用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【48網】 派位結果 、叩門 ……………… ...
樓主: chumamma
go

【48網】 派位結果 、叩門 ……………… [複製鏈接]

油塘基顯...

其實呢一區對我嚟講係brand new既一區, so far面試咁多間我覺得基顯比較友善, 而校園比新, 亦比較近住所...

囡囡喺呢一間面試既候答錯數學問題架, 不過最後都成功, 我覺得呢間學校唔單止重視學業, 亦重視個人德育培養...

最初我以聖安當作為首選, 因為我細個喺呢區讀書, 以前聖安當係好fit架; 不過比較過幾間學校, 我覺得聖安當既職員態度比較高傲, 姿態很高, 令我卻步; 所以收到面試電話也放棄了...

最後的決定, 本人取決在學校的課外活動方面, 基顯比較多適合囡囡的興趣, 所以, 我不再多心了...

原帖由 tracy0927 於 11-6-17 17:55 發表
咁你系咪決定去基顯啊?油塘基顯嗎?

其實top幾我真係唔清楚, 好學校也會有壞學生, 壞學校也能出高材生...

收到循道徫理面試通知, 我也想了一會, 但就是不想讓囡囡將來太過吃力在讀書方面, 所以還是拒絕了...

作為媽媽, 盡量為囡囡預備一個良好的學習環境, 我也會顧及囡囡能否在愉快的學習中成長...

原帖由 chumamma 於 11-6-17 18:03 發表
如果基顯/ 藍循, 我會選後者。話晒都係 48網 top 3,
我浪費咗個機會, 會騎牛溫馬。

基法, 李兆強有得2nd In...基顯收左~~~ 你真係好good luck~

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 17:23 發表
交咗五封叩門信, 聖安當, 基顯, 基法, 藍循, 平田李兆強...

基法同李兆強13號打嚟有2nd In, 14號基顯打嚟話己經話我成功了... 藍循同聖安當因為interview既通知己經太遲, 我唔想再三心兩意所以拒絕了...

我覺得自 ...

藍循仲高傲呀~~

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 20:26 發表
油塘基顯...

其實呢一區對我嚟講係brand new既一區, so far面試咁多間我覺得基顯比較友善, 而校園比新, 亦比較近住所...

囡囡喺呢一間面試既候答錯數學問題架, 不過最後都成功, 我覺得呢間學校唔單止重視學業, 亦 ...

我老公成日講呢句 "讀到書既係邊間學校都會讀到書"..

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 20:30 發表
其實top幾我真係唔清楚, 好學校也會有壞學生, 壞學校也能出高材生...

收到循道徫理面試通知, 我也想了一會, 但就是不想讓囡囡將來太過吃力在讀書方面, 所以還是拒絕了...

作為媽媽, 盡量為囡囡預備一個良好的學習 ...

係囉, 我真係唔明, 教職人員, 連少少telephone manner都無, 真係好激氣...

原帖由 BebeeYY 於 11-6-17 21:33 發表
藍循仲高傲呀~~

原帖由 BebeeYY 於 11-6-17 21:34 發表
我老公成日講呢句 "讀到書既係邊間學校都會讀到書"..

原來基顯已經通知人成功左,即係我衰左lu,咁我唯有去基法註冊,買書同校服

你真係好好彩呀!我好想入基顯架!仲唸住佢未通知人...

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 17:23 發表
交咗五封叩門信, 聖安當, 基顯, 基法, 藍循, 平田李兆強...

基法同李兆強13號打嚟有2nd In, 14號基顯打嚟話己經話我成功了... 藍循同聖安當因為interview既通知己經太遲, 我唔想再三心兩意所以拒絕了...

我覺得自 ...

其實藍田個四間傳說中既四大天皇...兩間李兆強, 藍循 同油基...除左油基, 其他3間都係死谷難谷...谷到你云~~

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 21:52 發表
係囉, 我真係唔明, 教職人員, 連少少telephone manner都無, 真係好激氣...

油基...上年我連in都無得in, 不過我又喜歡油基呢個安排, 岩既先in, 吾岩就吾in, 無謂晒大家時間~~  

原帖由 joycewpy 於 11-6-17 22:04 發表
原來基顯已經通知人成功左,即係我衰左lu,咁我唯有去基法註冊,買書同校服

我無特別做protfolio, 因為囡囡亦無參與任何校外既表演同比賽, 無學任何音樂... 但係我簡單介紹咗囡囡既日常生活狀況.

囡囡既面試答錯咗一條加數, 而其餘應該都係問啲日常生活題. 我選擇呢間學校, 就係覺得基顯有人情味, 唔會話錯咗一條就fout咗我囡囡; 最後, 主任亦都有正面評價比囡囡既表現; 我覺得這場面試是一場真正面試, 而非學術問答比賽.

我相信我同基顯都能夠互相配合, 營做一個快樂既學習環境比囡囡...

原帖由 carnationBB 於 11-6-18 00:17 發表
你個小朋友好叻, 間間都有得IN同入咗基顯!
我阿囡出年小一, 我心目中都係油基顯, 因為我細個係讀牛頭角基顯~ 不過油基近我屋企, 同埋校舍新, 所以我會簡佢做首選!
可唔可以講下你小朋友IN油基係考乜?  個PORFOLIO係 ...

關於面試撞時間, 其實我叩五間門都有面試撞時間, 我好坦白同學校講可唔可以改一改時間, 又改到. 我唸好多時大家(家長同學校)既出發點都係喺小朋友身上, 大家都想好既小朋友入到好既學校, 係咪?!

其實我In其中一間既候係約咗十一點, 但係遲到, 十一點半至到... 我唯有教囡囡一入到學校無論見到任何人都要講對唔住, 我哋遲到咗...

原帖由 akina_yeung 於 11-6-18 11:21 發表
我無特別做protfolio, 因為囡囡亦無參與任何校外既表演同比賽, 無學任何音樂... 但係我簡單介紹咗囡囡既日常生活狀況.

囡囡既面試答錯咗一條加數, 而其餘應該都係問啲日常生活題. 我選擇呢間學校, 就係覺得基顯有 ...

SURE!
如果家長同學校GE理念相同的話, 會一拍即合.
有D學校喜歡收乖GE學生, 有D學校喜歡收叻GE學生.

[quote]原帖由 akina_yeung 於 11-6-18 11:21 發表

囡囡既面試答錯咗一條加數, 而其餘應該都係問啲日常生活題. 我選擇呢間學校, 就係覺得基顯有 ... [/quote}恭喜,基顯嘅老師真係好有愛心

我想問吓如果油基顯和德田李兆強,你會什樣揀?多謝意見

會選油基顯。 聽聞全級頭三甲的家長話,在補社做李卷, 只是做到 8X分, 小朋友好有挫敗感。
李卷係深一些, 谷得多些。基顯老師較有愛心。 叩門時都睇到佢地ge態度好不同。

原帖由 tommysimmy 於 11-6-19 15:27 發表
我想問吓如果油基顯和德田李兆強,你會什樣揀?多謝意見

叩門不成功點算!

如果叩門不成功,除左讀返派果間外,仲可以點做,好唔開心唔知點算???

回覆 1# keroppi925 的文章

唔好放棄,加油,你叩左几多間,以我所知,有人叩15間,有人叩12間,我比較好彩,叩左5間,IN第一志願就收左,比心機,唔好放棄,必要時去第二區在試,去信己叩門不收你的小學,希望誠意打動校方
http://farm4.static.flickr.com/3155/2300011999_9d450d6aaa.jpg?v=0
‹ 上一主題|下一主題