用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 叩門問題
go

叩門問題 [複製鏈接]

原帖由 suet07 於 11-6-20 21:17 發表
聽講小學校長係喇沙過黎, 可能佢想打造喇沙第二, 但係當日叩門面試超級無愛心, 無耐性, 又串考生去廁所, 一個去完又一個, 攪到老師好忙, 遲左完成!  
小朋友只得五, 六歲去廁所都被人串爆, 可知佢愛心有幾多.
佢想將 ...

喇沙校長係好人情化, 同家長打招呼, 傾計..... 同佢唔同STYLE.  所以喇沙無論小朋友同家長都好愛學校, 依一點, 佢絕對有排至跟得到!!!

原帖由 cameo 於 11-6-21 23:45 發表

霖霖B媽咪,
你要講明你係有仔女讀齊兩間,所以你絕對有資格去作比較,,,,,,hahahhaa~ 一陣人地誤會你係喇沙家長踩場咋!
我feel到學校有"名校"氣焰,得閒入校網look look,留埋張form俾你填,捐夠二百萬可以命名個禮堂喎, ...

我冇必要踩場, 我講既係事實, 大家可以自己睇哂兩間學校既forum 就知.  當然, 我係局內人, 所以係用親身所見所聞而同大家分享

我地捐錢都捐左咁多年, 我都麻木哂.... 連新校入去睇下都唔得, 我都冇計... 到時咪當自己係外人, 係學校門口偷望下囉...   我係普通人, 又唔會有錢到可以捐錢捐到有獎狀, 只歎自己無能囉...

依家, 亞女有亞女期待緊倒數, 我就努力去為亞女準備叩門既野...... 希望天從人願啦...

原帖由 mvbb2009 於 11-6-22 16:18 發表
多謝你的解答.
邀請去鬧.... 好驚WOR..
咁有無聽聞成績唔好..請退學!!!

身邊有人有幸被邀 !!! 情況, 係可以想像得到 !

原帖由 chuyuencheung 於 11-6-25 12:16 發表
你好 mvbb2009,

我都係SRL家長,但係有很多其他家長的評論我也不是十分同意的,所以,希望你不要在未入學前,已經感到十分徬徨。

因為我不想引起罵戰,所以,你有問題也可以PM我,我會盡量解答。 ...

皇帝又點會知民間疾苦 !!!

原帖由 sheepgirl 於 11-6-25 18:48 發表
mvbb2009 家長 你好:
我同chuyuencheung 一樣,小女都係SRL學生,我其實好少發表意見,不過最近真係有好多SRL的負面評論,我都覺得不同意。所以我想講吓我對學校和老師嘅感覺,其實SRL係一間唔錯嘅學校,"大部份"嘅老師都好好,  ...

你好似唔係好少發表意見, 而係從未發表過意見, 因為你係新加入國民, 發表文章係"一".

回復 2# cameo 的帖子

cameo,
我地係唯一批見證時代轉變既一批家長, 由暫代校長, 到有正式校長. 見好好既副校長唔知何時何月突然冇左副長做, 見到當中既轉變...時間飛逝, 回望過去, 原來亞女六年來既班主任, 只有五六年班知果同一位班主仲未走...
我知忠言逆耳,不過都希望小師妹們作出好好心理準備啫....
記得之前去一間中學, 校長講: 世上冇一間完美既學校, 只有一間適合自己小朋友既學校.

小學階段, 學生冇選擇權, 唯有靠家長. 而作為一個家長, 就當係能力範圍內去搵一間岩自己小朋友既學校. 自己身為家長, 我想將事實情況講比大家作為參考, 大家有所準備.  
如果唔係, 本來諗住去間甜品店食甜品, 點知入左間麻辣火鎬店都唔知, 咁就好慘...

仲要食果個唔係自己, 係自己個女...... 好多佢地係學校既經歷, 好難一一講比家長知!!!

‹ 上一主題|下一主題