用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如有一女一仔的你,會點選校呢?
樓主: foggyao
go

如有一女一仔的你,會點選校呢? [複製鏈接]

回覆 20# qqbabe 的文章

各位小朋友有自己嘅路,考試制度壓力唔同都冇辨法。家長問心盡咗力就算。

醒目開學勳章

我都係大女+細仔, 因為囡囡讀緊德望幼稚園, 所以想搵間男女津校搏下, 請問大家net 12/16/34 邊個校網好d呢? 有甚麼男女校推介呢?

我本來想揀軒小, 但囡囡應該2013先升小一, 有朋友話到時好似脫龍, 唔知係咪真呢?

多謝各位媽咪意見先~~

回復 4# foggyao 的帖子

foggyao,

可考慮高主教, 前兩年開始收女生, 家姐入到細佬都可以..., 不過學校要家長同意放棄大抽獎!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

我也有一仔一女,大女當時有考私立女校,但最終入了男女津校,所以細仔來年的選校壓力細很多。視乎你個女的能力是否很高及性格,是否非女校不可。我就一併考慮,可免除煩惱,又可保障細仔,始終出生率越高,未來的競爭會越來越激烈。

Older girl- SFCS in Net 12, she's in P3 now, we have private school KCPS in hand for both daughter & son .... Lucky for my son 1) St Jo - failed but got in No 2) St. James.  Agreed Net 12, we are very lucky because there are so many schools to pick & choice.  Good Luck la....I'm still wondering between St. James & KCPS for my son now.

有時...發吓夢....諗..如果"大仔細女"就好過依家"大女細仔"..女仔起碼有D"龍校"搏搏....唔駛靠"計分"..
不過世事又邊有咁順...唯有咬實牙關...繼續係"搵搵搵學校".....

你個仔的性格是否和個女差不多呢?如果不是,點解你覺得阿女間學校一定適合你個仔呢?又有冇需要為個仔"希生"個女呢?其實出生率咁高,如你挑受歡迎的學校,有冇那5分是沒大分別的,結果都係第一輪失敗多。我個女和仔的性格就一個天一個地,我識的朋友,大部份的仔女也是如是。

‹ 上一主題|下一主題