用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 光明英來 VS 陳守仁 - 邊間好d?
go

光明英來 VS 陳守仁 - 邊間好d? [複製鏈接]

光明英來 VS 陳守仁

邊間好d? 家住元朗, 近西鐵站, 值得出九龍讀嗎?

0    0    0    0

光明英來元朗區掙崩頭,傳统谷學校,由於地區關係,比較多新移民同學,派位學校比較參差,讀得辛苦。陳守仁市區掙崩頭,活動教學,英語能力強,多呀星同學,讀得輕鬆。兩間學校頭嗰批也不必担憂出路,陳守仁仲可能上到超級名校,如SPCC、DBS、DGJS等。
原帖由 HAPPY^_^ 於 11-6-6 14:25 發表
光明英來 VS 陳守仁

陳守仁真係可以讀得輕鬆?
讀得咁輕鬆...底子是否一樣打得咁好呢?

多亞星同學,定多新移民同學好d呢?

我只是將我所知平鋪直敘講出來,你自己分析你自己的個人喜好。
原帖由 HAPPY^_^ 於 11-6-6 15:00 發表
陳守仁真係可以讀得輕鬆?
讀得咁輕鬆...底子是否一樣打得咁好呢?

多亞星同學,定多新移民同學好d呢?

原帖由 karen55407 於 11-6-6 16:14 發表
我只是將我所知平鋪直敘講出來,你自己分析你自己的個人喜好。

兩者都有其優點, 想有學業成就, 又擔心讀得太辛苦, 讀得太輕鬆又擔心孩子又跟住鬆, 跟住懶散... 好矛盾...

我個人意見是市區學校程度始終比新界高,我呀女在九龍讀小一,佢表姐在光明讀小一,課程上真的差一大截。
原帖由 HAPPY^_^ 於 11-6-6 16:19 發表

兩者都有其優點, 想有學業成就, 又擔心讀得太辛苦, 讀得太輕鬆又擔心孩子又跟住鬆, 跟住懶散... 好矛盾...

原帖由 karen55407 於 11-6-6 16:38 發表
我個人意見是市區學校程度始終比新界高,我呀女在九龍讀小一,佢表姐在光明讀小一,課程上真的差一大截。

光明都出名谷, 但課程既程度都不及九龍?
咁你女會唔會讀得好辛苦呀?

你都是住元朗的嗎? 放學後時間安排緊迫嗎?

我住在九龍的,呀女爸爸是光明old boy,當元朗人娶了九龍人,便遷往市區了。
原帖由 HAPPY^_^ 於 11-6-6 16:42 發表

光明都出名谷, 但課程既程度都不及九龍?
咁你女會唔會讀得好辛苦呀?

你都是住元朗的嗎? 放學後時間安排緊迫嗎?

原帖由 karen55407 於 11-6-6 16:54 發表
我住在九龍的,呀女爸爸是光明old boy,當元朗人娶了九龍人,便遷往市區了。

icic...thx!

其實亞仔很喜歡英文, 看的書也自己揀英文書看, 所以見佢咁喜歡, 都好想比佢讀英文小學, 只是有些隱憂... (可能係白擔心既...請諒) 亞仔都幾活潑, 但暫時還教得聽, 怕在陳守仁咁活既學校讀, 亞仔會更加活潑, 未必叫得停, 亞仔都喜歡做功課做練習, 可以話有動亦有靜.
其實我哩個想法係咪唔岩呢?

你有無去過陳守仁open day,D HW全英文好深!小朋友本身是否經常有機會接觸英文?若無,我怕你小朋友跟得好辛苦。若有,一定要選陳守仁,我見佢D學生英文好talk得。但,是陳守仁學校定屋企的功勞多?我可以講是屋企的功勞多。

梗係陳守仁啦!我都識幾個小朋友由元朗去陳守仁返學 陳守仁英文超班好多,英、普語境亦强好多
光明英來谷好多

原帖由 HAPPY^_^ 於 11-6-6 14:25 發表
光明英來 VS 陳守仁

陳守仁比較光明更有活力,英文水平又高,英文好的學校有亞星同學係正常,西鐵到奧運返學很方便,我都會揀陳守仁,將來派九華也不錯.

我反而會唸小朋友返學會唔會好長車程? 會唔會因為留坐車時間而冇得join學校既校隊訓練? 接送問題? 等等...

原帖由 redkoni 於 11-6-6 22:13 發表

陳守仁比較光明更有活力,英文水平又高,英文好的學校有亞星同學係正常,西鐵到奧運返學很方便,我都會揀陳守仁,將來派九華也不錯.

即係話, 朝早由元朗出去嗎?
陳守仁有無校車去咁遠?
我住天水圍, 我都有諗呢間, 但又擔心坐車問題.
雖然有朋友個女返新油天, 又有朋友個女返聖瑪加利.
佢地都話OK....

原帖由 莎莎莉莉 於 11-6-6 22:41 發表

陳守仁有無校車去咁遠?
佢地都話OK.... ...

搭校車不用想,私巴會有,我意思是自行從元朗搭西鐵至奧運站只是約40分鐘,既安全又方便.

記住係揀好學校,唔係揀就腳方便既學校,選TSL無錯!

我都有朋友住元朗返聖瑪加利,搭西鐵一程車,出面口時間同人哋喺元朗讀書同一時間,佢話好方面,但要有人接送。
原帖由 莎莎莉莉 於 11-6-6 22:41 發表

陳守仁有無校車去咁遠?
佢地都話OK.... ...

‹ 上一主題|下一主題