用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [40網] 深水埗區官津小學選校討論
樓主: thomas_dad
go

[40網] 深水埗區官津小學選校討論   [複製鏈接]

想問下大家. 有天主教5分.(女仔).但好ACTIVE, 鍾意運動,坐不定..(可能是亞氐保加OR GIFTED). 請問應該選那間學校 ? 我想找一間有愛心的小學. (

hi, 對往後選校的家長們,我有如下建議供參考:

先把區內所有學校按自己的喜愛分為三個組別,例如瑪小、荔天和協和放第一組,旅港、聖安德烈、善導、愛德、聖紀文及嘉靈等放第二組,餘此類推。

因為第一組的學校即使放在第一志願亦沒有足夠的學位,所以放在第二或第三志願不單徒勞無功,而且會浪費寶貴機會,甚至會因此而派到一些根本不願入讀的學校,假如連叩門也不成功,處境便十分窘迫,是否值得為叩門而放在第二或第三是另一個考慮。

故此建議第二志願應填第二組最喜愛的學校、第三志願可填第二組較後或最低限度可接受的學校,這樣的做法第一可保證得到第一志願攪珠入讀最心儀小學的機會,同時亦保障可穩取一間可取小學的機會,不致被派到第三組的學校,或需要經歷徬徨的叩門過程,假如已經有一間不錯的學校在手,即使要叩門,相對地也可輕鬆得多。

另外我要提醒每一位家長,不論是哪一區,當要填次序的時候,一定要按自己的喜好把網內所有的學校依序填上,否則有可能被派他區及比區內最差的學校還要差的學校的機會,千萬不要掉以輕心。當然,假如已經有直資或私校在手的又另當別論了。

thomas_dad

Vanessa_Li  十分多謝您的分析, 使我有點頭緒了.  發表於 12-9-14 09:26
wanzz  很有同感!!
以我今年的排位, 乙部揀了瑪小第1, 聖安德烈第2, 最後派了聖安德烈, 雖然派不到第1志願, 但個心都起碼安定下來  發表於 12-6-15 23:54

回復 kmmum 的帖子

kmmum,

對不起,這個回覆有點遲,不過相信旅港是一間包容及有愛心的小學,希望妳已經找到一間適合小朋友的學校。

thomas_dad

回覆:[40網] 深水埗區官津小學選校討論

想問下寶血會嘉靈學校好唔好?

Thx

thomas_dad 發表於 12-6-15 09:21
hi, 對往後選校的家長們,我有如下建議供參考:

先把區內所有學校按自己的喜愛分為三個組別,例如瑪小、荔 ...
首先真係好多謝你一直提供咁多嘅意見,我都好有同感,見到身邊D家長派得好後,結果大部分都係填表方面出錯,好多家長都將1線學校放在第一第二志願,例如第一荔天,第二協和,咁如果派到荔天就好D,如果派唔到第一就一定派唔到第二協和,跟住結果就會派到好後.所以真係要取捨,我今年就係放棄咗荔天,第一揀咗協和,第二開平,最後我派到開平.但我去叩荔天成功咗,而家再等IN協和.來緊嘅家長真係要慎重選校方面,係家長都想入一線.但要諗埋入唔到一線都可以入二線,總好過派到好後好後,因為叩門時,二線學校都會好難叩架,好似今年開平叩門係考得好深架.所以真係要慎重慎重!!

回復 CY826 的帖子

hi CY826,

不用客氣,我也是到今天看到一位家長把兩間最受歡迎的學校放在第一、二位後才醒悟,更莫說數年前我完全是把最熱門的學校放在首三位置,犯了這個應該避免的錯誤。

thomas_dad

回復 grass0720 的帖子

hi grass0720,

除了學校本身,每個小朋友的情況都不同,所以我沒法單從學校便能判斷好壞,不過,個人認為,好學校的一般定義如下:

* 有愛心和包容
* 程度和功課跟小朋友能力吻合
* 相同宗教
* 距離不宜太遠

嘉靈整體上較平均,個人認為屬不錯的選擇。

thomas_dad

呢個校網, 有福榮街官立小學, 李鄭屋官立小學, 深水埗官立小學, 3間中, 深水埗官立小學評價唔係咁好, 因為咩原因呢? (新聞報導曾有老師自殺?)

siujanjan 發表於 12-6-15 14:49
呢個校網, 有福榮街官立小學, 李鄭屋官立小學, 深水埗官立小學, 3間中, 深水埗官立小學評價唔係咁好, 因為 ...

深官不好評價, 其一係之前有老師跳樓死, 咁比人感覺教書出問題啦, 其二, 有90%係新移民, 可能連幼稚園都未讀過就讀小學, 咁未影響學校學習水平, 所以升中啲路無咁好囉

gret  仲有兩單
http://blog.yahoo.com/_ZGD2MIDSBMSKHSUJW23LXRS2EQ/articles/8701  發表於 12-9-10 10:09

另一間, 白田天主教小學, 應該比深官好?

siujanjan 發表於 12-6-15 16:05

這間重衰, 校合細, 校風麻麻, 因為學生多曳, 升中派位直頭不及格添.

kp_sin2001 發表於 12-6-15 16:58
這間重衰, 校合細, 校風麻麻, 因為學生多曳, 升中派位直頭不及格添.

咁福榮街官立小學應該ok啲?

我都想問問大家意見
小女係活潑型, 多野講, 但返學都會守秩序, 聽老師話
老師feedback認為佢各方面能力都係中上, 而且佢既英文程度都唔錯
本來我諗住報旅小, 穩陣d, 但見老師俾佢評語幾好, 又想試下一線小學
我心儀係瑪小, 但想知瑪小會唔會好傳統?  對呢類活潑型小朋友會包容嗎?
今年見到家長分享瑪小叩門試都幾容易, 我諗都係睇小朋友臨場表現多於所識既野
瑪小講明round 1 & 2都要揀佢先有機會叩門interview, 呢個真係孤注一擲既選擇

都唔一定的!我朋友淨係乙三先揀佢都有得in

其實都會睇小朋友有無興趣班,荔天我只在甲2揀佢都有得in反而另一個同學甲2乙2揀佢都無得in

siujanjan 發表於 12-6-15 17:25
咁福榮街官立小學應該ok啲?

深官係福榮街既拆校, 你話OK嗎?

siujanjan 發表於 12-6-15 14:49
呢個校網, 有福榮街官立小學, 李鄭屋官立小學, 深水埗官立小學, 3間中, 深水埗官立小學評價唔係咁好, 因為 ...

李鄭屋應該主要係收南亞小朋友的, 教學語言為英文。上年我以為冇死啦, 40網竟然有間英文小學。我打去問詳情。個老師話佢全校好少中國籍小朋友, 所以反而香港人唔會有support喎...

官立小學唔係好吸引的, 官立中學又唔同呀!

補充返李鄭屋官立既資料先
http://www.chsc.hk/psp/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=271&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D9%26page%3D2

siujanjan 發表於 12-6-15 16:05
呢間都唔好架! 另外仲有街坊福利會果間都唔好架! d小朋友粗口好流利的!

iluvchun 發表於 12-6-15 17:38
我都想問問大家意見
小女係活潑型, 多野講, 但返學都會守秩序, 聽老師話
老師feedback認為佢各方面能力都係 ...
上年,小女升小一,跨區叩門,從未在round1&2揀過(瑪小)(荔天)(協和),亦冇宗教信仰分,結果!三間都收左小女!所以,一定要試!希望在明天

CY826 發表於 12-6-15 22:46
其實都會睇小朋友有無興趣班,荔天我只在甲2揀佢都有得in反而另一個同學甲2乙2揀佢都無得in ...
咁上咩興趣班會有幫助? 鋼琴? 畫畫?

CY826  我阿女有以下興趣班:跆拳道,游水,合唱團,畫班.公文英文,小提琴.  發表於 12-6-19 10:31
‹ 上一主題|下一主題