用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2011小一集合區: 多交流、指教和分享
樓主: ChongChong28
go

2011小一集合區: 多交流、指教和分享 [複製鏈接]

Thanks you琛琛!!!  

原帖由 琛琛 於 11-6-11 10:57 發表
英文默書上學期: 開學時, 老師會派上學期默書範圍, 第一次會默12個詞語, 第2至6次會係句子, 其中一次係背默

中文默書上學期: 大約5-6次默書, 每次默7-8個詞語及讀默課文

英文默書下學期: 默英文課文, 每次一課, 包 ...

原帖由 琛琛 於 11-6-11 10:57 發表
英文默書上學期: 開學時, 老師會派上學期默書範圍, 第一次會默12個詞語, 第2至6次會係句子, 其中一次係背默

中文默書上學期: 大約5-6次默書, 每次默7-8個詞語及讀默課文

英文默書下學期: 默英文課文, 每次一課, 包 ...

琛琛:

你撘幾多號校車返學?我住海濵南岸要 7:05上車,太早啦!

Hugub

是否註冊當日就有提供校車資料??

琛琛:

請問小一如何分班? 要考分班試嗎?

幾年級才有精英班之別?

有勞解答~~

原帖由 ChongChong28 於 11-6-12 00:17 發表
是否註冊當日就有提供校車資料??

冇ga, 不過我見有架A5校車係走紅磡線,打去問佢地答我7:05am上車

ChongChong28,
不用考分班試, 係新生迎新日當日, 一入學校門口就會見到小一3班名單, 知道邊一班後, 向老師(家長義工)報到, 就可以帶小朋友上課室, 而家長就去小學禮堂聽野, 我記得上年係聽每一科主任講解每科計分, 功課等等, 連埋校長講野, 足足聽咗2.5小時左右, 跟住就有得試食(學校訂飯公司提供), 比你地試下午餐既質素和味道, 我大囡都係訂飯, 食咗一年, 佢就話好味, 當然就算幾好味, 日日食都唔會有太大驚喜, 試食完可以買埋校服,當日校服公司會到學校,家長亦可自行帶小朋友到校服公司購買,另外,每個月既雜費($300)要經中國工商銀行過數, 當日銀行亦會有員工為大家開新戶口, 家長亦可自行去工商銀行開戶口, 當日亦有售賣學校紀念品, 部份都幾靚

小三開始其中一班中文班用普通話教, 我印象記得上到小四會將主科分為hyps(四班), 唔知算唔算叫做分為"精英班", 當日老師會詳細解釋

至於校車方面, 因為我囡囡由幼稚園開始坐依加架校車, 所以一早已同校車姨姨講會繼續坐, 不過, 我記得迎新日會派有關資料, 一有資料就同校車公司聯絡交deposit啦, 廢事無晒位到時煩啦!!

hugub,
我住荃灣區, 所以校車仲早過你個架, 我囡囡6:45上車

答住咁多先, 唔知有無答少咗, 不過, 我都係盡量解答, 有d我都未必知

原帖由 琛琛 於 11-6-13 09:42 發表
不用考分班試, 係新生迎新日當日, 一入學校門口就會見到小一3班名單, 知道邊一班後, 向老師(家長義工)報到, 就可以帶小朋友上課室, 而家長就去小學禮堂聽野, 我記得上年係聽每一科主任講解每科計分,  ...

琛琛:

Thanks a lot...

Hugub

Million thanks to 琛琛!!!

原帖由 琛琛 於 11-6-13 09:42 發表
不用考分班試, 係新生迎新日當日, 一入學校門口就會見到小一3班名單, 知道邊一班後, 向老師(家長義工)報到, 就可以帶小朋友上課室, 而家長就去小學禮堂聽野, 我記得上年係聽每一科主任講解每科計分,  ...

Hi everyone,

My daugter will entry 協恩 this year also. Nice to meet you all.

歡迎你!!!

原帖由 Dibo 於 11-6-13 19:28 發表
Hi everyone,

My daugter will entry 協恩 this year also. Nice to meet you all.

新生日可以相認一下了!!! 十分期待!!!

Hi all,

Nice to meet you soon

Hi all,

Can you please advise what time will be the open day?

琛琛早前留言:
我係睇我大囡本手冊, 知道今年在7月13日舉行, 上年都係咁上下時間舉行, 而在7月12日就好似係買書日 ^_^               

原帖由 Dibo 於 11-6-14 13:58 發表
Hi all,

Can you please advise what time will be the open day?

HY 係無 open day, 只有 Fun Fair, 每年一次, 會係1月嘅時候。

學校有張通告14/7舞蹈選拔, 我想囡囡9月報學校興趣班學跳舞, 係唔係必先參加舞蹈選拔?但囡囡之前無學過跳舞,有無姊妹知道選拔係點ga?

hugub

我倆個囡都無學跳舞, 幫唔到你呀!

Thanks 琛琛

各位:

今日睇到大囡其中一份通告, 學校話今年安排唔到書商到學校賣書, 學校稍後會派書單, 要自己去書局買書, 唉!

回復 39# 琛琛 的帖子

o下!!!!!!!!! 我—心以為小學係校務處安排好一份份書...不用奔波勞碌去撲書!!!

‹ 上一主題|下一主題