用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35區統一派位情況 ?
go

35區統一派位情況 ? [複製鏈接]

其實這區競爭都好大 , Top 的天神和紅馬的位又唔多,  我本人派到最唔想派到的2間學校的其中一間 "葛量洪" ,  真係心都灰呀 ! 不知大家又派得如何呢?  是否公佈的首3志願呀 ?
   0    0    0    0

我第一志願揀左黃埔宣道~~中左~^^

饅頭Renee2005年1月23 日出世3 .58kg

原帖由 katrinafu 於 11-6-5 01:18 發表
其實這區競爭都好大 , Top 的天神和紅馬的位又唔多,  我本人派到最唔想派到的2間學校的其中一間 "葛量洪" ,  真係心都灰呀 ! 不知大家又派得如何呢?  是否公佈的首3志願呀 ? ...

我識得兩個朋友個女派咗天神(第1&2志願)。

第2 志願天神沒可能吧

黃埔宣道唔係比奉基千喜差咩?

我係黃埔宣道家長,囝囝讀P.5, 呢間學校絶對比奉基深,現在校長仲好嚴呢張通告前所未見http://www.apsw.edu.hk/upload/files/154更換夏季校服.pdf

成績方面校内競爭好大,我囝考試成績主科3A1B考全級名次7X/150, 咁辛苦所以囡囡唔跟哥哥讀宣道

原帖由 Laling 於 11-6-5 02:30 發表
第2 志願天神沒可能吧

佢話係乙部第1志願,甲部第1志願唔得

簽名被屏蔽

我唔知奉x有幾好 因為我冇去學校了解 但我多數去睇學生返學放學既情況去睇下間學校係咪我想要 我見過多過十次左右~奉x既學生(應該係高年級d)第一次係o見係小巴 一男一女只係十一 二歲坐最尾行攬住錫....好驚~~之後湊囡囡等校車返學早上又見過三五成群 有d著校服同冇著校服既男仔搭晒膊返學...好親密果d...我就決定左點都唔會揀呢兩間奉基~~(所以都考定間私校做back up)
再說 有d朋友仔女係宣道讀 都話老師同校長有愛心~而且課程都唔淺架~~小朋友既成績爭得好緊~同埋我有留意學生呢d習慣 佢地放學返學多數有家長接 比較乖~有次我去學校拎表 咁岩佢地lunch time~自由時間 係學校既小朋友都好乖好自律~所以我覺得好開心派到呢間學校~~^^(純粹個人意見~不喜勿插)

原帖由 hahahaking 於 11-6-5 07:44 發表
黃埔宣道唔係比奉基千喜差咩?

點解我冇揀天神做第一~~因為我囡囡本身讀協幼~睇下學校會唔會有機會比囡囡叩門~同埋自己係基督徒 希望囡囡可以係基督教學校既環境成長~

我所知黃埔宣道是不錯的!

原帖由 tedghost 於 5/6/2011 01:52 AM 發表
黃埔宣道很好的?

原帖由 饅頭媽媽(町) 於 11-6-5 19:12 發表
我唔知奉x有幾好 因為我冇去學校了解 但我多數去睇學生返學放學既情況去睇下間學校係咪我想要 我見過多過十次左右~奉x既學生(應該係高年級d)第一次係o見係小巴 一男一女只係十一 二歲坐最尾行攬住錫....好驚~~之後湊 ...

呢份黃埔宣道通告証明校長有幾嚴

校服是學校象徵。學生穿著清潔、整齊的校服,不但標誌了本身的學生身份,而且亦代表著學生和學校的形象。校方會嚴格執行檢查夏季校服工作,務求各生的校服達到清潔、整齊、劃一這三個標準。為免臨時周章,請及早為 貴子弟準備及洗燙

培養溫文爾雅的宣小學生
根據上學期的觀察,學生喜歡在街上一邊走路,一邊進食,在放學時候,情況更為嚴重。鑒於學生穿著校服在街道上吃喝,不但不符合衛生,影響消化,更欠缺安全,容易產生意外;又或會弄污校園,影響環境,此外,邊行邊吃的行為有損學生儀表及影響學校形象,故此,校方在早會時間已向學生教導及提醒,並宣佈由四月十一日開始要求學生在校園進食時必須坐著進食,懇請貴家長能作出配合,發揮家校合作之精神,培養溫文爾雅的宣小學生。

想請問紅馬和黃埔宣道, 程度和派位的差別大唔大?

原帖由 饅頭媽媽(町) 於 11-6-5 01:33 發表
我第一志願揀左黃埔宣道~~中左~^^

恭喜晒。我個仔自行已經OK左黃宣。

假如第一志願間天神,第二揀紅馬嘅女生,結果都系派咗去唔想入嘅學校。奉勸來年嘅家長,博咗天神,就千其唔好再揀紅馬,選萱道較保險,因為D位兩過兩間奉基。

我個fd個仔第一填紅馬,第二黃宣,結果又離不開那不想去那間,跌到第五呀!上年,我問另一個fd,她艄仔都是同一命運,好彩他有私小,呢區是否就是這樣,第一唔得,就跌到最尾,今年,到我啦,唔知點算!!
:-P

原帖由 flocfy 於 11-6-6 23:35 發表
我個fd個仔第一填紅馬,第二黃宣,結果又離不開那不想去那間,跌到第五呀!上年,我問另一個fd,她艄仔都是同一命運,好彩他有私小,呢區是否就是這樣,第一唔得,就跌到最尾,今年,到我啦,唔知點算!! ...

這是我不選紅馬,只填黃宣的原因; 真系怕輸吾起, 吾知派去邊度!!
紅馬應該有幾個叩門位,努力!

原帖由 flocfy 於 11-6-6 23:35 發表

我個fd個仔第一填紅馬,第二黃宣,結果又離不開那不想去那間,跌到第五呀!上年,我問另一個fd,她艄仔都是同一命運,好彩他有私小,呢區是否就是這樣,第一唔得,就跌到最尾,今年,到我啦,唔知點算!! ...

這是我不選紅馬,只填黃宣的原因; 真系怕輸吾起, 吾知派去邊度!!

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-6-7 00:22 發表

今年到我個女,可能我都會選黃宣第一,其實紅馬真是拋離其它學校嗎?
:-P
‹ 上一主題|下一主題