想起都覺得又漫長又痛苦

原帖由 candykiki123 於 11-6-22 11:06 發表
想問如果優才收左你地既小朋友, 係咪到時就要去註冊交費?咁你地仲會唔會試吓考埋其他私小,如果最後直資小學同私小都有back up, 咁到時又可唔可以放棄直資而去參加大抽獎 ?因是新手, 敬請見諒 ...

HI WINGWINGCAT
小兒將會今年入讀GT P1,我都好認為衣穿不是太重要。回想去年面試時,其實我哋都只係將最真實的想法及對小兒了解的講出來。有2個樣嘢我好記的(同個老師講開玩具時我好有信心話如果好多玩具玩我仔一定會選擇玩LEGO,面試後問返他真係選擇玩LEGO。)整體面試我都覺好好,感受到老師真係好有愛心,而我哋走時老師重同我哋講:希望出年見到你哋。最後咩有位外籍老師在操場同小朋友玩及講故事架,當老師一話小朋友你哋的爸爸媽咪落來啦,大家可以去找返自己的爸爸媽咪,那些小朋友個個走晒去找父母,只有小兒一個先行過去同個老師講88~~

我小朋友話玩mango,我唔明返到屋企佢指住個lego先知。但前晚再問佢果日問d乜時,佢己經有d唔耐煩答唔記得lu。

原帖由 ha! 於 11-6-22 14:11 發表
你地小朋友好叻, 講返um 多野俾你地知.
我都在一小時內問他ga ar, 佢什麼都話唔記得! just 玩music chair & lego!!

可否分享播道同優才的分別?
原帖由 roccolamar 於 11-6-22 11:56 發表

如果優才收左我個小朋友,我當然會毫不猶豫地立刻註冊、慶祝、跟住就等入學。唔會再參加任何面試及大抽獎!

但我都怕唔得,所以會試多1-2間保險 (港大同與播道),港大同是7月申請8月interview,播道是9月申請。如果8 ...

回復 3# phoebecyl 的帖子

老師都有同我地講希望有機會見我地的小朋友係優才讀書喎
但老師無派糖俾我女

醒目開學勳章

原帖由 kitty23205 於 11-6-22 16:00 發表
老師都有同我地講希望有機會見我地的小朋友係優才讀書喎
但老師無派糖俾我女

老師當年無同我地講希望有機會見我地的小朋友,係我地主動同老師講希望有機會再見面!

播道是有宗教背景,學生很有禮貌,這是我喜歡的原因,但始終語文方面優才優勝很多。優才是band 1c,播道是 band 2左右。

原帖由 kitty23205 於 11-6-22 15:56 發表
可否分享播道同優才的分別?

醒目開學勳章

原帖由 candykiki123 於 11-6-22 11:06 發表
想問如果優才收左你地既小朋友, 係咪到時就要去註冊交費?咁你地仲會唔會試吓考埋其他私小,如果最後直資小學同私小都有back up, 咁到時又可唔可以放棄直資而去參加大抽獎 ?因是新手, 敬請見諒 ...

candykiki123,

如果優才收左你既小朋友,只需先交留位費,可繼續考其他私小或直資,但不可參加首輪及大抽獎。
當年優才收左我個仔,我即刻放棄考其他學校,有20分(第一名子女+宗教5分)也放棄唔去抽第一輪自行分配學位,一心等優才開學。

醒目開學勳章

原帖由 roccolamar 於 11-6-22 11:56 發表

但我都怕唔得,所以會試多1-2間保險 (港大同與播道),港大同是7月申請8月interview,播道是9月申請。如果8 ...

希望你的小朋友面試成功,成為我仔仔的小師弟/妹!

原帖由 roccolamar 於 11-6-22 16:31 發表
播道是有宗教背景,學生很有禮貌,這是我喜歡的原因,但始終語文方面優才優勝很多。優才是band 1c,播道是 band 2左右。

播道是以英語為主、優才是中文学校?

醒目開學勳章

原帖由 elizatyy 於 11-6-22 17:50 發表

播道是以英語為主、優才是中文学校?

據我所知,播道沒有NET,而優才則有七位。優才小三的班主任皆為NET,學校很看重英文科。
兩間學校各有千秋,各取所需吧!

請問各位已教既家長, 玩LEGO, 係大塊LEGO - Duplo, 抑或 Lego (細塊) 呢?

我都唔太清楚,因我差不多日日都有問我仔仔,現在他不大理我,等我過幾日再問過

原帖由 bb@wonderland 於 11-6-22 20:53 發表
請問各位已教既家長, 玩LEGO, 係大塊LEGO - Duplo, 抑或 Lego (細塊) 呢?
‹ 上一主題|下一主題