用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇細仔考到一間好的直資小學?
go

有冇細仔考到一間好的直資小學? [複製鏈接]

如題...  請分享
   0    0    0    0

醒目開學勳章

好的標準如何?
是以SPCC, DBS, DGJS這3間?
or ?

原帖由 winnie28 於 11-6-8 10:10 發表
如題...  請分享

我個小朋友都係細B,上年都考入幾間直資小學,不過樓主要求是"好"的直資小學,我唔知會否合乎要求,不如樓主舉D心目中好嘅直資小學參考一吓。
原帖由 ziyi 於 11-6-8 10:40 發表
好的標準如何?
是以SPCC, DBS, DGJS這3間?
or ?

我所講的好---指一所重視學術和品德的學校.... 至於那一間小學, 我又不清楚, 希望大家俾D意見... 我最擔心個仔, 佢09年11月出世, 我而家考慮佢做大仔定細仔, 所以看看有冇細仔考到一間好的直資小學?

醒目開學勳章

嘻嘻,標準仍舊是很空範
如果是這樣,我想間間都有收細囝細囡的,因直資是面試收生,只要你的小朋友面試表現好,或/及你的表現好,就一定會收.

只有個別一兩間私小是有收生年齡的規定跟政府的要求不同,如培正,只接受8月31日前出世的小朋友

原帖由 winnie28 於 11-6-8 15:00 發表
我所講的好---指一所重視學術和品德的學校.... 至於那一間小學, 我又不清楚, 希望大家俾D意見... 我最擔心個仔, 佢09年11月出世, 我而家考慮佢做大仔定細仔, 所以看看有冇細仔考到一間好的直資小學? ...

原帖由 ziyi 於 11-6-8 15:24 發表
嘻嘻,標準仍舊是很空範
如果是這樣,我想間間都有收細囝細囡的,因直資是面試收生,只要你的小朋友面試表現好,或/及你的表現好,就一定會收.

只有個別一兩間私小是有收生年齡的規定跟政府的要求不同,如培正,只接受8月31 ...

同意標準太空範! 官津都有重視學術和品德的小學,唔一定係直資先有!

細仔一定有人考到直資,只係比例有幾多. 而且小朋友個個唔同, 人地細仔可能好叻入到,又唔等於自己既入到, 所以好難一概而論.

你個仔有無考n1, 有咩offer?  k1又target咩學校? 如果你想佢做細仔, 又想入名kg, 細仔choice已經會少咗, 因為有d kg唔收細仔(培正唔收9月後, kv唔收10月後).

問過好多間學校都唔收9月後出世的b, 要等有位才有機會, 最後找到有一間屋村幼兒園收了上午班... 我想target 名kg, 阿女今年會讀民生K1, 但唔知幫唔幫到阿仔, 問題是阿仔11月先出世...

有, 一個十一月出世考到 st. pual boy, 一個十月出世考到 DBS, 另一個八月出世考到 co-ed.

原帖由 artroboy 於 11-6-9 12:16 發表
有, 一個十一月出世考到 st. pual boy, 一個十月出世考到 DBS, 另一個八月出世考到 co-ed.

另外, sfa / 宣道 / kts 會不會收細仔/囡???

Get DBS and DG

回復 1# julia-kim 的帖子

原帖由 julia-kim 於 11-6-10 11:06 發表

My son and daughter got these places in the lastwo years. They were both 'small' kids. Thinking back the past two years are really unforgettable. Add oil, parents, we re not lonely!!

Thanks!  But I really wanna to know the result in this year.

原來都有唔小的直資會考慮細仔, 我都安心D.... 多謝各位... 我會努力.

我有friend個女12月出世, 考到大坑真光

還有也是12月出世的, 考到德望

如果做細仔果年考得唔理想,可以唔參加派位住,遲一年做大仔再考過!

Hi julia-kim,

Can your 'small' kids catch up with other smart classmates in these 2 years? Do they both have 'small-bb' friends in class?
原帖由 julia-kim 於 11-6-10 11:06 發表

My son and daughter got these places in the lastwo years. They were both 'small' kids. Thinking back the past two years are really unforgettable. Add oil, parents, we re not lonely!!

比細佬做 '超大B' 好D, 男孩遲熟.
原帖由 winnie28 於 11-6-8 21:12 發表
問過好多間學校都唔收9月後出世的b, 要等有位才有機會, 最後找到有一間屋村幼兒園收了上午班... 我想target 名kg, 阿女今年會讀民生K1, 但唔知幫唔幫到阿仔, 問題是阿仔11月先出世... ...

‹ 上一主題|下一主題