用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【48網】 派位結果 、叩門 ……………… ...
樓主: chumamma
go

【48網】 派位結果 、叩門 ……………… [複製鏈接]

我小朋友都係9號IN左德田李兆強, 你係2點幾定3點幾个批呀?? 我係3點幾个批, 你呢? IN成點呀?

原帖由 lsy9255 於 11-6-6 19:19 發表
我都派得唔好, 第4志願"陳呂重德", 但我會叩德田李兆強, 9號IN , 希望亞女得啦!

In 2點,但阿女好快就出黎,無乜機會!

回復 1# lsy9255 的帖子

好快出來...機會好微~
當年我阿女in德田李預兆強...又係好快出來~

收個d係會in好耐...上年有人in左個幾兩粒鍾先出來...最後收左~

BebeYY
上年牛基顯同官小都收妳囡囡,都算幾好!但現我叩了二間,都已冇機會啦!我只叩四間,明天基法筆試,我諗都幾難!最後一間油基顯,可能in都冇機會。心情好down!

回復 1# lsy9255 的帖子

你派左邊間?

上年我入紙叩門9間學校..只係油基同藍循無得in.  我吾理咁多, in得幾多得幾多...起碼多個機會ma~   may be你試下寫多封叩門信比學校..可能到佢地有位(有人放棄學位)呢~~  我好明白你心情, 吾好灰心~~  上天自有安排~

聖愛德華...呢間我上年都有in...不過印象mama...小朋友in時, 家長就係另一邊聽佢地講野...講學校點叻點叻, 個位阿主任先生成個飛仔格咁...不過又聽講學校都好free, 同埋考試時老師會比貼士學生...我個鍾點佢個仔都係讀呢間..佢叫我千其吾好撰呢間...佢個仔讀到好壞..不過又可能關"人"事, 可能係佢個仔自己問題~

回覆 1# BebeeYY 的文章

陳呂德重!有冇人知好唔好?

回覆 2# BebeeYY 的文章

我琴日到in聖愛德華,感覺麻麻,聽講座時,個副校長係度合眼訓!

請問你地知唔知牛基樂點架?

據我所知,油基顯已經衰左,因為6.10已經有人可以面試了。我都無收到電話有得IN。我都去了油基法筆試。本來聖愛德華我入到第二輪面試架,但同油基法筆試撞左,所以無去IN。因為聽講座的時候覺得間學校好注重校外比賽的成績。太活動式了,我不太喜歡!
原帖由 lsy9255 於 11-6-10 21:51 發表
BebeYY
上年牛基顯同官小都收妳囡囡,都算幾好!但現我叩了二間,都已冇機會啦!我只叩四間,明天基法筆試,我諗都幾難!最後一間油基顯,可能in都冇機會。心情好down! ...

我住油塘,呢幾日幫阿女叩門,月華街基法已經收左,油塘基顯已經衰左。油塘基法星期六已經筆試。如果OK16號前再通知面試。我還另外叩了聖安當、陳呂重德,未面試,都有成功的機會。如果月華街基法、聖安當、陳呂重德都成功的話應如何選擇呢?聖安當、陳呂重德比較近,月華街基法較遠,校舍小。但聽講幾好。所以唔知點揀好。有經驗的媽咪請俾D意見啦!謝謝!

我會選近的聖安當、陳呂重德, 因為時間好寶貴。而家個個小學生都係話無晒時間。

今次, 我的 target 都係選近學校, 不選遠的, 不選坐校巴。  寧比錢請私人補習, 而家間間小學課程都係鬥深, (怕剎校) 又唔會教, 只係青蜓點水式教法, 我聽過教成語的小三學生, 完全唔講解, 只在堂上將20個成語讀一次便算數。

原來名校同一般小學都係咁上下。

原帖由 tracy0927 於 11-6-12 23:25 發表
我住油塘,呢幾日幫阿女叩門,月華街基法已經收左,油塘基顯已經衰左。油塘基法星期六已經筆試。如果OK16號前再通知面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124。我還另外叩了聖安當、陳 ...

聖愛德華...上年聽完講座我都對呢間學校mama~  

原帖由 tracy0927 於 11-6-12 23:19 發表
據我所知,油基顯已經衰左,因為6.10已經有人可以面試了。我都無收到電話有得IN。我都去了油基法筆試。本來聖愛德華我入到第二輪面試架,但同油基法筆試撞左,所以無去IN。因為聽講座的時候覺得間學校好注重校外比賽的成績。 ...

如果比我撰...我會撰聖安當~

原帖由 tracy0927 於 11-6-12 23:25 發表
我住油塘,呢幾日幫阿女叩門,月華街基法已經收左,油塘基顯已經衰左。油塘基法星期六已經筆試。如果OK16號前再通知面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124。我還另外叩了聖安當、陳 ...

係呀~ 家陣學校教野係青蜓點水式教法...

原帖由 chumamma 於 11-6-13 08:58 發表
我會選近的聖安當、陳呂重德, 因為時間好寶貴。而家個個小學生都係話無晒時間。

今次, 我的 target 都係選近學校, 不選遠的, 不選坐校巴。  寧比錢請私人補習, 而家間間小學課程都係鬥深, (怕剎校) 又唔會教, 只係青 ...

回覆 5# tracy0927 的文章

tracy0927,

妳囡囡派到邊間?

我囡囡派到陳呂重德, 星期六我 c6去聴尖子班講座, 佢地話小一至小三會有兩班尖子班, c6覺得如果囡囡入到尖子的話, 應該唔會太差, 到小四至小六會入精英班, 佢地話該校精英班學生派中學成績理想。

聽講聖安當都好多功課

17號去牛頭角基顯後補生考試,想問有無人知道考什麼?

回復 2# 細BB 的帖子

女仔一定揀聖安當,有中學ma.
不過我個大仔讀緊二年級,覺得都幾多功課ga.

醒目開學勳章

回復 1# hkflyboy 的帖子

依家有邊間小學唔多功課架 ??
‹ 上一主題|下一主題