用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【48網】 派位結果 、叩門 ……………… ...
樓主: chumamma
go

【48網】 派位結果 、叩門 ……………… [複製鏈接]

今日去了油基法面試,覺得阿女表現無之前咁好,可能見多幾間開始知驚了。今日2間官小都叫我去見啊!牛官小16號,秀明道官小21好。因為暫定月華街基法,所以都唔知仲去唔去見好!而且月華街基法25號要開家長會和買校服了,而官小得唔得要到7月初先知。唉~~派得唔好要去叩門,依家又要林點揀,6年的小學生活啊,好驚揀錯啰!有無家長可以俾D意見啊?

回復 61# tracy0927 的帖子

我上次都有去考筆試, 但佢地無打比我,都係唔得架喇...阿囡話有幾題唔識答
請問基法面試會問d咩野架??
我囡同學聽日要去面試, 但係佢係見編班試

回復 1# joycewpy 的帖子

問阿女:1.幼稚園名,2.中意上咩堂,3.做完功課會做乜
問家長:1.點解揀基法2.有無來學校參觀3.會唔會支持家教會

唔該tracy~
你地大約問左幾耐呀?

原帖由 tracy0927 於 11-6-14 22:48 發表
問阿女:1.幼稚園名,2.中意上咩堂,3.做完功課會做乜
問家長:1.點解揀基法2.有無來學校參觀3.會唔會支持家教會

唔該晒tracy,其實我有PM你,可能你睇唔到,我女要16號先至IN,可能都無咩機會
http://farm4.static.flickr.com/3155/2300011999_9d450d6aaa.jpg?v=0

回復 1# acomcom88 的帖子

已PM你!

回復 3# joycewpy 的帖子

每個人都是10分鐘左右。

其實應該如何對答才合適 ?

問家長:1.點解揀基法

原帖由 tracy0927 於 11-6-14 19:05 發表
今日去了油基法面試,覺得阿女表現無之前咁好,可能見多幾間開始知驚了。今日2間官小都叫我去見啊!牛官小16號,秀明道官小21好。因為暫定月華街基法,所以都唔知仲去唔去見好!而且月華街基法25號要開家長會和買校服了,而官小得 ...
你可以唔買校服住,註咗冊先,上年我個仔個同學都有交表去油基,但係連見都無得見,佢派咗去月華基法,都諗住係月華基法讀就算喇,因為佢住油塘,我就叫佢不如比多封信去基法睇下仲有無機,點知學校打電話比佢叫佢去註冊,見都唔洗見,果時已經係6月尾7月頭,可能果時有人放返個位出黎,所以就有位比佢。所以大家千其唔好放棄呀!

原帖由 tracy0927 於 11-6-14 19:05 發表
今日去了油基法面試,覺得阿女表現無之前咁好,可能見多幾間開始知驚了。今日2間官小都叫我去見啊!牛官小16號,秀明道官小21好。因為暫定月華街基法,所以都唔知仲去唔去見好!而且月華街基法25號要開家長會和買校服了,而官小得 ...

想問下牛官小係電話通知定係用信通知?

回復 1# Raisin 的帖子

電話通知面試。

有家長先買校服, 如你要轉校, 又是他有賣的學校校服, 校服公司 (金綸) 會給你轉校服的。放心  !

原帖由 tracy0927 於 11-6-15 19:10 發表
電話通知面試。

我都有入表,但無通知面試。

距有2個星期六18/25面試,可能通知有先後姐,唔使擔心,我入表的時候問過,是全部都有得面試架!
原帖由 Raisin 於 11-6-15 23:03 發表

我都有入表,但無通知面試。

我都派得唔好,派左去樂善堂楊仲明,都唔知點算,非常擔心!

回復 1# keroppi925 的帖子

又係樂善堂楊仲明...我個女上年又係派左呢間~  叩門有無消息?  吾好灰心...寫多封叩門信比學校...可能有機會嫁~

叩門有2間唔收,有d仲要等有2間下星期in,今日都打左去school叫校長寫多封信,唉.....真係好驚冇school收呀!到時都唔知點算...........
原帖由 BebeeYY 於 11-6-17 09:19 發表
又係樂善堂楊仲明...我個女上年又係派左呢間~  叩門有無消息?  吾好灰心...寫多封叩門信比學校...可能有機會嫁~

交咗五封叩門信, 聖安當, 基顯, 基法, 藍循, 平田李兆強...

基法同李兆強13號打嚟有2nd In, 14號基顯打嚟話己經話我成功了... 藍循同聖安當因為interview既通知己經太遲, 我唔想再三心兩意所以拒絕了...

我覺得自己好好彩...

咁你系咪決定去基顯啊?油塘基顯嗎?
原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 17:23 發表
交咗五封叩門信, 聖安當, 基顯, 基法, 藍循, 平田李兆強...

基法同李兆強13號打嚟有2nd In, 14號基顯打嚟話己經話我成功了... 藍循同聖安當因為interview既通知己經太遲, 我唔想再三心兩意所以拒絕了...

我覺得自 ...

如果基顯/ 藍循, 我會選後者。話晒都係 48網 top 3,
我浪費咗個機會, 會騎牛溫馬。

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 17:23 發表

我覺得自 ...
‹ 上一主題|下一主題