用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [40網] 深水埗區官津小學選校討論
樓主: thomas_dad
go

[40網] 深水埗區官津小學選校討論   [複製鏈接]

Hi HelenGE,

我好似舊年都有係bk 同你傾過計. 你還記得我嗎 ?
好開心知你小朋友讀得好開心. 你講開中文, 真係一d 都唔淺. 好多時我都唔教唔到亞女....嗚嗚. 唯有做多些supplement 啦.

原帖由 HelenGE 於 11-6-11 11:43 發表

大家好!, 剛路過, 我都是過來人, 當年, 我40綱所有學校都參觀過, 我最後選了開平, 很多人問我點解選開平. 我見校舍雖小, 但老師比我感覺好好. 現我想同大家說, 開平是很好的學校, 課程一d都不淺. 老師很細心, 中文 ...

原帖由 Kittymummy 於 11-6-11 14:26 發表
Hi HelenGE,

我好似舊年都有係bk 同你傾過計. 你還記得我嗎 ?
好開心知你小朋友讀得好開心. 你講開中文, 真係一d 都唔淺. 好多時我都唔教唔到亞女....嗚嗚. 唯有做多些supplement 啦.

...

當年多謝你的意見, 我直至現在都覺得沒有選錯學校, 但我覺得功課都多, 一年級時平均都7-8樣(平時), 星期五都有試過10樣, 不過差不多間間學校都多功課, 事實上, 老師真的很盡責.  (如你所說只有一倆個不是太好). 不過成間學校只得一倆個都已叫小數. 是可以接受. 我見有些朋友在第2間小學讀, d老師很多都不好.  所以我好滿意開平.

其實深水區的小學間間都唔錯!入band 1 率好多都係4x%,所以我同人講派頭10志願都ok時, 佢咃唔知呢區的情況都覺得我要求低。最後我好好彩派到第一志願瑪利諾神父, 但究竟佢的中學部仲係唔係Band 1 呢? 我仲可唔可以同人講囡囡有80%機會入Band 1 中學呢?請各位指教指教! Thanks!

原帖由 greenling 於 11-6-11 09:22 發表
咁聖多馬又怎樣?

我覺得SKH聖多馬差極都有個譜,雖然校舍舊,細校每級得3班,睇佢舊年升中成績小六約106人,派中學有黃棣珊5,上智6,聖士提反書院1,循道1,長天3,銘賢8,聖芳濟1,德雅4,銀禧1,聖母玫瑰8,瑪利諾神父5,體藝1,佛教大雄9,培道1,東華三院張明添6,匯基15,保良局張永慶1,培僑1等約77人,以一間細校成績我一定收貨,校風我就唔知,畀我會考慮,總好過深官吧.

平時7-8樣應該有兩樣係包埋上一個chapter 既改正. 星期5係特別比較多. 佢地好似每日最尾果節係導修堂, 我個女都係果時做埋d 功課, 所以返到屋企剩餘既都好快做晒.

原帖由 HelenGE 於 11-6-11 15:18 發表

當年多謝你的意見, 我直至現在都覺得沒有選錯學校, 但我覺得功課都多, 一年級時平均都7-8樣(平時), 星期五都有試過10樣, 不過差不多間間學校都多功課, 事實上, 老師真的很盡責.  (如你所說只有一倆個不是太好). 不 ...

中學係band 1 尾, 至於佢收返幾多小學部既學生, 你就要問問其他係maryknoll 既家長呀.

原帖由 smallpig 於 11-6-11 16:32 發表
其實深水區的小學間間都唔錯!入band 1 率好多都係4x%,所以我同人講派頭10志願都ok時, 佢咃唔知呢區的情況都覺得我要求低。最後我好好彩派到第一志願瑪利諾神父, 但究竟佢的中學部仲係唔係Band 1 呢? 我仲可唔可以同 ...

Kittymummy,

多謝妳的回應呀! 即係微調後開了一班中文班都算係Band 1尾!咁都好!

我有個朋友在荔天讀,說幾谷及很多功課,她的女女讀得都幾辛苦!所以我第一志願揀了瑪小,很幸運地抽到,但之前培道已收左我仔仔,諗左好耐都揀左瑪小,但到現時都吾知有冇揀錯!
籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!

咁我又覺得瑪小無論各方面都好過培道, 又不用交學費, 而且培中只是聯繫中學及Band 2....

原帖由 redkoni 於 11-6-11 16:33 發表

我覺得SKH聖多馬差極都有個譜,雖然校舍舊,細校每級得3班,睇佢舊年升中成績小六約106人,派中學有黃棣珊5,上智6,聖士提反書院1,循道1,長天3,銘賢8,聖芳濟1,德雅4,銀禧1,聖母玫瑰8,瑪利諾神父5,體藝1,佛教大雄9,培道1, ...

聖多馬又係有新校舍, 剛剛好在協和新校舍隔離。應該今年9月可以開始用了。

我聽我朋友講(佢在長沙灣開補習社, 仲會去不同深水步學校講TALK), 聖多馬的小朋友好乖的。

而我帶小朋友去佢補習時, 見到好幾間學校既小朋友同埋睇佢地既書, 佢地有基福/聖紀文/基愛/善導/英華/荔天, 以聖紀文最多功課, 荔天英文程度我覺得好淺。

我都預左津小D小學英文未必太好, 所以都會比個仔係出面補英文, 佢一路都有係出面學開PHONIC既.
籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!

原帖由 silvia_ng 於 11-6-12 00:29 發表

聖多馬又係有新校舍, 剛剛好在協和新校舍隔離。應該今年9月可以開始用了。

我聽我朋友講(佢在長沙灣開補習社, 仲會去不同深水步學校講TALK), 聖多馬的小朋友好乖的。

而我帶小朋友去佢補習時, 見到好幾間學校既 ...

Thanks for your up-to-date information.

請問你對小瑪有咩意見? 你朋友又點睇呢?

原帖由 silvia_ng 於 11-6-12 00:29 發表

而我帶小朋友去佢補習時, 見到好幾間學校既 ...

原帖由 miffyming 於 11-6-11 01:27 發表
請問善導大家有乜意見呀?

善導小班教學,很久歷史傳統,小朋友在天主教的環境下成長都好乖,係茘天的前身,雖然學校細,但小班教學我非常喜歡.很多老師都教了很多年.

原帖由 Kittymummy 於 11-6-11 16:40 發表
中學係band 1 尾, 至於佢收返幾多小學部既學生, 你就要問問其他係maryknoll 既家長呀.

校長話80%入瑪中

原帖由 keroppigrace
我有個朋友在荔天讀,說幾谷及很多功課,她的女女讀得都幾辛苦!所以我第一志願揀了瑪小,很幸運地抽到,但之前培道已收左我仔仔,諗左好耐都揀左瑪小,但到現時都吾知有冇揀錯! ...

揀瑪小是正確的決擇
瑪小功課量都唔小架!

我自己小朋友是讀荔天一年級生,功課量我覺得唔多,通常都係一個鐘多些就做晒,仲可以晚晚睇 J2
星期五就多些,但通常一個星期六下午就可完成!其實所有出名的學校,都係谷啦
3E 嵐嵐

我剛收到荔天來電, 約今星期六IN...請問有冇家長都收到電話呀???

請問大坑東宣道如何? 我見佢升中首三志願有90%, 但無聽到各位提及呢間學校.

原帖由 win_bb 於 11-6-14 01:56 PM 發表
我剛收到荔天來電, 約今星期六IN...請問有冇家長都收到電話呀???

win_bb,

你註冊左邊間? 希望大家順利被荔天取錄啦~~

今日我都收到荔天來電, 約今星期六IN, 本來開平收左都係幾好, 其他家長都係讚多, 口碑及升中派位都好.

如果我個女有幸被荔天取錄, 多數都會入呀.

thomas_dad & all,

其實多日來, 我入左叩門form都有機會interview, 不過都無去, 一心只選開平.

你地對荔天比較熟, 荔天及開平,  2間比較, 你地會選邊間? 小女好動, 聰明, 不過好懶散, 請分享.thanks

我都想知多d有關荔天既資料,我是舊校生,相信我仔應該夠分入到,但其實我較喜愛直資,如:音小,優才,夠竟荔天會唔會仲好過呢d直資呢? 因對荔天真不太了解,請高人賜教....
‹ 上一主題|下一主題