用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各英文小學 vs 九龍塘天主教華德學校 ...
go

聖芳濟各英文小學 vs 九龍塘天主教華德學校 [複製鏈接]

應如何決擇?
   0    0    0    0

兩間小學都不同的,應該st.francis深少少,

Sorry,攪錯。

聖芳濟各程度高少少, 但它的升中網係深水步區,

華德程度相對淺D, 但它的升中網係九龍城區.  九龍城區的升中網相信比深水步區好.

原帖由 shootingstar 於 11-6-7 18:03 發表
聖芳濟各程度高少少, 但它的升中網係深水步區,

華德程度相對淺D, 但它的升中網係九龍城區.  九龍城區的升中網相信比深水步區好.

係呀,九龍城校網派位好過深水埗校網,不過如果樓主非常進取,當然選聖方濟各英小,如果在這小學讀得好,校網不再成問題吧.

謝謝你們的意見。聖芳濟各係响深水步區,但見佢中學派位都唔差,似乎校網唔係咁受影響,唔知係咪好多都係自己考入去。相反華德响九龍城網,但擔心小朋友日後校內成績幾叻都好,都唔夠其他响區內名校讀的小朋友競爭,所以唔知點決擇。

原帖由 pytcay 於 11-6-7 20:41 發表
謝謝你們的意見。聖芳濟各係响深水步區,但見佢中學派位都唔差,似乎校網唔係咁受影響,唔知係咪好多都係自己考入去。相反華德响九龍城網,但擔心小朋友日後校內成績幾叻都好,都唔夠其他响區內名校讀的小朋友競爭,所以唔知點決 ...

這正是選華德的隱憂,睇嚟你很明白升中派位,巳經心中有數.
Good Luck!

my son also will select St Francis

SFA. 它是一間教學非常好的學校.  但一定要看看小朋友的能力. 不可勉強.

原帖由 redkoni 於 11-6-7 20:50 發表

這正是選華德的隱憂,睇嚟你很明白升中派位,巳經心中有數.
Good Luck!

Thank you and wish you good luck too!!

原帖由 pytcay 於 11-6-7 20:41 發表
謝謝你們的意見。聖芳濟各係响深水步區,但見佢中學派位都唔差,似乎校網唔係咁受影響,唔知係咪好多都係自己考入去。相反華德响九龍城網,但擔心小朋友日後校內成績幾叻都好,都唔夠其他响區內名校讀的小朋友競爭,所以唔知點決 ...

你可以咁計
但也要看小朋友讀成點.
如果在聖芳濟各係 bottom 10, 怕且派位也不怎麼好.
但如果在華德考全級頭十名, 派位也準不會太差.
同埋, 要睇下小朋友係咪受到SFA果種谷法.
我識人個仔讀唔上, 年年拉牛上樹, 大人細路都辛苦.

上星期同個家長傾小一派位問題,另一家長好奇怪問我,小朋友九月先K1咁快諗中學。我答佢有D人仲堅攞咗出世紙已安排BB第二時入讀九龍塘幼稚園,仲去攞定表。
而家安排讀書真係一項好好玩,好大壓力嘅基建工程,個頭起得唔好就大件事,當然啦!以上所講係有要求有承擔嘅家長先肯付出心力玩呢個遊戲,我真係見過有家長好hea,總之有得讀就算

I choose SFA

I will choose SFA!

謝謝各位的意見,今日係統一派位最後一日註冊,但我唔打算去華德登記啦,留番個位比嗰啲叩門的小朋友,等佢地多個機會。

每個父母都緊張自己的子女,都係有心想佢地讀到一間好的學校,自己亦不例外。無論去那間學校讀書,若果小朋友真的應付不來,父母是有責任去考慮應否繼續留在原校,或尋求方法幫助小朋友。若沒有其他可行方法,則要接受子女的能力未如父母所祈望的,最重要是不要破壞與子女間的關係啊!
‹ 上一主題|下一主題