用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協和小學vs聖若瑟英文小學
樓主: oldpooh
go

協和小學vs聖若瑟英文小學 [複製鏈接]

I also gave up 聖若瑟英文小學 today!!

原帖由 muima 於 11-6-9 11:35 發表

想問下協上&協下有什麼分別,如果是1仔1女, 那間比較好?  你們會怎樣選?

原帖由 muima 於 11-6-9 11:35 發表

想問下協上&協下有什麼分別,如果是1仔1女, 那間比較好?  你們會怎樣選?

協下中學統一派位抽油旺尖校網,主要的:男仔有九龍華仁,聖芳濟,女仔有真光女書院,聖瑪利(很少位),男女有伊利沙伯,銘基,循道等,協上搬去深水埗校網,主要的:女仔有上智,聖母玫瑰,男仔有長天,男女有銘賢等.你自己會怎樣選?

我也是一仔一女, 唔知點選擇協上或協下, 中學校網好似協下好 D (由其是男仔), 但係以我所知今年有好多人選擇協上, 協上除了校舍新之外, 為什麼呢?

留意深水埗校網中有很勁的私小對手.

原帖由 redkoni 於 11-6-9 13:09 發表

協下中學統一派位抽油旺尖校網,主要的:男仔有九龍華仁,聖芳濟,女仔有真光女書院,聖瑪利(很少位),男女有伊利沙伯,銘基,循道等,協上搬去深水埗校網,主要的:女仔有上智,聖母玫瑰,男仔有長天,男女有銘賢等.你自己會怎 ...
~easybring~

請問各位,如果家住油尖旺區,又想讀九龍灣st joe,小朋友升中時可否按住址派位?

原帖由 oldpooh 於 11-6-9 21:28 發表
請問各位,如果家住油尖旺區,又想讀九龍灣st joe,小朋友升中時可否按住址派位?

你喜歡阿仔讀英小嘛,明解!  呢招咁都被你諗到,好嘢!

小六申請跨網派位時要注意:你會失去统一派位抽聖若瑟英文中學的直屬保留位資格,如果阿仔是banding邊緣人,跨網後可能會跌band.

原來跨網有機會跌banding,謝謝redkoni的提醒!不過不跨網,觀塘區也有瑪利諾書院、聖言這兩間band1男校可以選擇。

原帖由 oldpooh 於 11-6-10 08:29 發表
原來跨網有機會跌banding,謝謝redkoni的提醒!不過不跨網,觀塘區也有瑪利諾書院、聖言這兩間band1男校可以選擇。

6年後再算.

我同意st jo --> 瑪利諾書院、聖言 (呢兩間英中好好架)  st jo 英小在觀塘區一定有優勢.

原帖由 oldpooh 於 11-6-10 08:29 發表
~easybring~

回復 22# redkoni 的帖子

但st. mary 是否己不再收外來生?因為佢跟另一間小學已結龍, 應該無位再收, 對嗎?

我亦見好多人選協上, 為什麼?

回覆 28# redkoni 的文章

非常同意!
系龍系蛇,還言之尚早啊!
但做父母總希望兒女可以有比較好的起步。

原帖由 muima 於 11-6-10 11:08 發表
但st. mary 是否己不再收外來生?因為佢跟另一間小學已結龍, 應該無位再收, 對嗎?

我亦見好多人選協上, 為什麼?

雖然今年轉做一條龍,以今年計,St. Mary's 在升中統派甲部提供2位給全港學生公開抽獎,乙部提供3位給油尖旺校網學生公開抽獎.自行公開收生8位.
協上校舍新嘛,況且你親耳聽到定親眼睇到,自己應該有主見ga嘛.

原帖由 redkoni 於 11-6-10 11:54 發表

雖然今年轉做一條龍,以今年計,St. Mary's 在升中統派甲部提供2位給全港學生公開抽獎,乙部提供3位給油尖旺校網學生公開抽獎.自行公開收生8位.
協上校舍新嘛,況且你親耳聽到定親眼睇到,自己應該有主見ga嘛. ...

St. Mary's還有2個位放在九龍城校網抽獎.

oldpoon
你最後的選環擇怎樣?

so, which one is better?

到最後大家覺得那一間好些?
‹ 上一主題|下一主題