用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2011入讀小一家長交流分享區
go

2011入讀小一家長交流分享區 [複製鏈接]

HI, 我囡囡9月入讀小一請各家長入黎傾丫交流意見啦!

1    0    0    0

HELLO, 我囡囡都係今年9月入讀沙呂. NICE TO MEET U. ^ ^ 你地係咪6月17日下午考分班試?

終於有人回履啦 (好驚冇人回履)...係呀...下午...我107室...希望快d到啦...我想聽下家長會內容...仲有好想知暑期班課程...你係咪都係第一志願入呢?

原帖由 Peggyst 於 11-6-8 03:59 發表
HELLO, 我囡囡都係今年9月入讀沙呂. NICE TO MEET U. ^ ^ 你地係咪6月17日下午考分班試?

係呀! 第一志願.

原帖由 sasa_suen 於 11-6-8 13:14 發表
終於有人回履啦 (好驚冇人回履)...係呀...下午...我107室...希望快d到啦...我想聽下家長會內容...仲有好想知暑期班課程...你係咪都係第一志願入呢?

...

1st choice for me also... But, I am totally unhappy for the 6月17日下午考分班試.  Jun/17 is not public holiday, that mean I need to help my kids to apply "holiday" for his kindergarten...

同意...我都覺得點解唔安排星期6...我都有打去問學校如果有事可否補考/不出席...學校回履編班試十分重要...按唔同學生平均編排亦對有需要學生作出安排 ...如果不出席會令老師再安排人手/資源...所以請家長帶小朋友出席...咁無計啦咪去囉

原帖由 pbchan 於 11-6-8 15:50 發表
1st choice for me also... But, I am totally unhappy for the 6月17日下午考分班試.  Jun/17 is not public holiday, that mean I need to help my kids to apply "holiday" for his kindergarten...

那天還要是仔仔school birthday party...  He will very dissapointed he can't jon....  it's the last time for birthday party....  no more in primary school

我想問哋的小朋友係讀边間幼稚園架?

thanks ....

我個仔都抽中沙呂呀!

我覺得應該唔關小朋友邊間幼稚園讀...但我小朋友係九龍塘讀的pm左比你  

原帖由 cc8864 於 11-6-12 14:49 發表
我想問哋的小朋友係讀边間幼稚園架?

thanks ....

第一志願

原帖由 WAH314227 於 11-6-14 03:26 發表
我個仔都抽中沙呂呀!

係呀! 我亞仔讀聖幼

昨日家長會,大家感覺如何?我個人覺得校長花左好多時候係學校資源,學校設備好好,相信會讀得開心,學校會評估程度幫助學生選擇合適英文圖書 ,學校比較重課外活動,學術成績比較少提及,編班阿女話有寫宇、有+-數,問佢識唔識,佢話少少識,少少唔識,問佢考咩又講唔到 佢話有遊戲時間,話好好玩有畫畫/砌積木/閱讀選擇,問佢驚唔驚佢話唔驚(不過入去課室前我見佢都好緊張) ,另外暑期班比我想像中小選擇,寫字班加游泳,你地會參加嗎?

想報寫字班,但跟我阿仔其他活動撞期! 暑假游泳應不會參加,因我一早已報了其他地方的史丹福! 家長會唯一失望的是完全沒有介紹學校之課程.....

非常同意

原帖由 pbchan 於 11-6-18 13:30 發表
想報寫字班,但跟我阿仔其他活動撞期! 暑假游泳應不會參加,因我一早已報了其他地方的史丹福! 家長會唯一失望的是完全沒有介紹學校之課程.....

One of the important thing for me is 學校之課程. My kids only use mandarin & English in kindergarten and all teachers are Native.  It really a big changes for him in primary school... I just think they will introdcue some 學校之課程 then I can prepare more during summer holiday.... disapointed in this area...

回復 2# sasa_suen 的帖子

我報左7月游泳班, 你o地會唔會參加身管弦樂呀! 我15,16,?

Yes, will參加管弦樂....

我都報左游泳暑期班...管弦樂都會參加...執筆寫字班大家報唔報呀...

回覆 1# sasa_suen 的文章

我唔報撞期, 但管弦樂要玩六年, 學校D課外活動都未參加, 會唔會重複呢?小朋友會唔會好BUSY呢? 同唔夠時間用?
‹ 上一主題|下一主題