用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英皇同學會2校
go

英皇同學會2校 [複製鏈接]

中西區英皇同學會2校好嗎? 會否寫第一志願?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我唔响11網,但之前考慮搬過去, 睇咗好幾間中西區小學。
英皇2絕對係首選,校長係一個好強嘅人, 好有態度,開放日我坐禮堂睇佢介紹學校同辨學理念, 無講稿無貓紙,即問即答, 分析得好詳細。
我响禮堂等參觀tour, 有老師主動approach話, 等多幾個家長或者要耐少少, 不如帶我行唔洗等(啱啱去咗一班家長, 另一批聽緊校長講嘢未起行), 覺得老師好主動唔懶!
印象勁好!
後尾我因留番响12網, 但我响甲部都選咗佢做跨區第3志願!
我唔識人响呢間讀, 唔知一啲真正嘅實况,可以試問吓一啲讀緊嘅家長!

有朋友個仔讀緊呢間二年級,校長真係想有一番作為,佢講到明唔係要間學校出名。而係要好好好好出名!佢地學生唔係好多,每班約只有20人,老師同學生關係好好,不過功課多同深(要係中西區打出頭,呢個係必然),例;小一常識課外題,中華人民共和國成立以後,毛主席第一個外訪國家係邊個?我話係蘇聯,不過個答案係蘇維埃共和國!咪講話小一生,家長都未必會答!

英皇同學會2校

多謝LILO & ANPANMAMA 的珍貴回應。
你們不是這學校家長,亦願意將所見所聞分享,實在感激!但不明白為什麼很少有這學校的分享和為什麼這學校收生率這麼低。(明明每班可收30人?)

我睇小學概覽, 見到這校小四至小六係普通話教中文, 這點你ok嗎?  這校我都覺得唔錯, 但普教中這點就令我卻步.  我知有人好鐘意普教中, 覺得係優點, 但我就麻麻地.

其實揀英皇2校都唔小,不過通常d人揀聖彼德, 還有唔係個個人都喜歡這個校長,因為佢成日話自己係名校長,邊度有人話自己係名校長。

原帖由 1g2bmum 於 11-6-7 17:47 發表
多謝LILO & ANPANMAMA 的珍貴回應。
你們不是這學校家長,亦願意將所見所聞分享,實在感激!但不明白為什麼很少有這學校的分享和為什麼這學校收生率這麼低。(明明每班可收30人?) ...

‹ 上一主題|下一主題