用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 係米選左佢小學, 就最好一定要中學跟住上呀? ...
go

係米選左佢小學, 就最好一定要中學跟住上呀? [複製鏈接]

如題, 是否如升中出去外面一般中學, 小朋友會好辛苦跟唔上架?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我所知道的是港同都要跟政府的小學課程大綱(其實全港的小學也要,相差的是你可以教多教深過要求)

而且,港同也要考政府規定而好無聊的TSA,也有呈分.

如果呈分的banding係好,去到邊都可以啦.

加上港同小為了配合書院英文教學,學校係有接軌的安排

原帖由 kksushi 於 11-6-8 14:37 發表
如題, 是否如升中出去外面一般中學, 小朋友會好辛苦跟唔上架?

個人認為, 揀得港小的, 都想讀埋港同書院. 我有大部份原因都係比港同書院吸引.

聽聞亦有人中學去左傳統名校, 仲讀得幾好.

原帖由 kksushi 於 11-6-8 14:37 發表

聽左簡介會啦! 呢間係好正, 同一般的學校真係好大分別. 不過始終佢地辦學年唔係多, 第一批的高中生, 到底升本地大學機會高唔高呢? 重有佢地係跟政府的小學課程大綱去教, 不過佢地呈分的成績同出面比係米勝過人呢, 定係只有英文優勝呢. 似乎學校都無提過有關出面公開考試的表現. 唉, 好煩惱呀! 選左佢又未必會收, 萬一真係收左就要去到高中架啦喎! 好難選擇. 始終佢地中學而家先去到中五, 第一批學生氧考機會都無, 重要出年中六自有公開試要考, 先睇到佢地同出面比較.

中學派位可以揀其他學校?

咁選港大小學,係咪中學派位可以揀其他學校?有無地區限制?
tsz yau ma

醒目開學勳章 王國長老

港同有參加呈分, 如果家長到時決定都係想揀津校官校, 一樣可能玩政府派位, 當然亦同時可以考其他直資私校啦
政府派位係跟學校網(東區), 不過家長亦可申請跟屋企選校網的

Charlotte mom, 請問平均有幾多%的人派往港大同學中學呢? 而有幾多可以去到其他band 1中學呢? 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

回復 7# serinac 的帖子

書院係一定收晒所有小六生, 選擇權在家長手上
好似前年, 學校有公佈過數字, 126畢業生入面, 106人直升, 16個去其他英中, 只有4個選中中

舊年(即岩岩升F1果班)聽講叩門成績唔錯WOR(好多人都唔會咁煩惱玩政府派位, 寧願攬住個書院OFFER, 到6月至去碰運氣), 聽講(聽講咋)有3,4十人無升書院, 咁當然係有比書院更好既OFFER至會走了

Charlotte_mom 發表於 11-9-12 14:46
港同有參加呈分, 如果家長到時決定都係想揀津校官校, 一樣可能玩政府派位, 當然亦同時可以考其他直資私校啦 ...
請問參加派位,咪七月先知結果,咁係咪要先放棄中學學位?如果派得唔好,可唔可以去返中學?
thanks

醒目開學勳章 王國長老

^曾小姐^ 發表於 12-3-20 23:06
請問參加派位,咪七月先知結果,咁係咪要先放棄中學學位?如果派得唔好,可唔可以去返中學?
thanks
...
yes, 直資中學, 一但留位就要簽undertaking放棄政府派位, 呢個係政府規定, 無走雞
如果派得唔好可唔可以返中學............以我所知有難度!

但係書院學費都唔少, 重年年加上去.... 小學已經六年, 加埋中學條數都幾金!!
‹ 上一主題|下一主題