用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍田家炳學校 有冇人入左田小呀?
樓主: 可愛的天使
go

有冇人入左田小呀? [複製鏈接]

回復 40# bobo2001 的帖子

收到, 到時我再留意下.

原帖由 CherylMammy 於 11-6-16 09:51 發表

Welcome~ 我識得好多家長住博康邨都會揀朱正賢,可否分享下你ge睇法?

無錯呀,佢地一般都唔揀田家炳的,好似我識阿囡d同學家長多數揀朱正賢,沙田圍胡素貞,多數爭呢2間,話朱小程度高,教高半個學期,沙胡好喎(信胡素貞個名),話田小唔好喎,話佢程度淺,但我同佢地睇法唔同囉,我唔揀朱正賢o係唔想我囡一年級要學埋二年級d嘢(太谷),好大壓力,我唔鍾意,我比較注重間學校老師有冇愛心多一d,多過學校程度深淺,我唔揀沙胡o係睇過小學概覽教職員少過呢2間學校,擔心支援唔夠,而我fd個囝讀緊話佢唔好,老師嘛嘛,所以我都唔會揀佢。

而我揀田小係覺得佢校老師校長/教職員好有愛心,好關愛學生,學生校園生活好開心愉快,學校程度唔淺的,同埋睇過佢升中唔差。
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

回覆 1# sandy2008 的文章

多謝你的分享!  我好相信我地ge小朋友會有一個好愉快口既校園生活。  因為我都覺得校長/老師/校務處職員/嬸嬸都好nice。

原帖由 sandy2008 於 11-6-17 21:26 發表

無錯呀,佢地一般都唔揀田家炳的,好似我識阿囡d同學家長多數揀朱正賢,沙田圍胡素貞,多數爭呢2間,話朱小程度高,教高半個學期,沙胡好喎(信胡素貞個名),話田小唔好喎,話佢程度淺,但我同佢地睇法唔同囉,我唔揀朱正賢o係 ...

完全同意呀! 我都係因為呢D理由擇田小, 我希望小朋友讀得開心, 家長亦開心

今日囡囡去了考分班試... 聽佢講完, 真係覺得田小課程會比較淺...有點擔心!

回復 45# lrxsam 的帖子

我想人人的程度都不同, 所以如果學校一開始出d好深的題目, 又會比家長話對一個剛剛升小一的學生太難了. 另外個個都唔識做咁就冇乜義意. 我諗你應該看看小一的書本, 再考慮自己的小朋友是否適合, 如果不合適就應該找一間程度較深的學校. 你有冇叩其他小學的門呢?

原帖由 CherylMammy 於 11-6-17 22:14 發表
多謝你的分享!  我好相信我地ge小朋友會有一個好愉快口既校園生活。  因為我都覺得校長/老師/校務處職員/嬸嬸都好nice。

唔好客氣,大家多d上嚟交流吓!!

係呢,你決定讀田小未呢?
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-18 06:58 發表

完全同意呀! 我都係因為呢D理由擇田小, 我希望小朋友讀得開心, 家長亦開心

係呀!!

原帖由 可愛的天使 於 11-6-18 23:27 發表
我想人人的程度都不同, 所以如果學校一開始出d好深的題目, 又會比家長話對一個剛剛升小一的學生太難了. 另外個個都唔識做咁就冇乜義意. 我諗你應該看看小一的書本, 再考慮自己的小朋友是否適合, 如果不合適就應該找 ...

有叩門, 但看來都要做定準備入田小...
或者真係要看看佢小一的書本, 和家長自己放多D心力來谷了...

原帖由 lrxsam 於 11-6-18 19:40 發表
今日囡囡去了考分班試... 聽佢講完, 真係覺得田小課程會比較淺...有點擔心!
你覺得田小考嘅題目太淺嗎? 其實我就覺得分班試主要分普通話上中文課的小朋友, 而中英數方面我覺得每個小朋友程度都係差唔多,因幼稚園教嘅亦唔會太深, 所以小學唔會出太深問題考佢地

回復 49# lrxsam 的帖子

還有校長話如果小朋友是叻的便會入拔尖班會比一些深一些課程果d小朋友, 如果你個小朋友是有實力的話會入左果班, 咁就唔使咁煩惱.

[quote]原帖由 CarmanCheng 於 11-6-19 09:45 發表
carman, 你囡囡有冇話普通話問左乜野問題呀? 我個仔話佢淨講左佢個名, 其他乜都唔識. 唉! 我估佢都入唔到普通班lu. 另外, 你知唔知普通話班係誠,信,愛,勤係邊二班呀?

原帖由 可愛的天使 於 11-6-19 10:47 發表
還有校長話如果小朋友是叻的便會入拔尖班會比一些深一些課程果d小朋友, 如果你個小朋友是有實力的話會入左果班, 咁就唔使咁煩惱.

覺得田小的資源係好多...校舍大, 老師多... 應該可以係學術上做好D, 提高總體學生的學習...而不只是某幾個人...因為只有幾個尖子, 在中學派位的學校整體
Banding 係唔會提高...

原帖由 可愛的天使 於 11-6-19 10:54 發表
[quote]原帖由 CarmanCheng 於 11-6-19 09:45 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
carman, 你囡囡有冇話普通話問左乜野問題呀? 我個仔話佢淨講左佢個名, 其他乜都唔識. 唉! 我估佢都入唔到普 ...

除了問名外, 仲有問下小朋友喜歡吃糖果定餅乾多d?
默書時可能用廣東話, 小朋友會易聽得明d...

原帖由 lrxsam 於 11-6-19 21:40 發表

覺得田小的資源係好多...校舍大, 老師多... 應該可以係學術上做好D, 提高總體學生的學習...而不只是某幾個人...因為只有幾個尖子, 在中學派位的學校整體
Banding 係唔會提高... ...

我都同意你. 但我諗如果有某些學生學習比較差就不可谷了, 還有的是其他學校都是這樣只谷叻既小朋友. 不過我都希望學校唔好忽視在中間的學生.

原帖由 lrxsam 於 11-6-19 21:43 發表

除了問名外, 仲有問下小朋友喜歡吃糖果定餅乾多d?
默書時可能用廣東話, 小朋友會易聽得明d...

我想問你你小朋友是咩組呀? 我再問亞仔時佢話老師唔係問依個問題(我用普通話問佢), 都唔知佢唔識聽定係乜....亞仔普通話都幾差架, 所以我想佢入普通話班惡補吓.

原帖由 可愛的天使 於 11-6-19 10:54 發表
[quote]原帖由 CarmanCheng 於 11-6-19 09:45 發表
carman, 你囡囡有冇話普通話問左乜野問題呀? 我個仔話佢淨講左佢個名, 其他乜都唔識. 唉! 我估佢都入唔到普 ...

亞囡話老師問佢地邊個小朋友食糖OR餅乾, 咁我囡話要食餅乾, 老師再問佢食黃色還是白色, 我囡就話要白色, 我問佢多唔多小朋友答老師, 佢話多呀, 好多小朋友都有講普通話, 咁我又唔知邊班係喎

係呢? 你幾時決定讀唔讀田小呀?

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-20 06:30 發表

亞囡話老師問佢地邊個小朋友食糖OR餅乾, 咁我囡話要食餅乾, 老師再問佢食黃色還是白色, 我囡就話要白色, 我問佢多唔多小朋友答老師, 佢話多呀, 好多小朋友都有講普通話, 咁我又唔知邊班係喎

係呢? 你幾時決定讀唔 ...
咁我都打定輸數亞仔入唔到普通話班. 其實我一心都諗住讀架啦. 係佢爸爸唔想姐.

原帖由 可愛的天使 於 11-6-20 08:42 發表
咁我都打定輸數亞仔入唔到普通話班. 其實我一心都諗住讀架啦. 係佢爸爸唔想姐.

咁再等下消息啦! 叩門要2/7先知, 真係有點遲

‹ 上一主題|下一主題